Electricitatea statică: ce este și care sunt riscurile sale pentru sănătate?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Electricitatea statică se poate manifesta aproape oriunde și oricând. Apare atunci când sarcinile s-au acumulat pe un obiect și se disipează spre altul cu o sarcină mai mică, cu care intră în contact.
Într-o fabrică, în birou, acasă, când strângem mâna cuiva, atingem o clanță, o suprafață… o scânteie sare brusc. Electricitatea statică nu este întotdeauna inofensivă.
În mod direct, descărcarea în sine nu este periculoasă, dar poate fi asociată cu circumstanțe nocive (explozie sau un incendiu atunci când există materiale inflamabile sau un accident de muncă din cauza mișcării bruște).
Ce este electricitatea statică?
Electricitatea statică este o formă de electricitate. Este produsă prin acumularea de energie într-un anumit material. Indiferent dacă sunt conductori sau nu, corpurile au capacitatea de a absorbi și reține un potențial electric staționar.
În electricitatea statică, electronii călătoresc prin corp, ajungând la marginea acestuia. În schimb, atunci când electronii curg de la un capăt la altul într-un corp, electricitatea este dinamică.
Electricitatea statică se manifestă sub formă de descărcări atunci când un obiect care are mai multă energie intră în contact cu altul cu o sarcină mai mică. Apare scânteia, adesea vizibilă. Această descărcare este minimă și nu depășește 0,005 amperi.
Corpul uman este un bun conductor de electricitate și, de asemenea, un acumulator. Oricât de ciudat ar părea, poate stoca o cantitate mare de energie. Dacă nu atinge 4000 de volți, nu vor apărea scântei.
Acumularea depinde de mai mulți factori:
- Cu cât mișcarea este mai amplă, cu atât mai mare este sarcina.
- Anumite caracteristici fizice ale persoanei (de exemplu, transpirație excesivă sau hiperhidroză).
- Contact cu corpuri susceptibile.
- Apropierea de câmpurile electrice generate de corpurile încărcate.
- Umiditatea din mediu.
- Îmbrăcămintea, deoarece fibrele sintetice favorizează acumularea de sarcini.
- Tipul de pardoseală (o problemă comună la parchet).
Cum se produce electricitate statică
Toate elementele generează electricitate statică, indiferent de starea lor: solide, lichide sau gazoase. În mod normal, în corpuri există o sarcină similară între electroni (negativi) și protoni (pozitivi). Aceasta înseamnă că se menține starea neutră, care este stabilă electric.
Electricitatea statică este produsă atunci când două corpuri își schimbă sarcinile. Adică, apare un dezechilibru în transferul de electroni.
Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri:
- Prin fricțiune sau frecare între materiale cu compoziție sau natură diferită. Unul pierde și celălalt câștigă electroni. Acest lucru se observă la peria de păr.
- Prin contact: atunci când două obiecte se apropie sau mențin contactul unul cu celălalt, unul poate fi încărcat pozitiv și altul negativ. Cu alte cuvinte, electronii se deplasează de la un corp la altul.
Printre materialele cu cea mai mare capacitate de a produce energie statică prin frecare se numără sticla, nailonul, poliesterul, poliuretanul, acrilicele și teflonul. Cantitatea de electricitate statică produsă prin contact este mult mai mică decât cea generată prin frecare.
Riscurile electricității statice pentru sănătate
Descărcările electrice statice sunt scăzute din punct de vedere al amperajului, deci nu sunt periculoase pentru sănătate. Cel puțin nu direct.
În multe cazuri, vom simți un ușor disconfort similar cu o crampă, un mic spasm sau o ușoară sperietură. Dar, la unii oameni, pot apărea anumite simptome care sugerează existența unei alergii la electricitate.
Pe de altă parte, la pacienții cu stimulatoare cardiace și alte dispozitive implantabile, șocurile electrice pot produce interferențe tranzitorii.
În plus, electricitatea statică a fost legată de o afecțiune cunoscută sub numele de lipoatrofie semicirculară. Țesutul adipos este afectat, prezentând adâncituri în partea anterioară și laterală a coapselor. Totuși, nu există suficiente dovezi în acest sens.
Citiți mai mult: Este posibil să fii alergic la electricitate?
Pericole profesionale
În domeniul industrial, există diverse activități care pot genera descărcări electrice. De exemplu, circulația unui fluid la viteză mare printr-o conductă, golirea boabelor într-un siloz, vopsirea cu un atomizor de înaltă presiune.
Diferite situații de risc asociate cu electricitatea statică sunt observate în mediile de lucru. În primul rând, dacă fenomenul apare foarte frecvent, poate genera un sentiment de disconfort.
În anumite sarcini, un șoc electric prezintă riscuri majore. De exemplu, dacă persoana lucrează la înălțime, o mișcare bruscă care crește șansele unei căderi.
În afară de aceasta, în mediile cu risc de incendiu sau explozie, unde există gaze sau substanțe inflamabile (butan, propan, benzină, alcool), o scânteie electrică poate duce la un accident fatal.
Masuri de precauție
Prima și cea mai importantă măsură ar trebui să fie eliminarea posibilității producerii de electricitate statică. În acest scop, controlul variabilelor care contribuie la recombinarea sarcinilor este esențial.
Acest lucru depinde de mai mulți factori:
- Conductivitatea materialelor: un izolator sau un conductor defect nu contribuie la circulația sarcinilor acumulate. Mai degrabă, ar trebui alese materialele disipative.
- Îmbrăcămintea muncitorilor: trebuie să fie confecționată din țesături antistatice, evitând materialele sintetice.
- Dezumidificatoare: în medii cu umiditate relativă ridicată, moleculele de apă se așează pe materiale, crescând conductivitatea acestora.
- Utilizarea pardoselilor antistatice.
- Utilizarea echipamentelor de ionizare a aerului în spațiile de lucru, acolo unde este necesar.
- Împământarea dispozitivelor electrice în contact cu podeaua.
Citiți și: Cum să evităm risipa de energie electrică
Aveți grijă la electricitatea statică
Într-un birou sau acasă, atingerea obiectelor care provoacă electrocutare este adesea un motiv de disconfort. Într-o fabrică sau atelier, unde există substanțe periculoase (toxice, inflamabile sau explozive), riscurile pot fi mai mari. Din acest motiv, trebuie luate măsurile corespunzătoare de prevenire și protecție pentru lucrători, în conformitate cu prevederile legale.
Se începe de la o analiză și o evaluare a riscurilor. Apoi, se stabilesc acțiunile și mecanismele necesare pentru a controla și reduce factorii care generează descărcările.
În cele din urmă, nu uitați de factorul uman. Împreună cu toate aceste măsuri, instruirea și informarea cu privire la standardele de securitate și sănătate în muncă sunt esențiale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Banizi, P., Vidal, L., Montenegro, J., Aguerre, D., Vanerio, G., Antunes, S., Fiandra, D., Fiandra, H., Lupano, D., Fiandra, O. (2004). Interferencias electromagnéticas en pacientes con marcapasos y cardiodesfibriladores implantados. Revista Médica del Uruguay, 20(2): 150-160. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-03902004000200010
- Cantalejo, M. (2017). El riesgo debido a la electricidad estática: ¿en qué consiste?, ¿cómo y cuándo se debe controlar?. Seguridad y salud en el trabajo, 91. 6-60. https://documentacion.fundacionmapfre.org/documentacion/publico/en/media/group/1093555.do
- Carpenter, D. O. (2015). The microwave syndrome or electro-hypersensitivity: historical background. Reviews on environmental health, 30(4), 217-222. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2015-0012/html
- Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo. (2015). Riesgos debidos a la electricidad estática. INSST. https://www.insst.es/documentacion/catalogo-de-publicaciones/riesgos-debidos-a-la-electricidad-estatica
- Korpinen, L., Kuisti, H., Tarao, H., Virtanen, V., Pääkkönen, R., Dovan, T., & Kavet, R. (2016). Possible influences of spark discharges on cardiac pacemakers. Health Physics, 110(1), 1-10. https://journals.lww.com/health-physics/abstract/2016/01000/possible_influences_of_spark_discharges_on_cardiac.1.aspx
- Ovejero, R. (2014). Estudio del comportamiento de materiales textiles en relación con la electricidad estática [Tesis de grado]. Universidad de Salamanca, España. https://gredos.usal.es/handle/10366/127367
- Rivas, P. (2009). Riesgos producidos por la electricidad estática en el manejo de inflamables. Prevención Integral & ORP Conference. https://www.prevencionintegral.com/canal-orp/papers/orp-2009/riesgos-producidos-por-electricidad-estatica-en-manejo-inflamables
- Universidad de Valencia. (s. f.). Electricidad estática. Universidad de Valencia. Consultado el 19 de junio del 2024 https://www.uv.es/uvweb/servicio-prevencion-medio-ambiente/es/salud-prevencion/unidades/unidad-seguridad-trabajo/electricidad-estatica-1285900431978.html
- Williams, M. (2012). What creates static electricity?. American Scientist, 100(4), 316-323. https://www.jstor.org/stable/23223132
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.