Logo image
Logo image

Este adevărat că ciclurile femeilor se sincronizează?

4 minute
Există o teorie care spune faptul că ciclurile femeilor se sincronizează atunci când acestea trăiesc împreună. Deși este adevărat că un studiu vechi de 50 de ani a afirmat această ipoteză, nu există încă nicio dovadă concretă. Află mai multe în articolul de mai jos!
Este adevărat că ciclurile femeilor se sincronizează?
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ideea că ciclurile femeilor se sincronizează este un mit popular pe care oamenii îl citează tot mai des în ultimii ani. Psihologul Martha McClintock a introdus această idee pentru prima dată după un studiu pe care l-a realizat asupra unor femei care locuiau împreună în cămine. Cercetările ei au fost aprobate chiar și de publicația științifică Nature.

Teoria despre sincronizarea menstruală afirmă faptul că, atunci când femeile trăiesc împreună sau petrec mult timp împreună, ciclurile lor menstruale încep să coincidă. Potrivit lui McClintock, teoria a fost confirmată. Mai târziu, s-a afirmat faptul că feromonii sunt responsabili de sincronizarea menționată.

Ce sunt feromonii?

Feromonii sunt un tip de ectohormoni pe care oamenii de știință i-au studiat atât la șobolani, cât și la alte animale. Aceștia joacă un rol important în comunicare și comportament în rândul membrilor aceleiași specii.

În cazul ființelor umane, studiile nu au demonstrat comunicarea prin feromoni în termeni stricți. Prin urmare, nu putem concluziona faptul că acest mecanism hormonal explică teoria conform căreia ciclurile femeilor se sincronizează. În mod clar, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma sau a anula teoria sincronizării menstruale.

Citește mai mult:

Acneea în timpul menstruației: de ce apare?

Cum se reglează ciclul menstrual al unei femei?

Some figure
Menstruația unei femei respectă un ciclu fix datorită acțiunii hormonilor.

În prezent, există o mulțime de cunoștințe despre fizicul feminin. Este un subiect pe care știința l-a studiat profund și continuă să o facă. Însă de la naștere, o femeie are ovule în ovare. Acestea rămân acolo, nemodificate, până la începutul pubertății. Apoi, datorită schimbărilor care au loc în această etapă a vieții, femeile intră în stadiul fertil. Din acest moment, femeile au menstruație în fiecare lună.

Reglarea acestor cicluri are loc prin efectul stimulator și inhibitor al hormonilor din creier și ovare. O zonă a creierului numită hipotalamus eliberează periodic hormoni hipotalamici (LH și FSH). Acești hormoni au un impact direct asupra ovarelor. Ca urmare a acestei secreții hormonale, ovarele răspund prin eliberarea unui ovul matur. În același timp, aceste organe eliberează hormoni steroizi care sunt diferiți de cei pe care hipotalamusul îi produce. Ovulul matur este gata de fertilizare. Și, dacă spermatozoidul ajunge la ovul, atunci va apărea un zigot.

În această etapă, are loc și o îngroșare a endometrului – stratul intern al uterului. Dacă are loc fertilizarea ovulului, acesta se va implanta în endometrul îngroșat câteva zile mai târziu. Dacă nu există fertilizare, atunci endometrul va suferi anumite modificări care vor duce la detașarea acestuia.

În general, întregul proces descris mai sus se va repeta la fiecare 28-35 de zile. Prima zi a ciclului unei femei este considerată ziua 1 a menstruației. Din acel moment, femeile pot număra zilele pentru a determina perioadele cele mai fertile, de exemplu.

Citește mai mult:

Acneea în timpul menstruației: de ce apare?

Ce știm despre variabilitatea ciclurilor?

În general, ciclurile menstruale au o variabilitate redusă între vârsta de 20 și 40 de ani. Cu alte cuvinte, aceasta este etapa cu cea mai mare regularitate în ceea ce privește repetarea lunară a stadiilor menstruației.

Înainte de vârsta de 20 de ani și după vârsta de 40 de ani, femeile experimentează cea mai mare variație a ciclurilor succesive. Aceasta înseamnă că ciclurile neregulate sunt foarte frecvente. Diverse situații pot produce variabilitate în ciclul unei femei, pe lângă vârsta însăși.

În timpul adolescenței, neregularitatea este frecventă, deoarece sistemul hormonal al unei femei nu a ajuns încă la maturitate deplină. Aceeași variabilitate apare la femeile cu vârsta peste 40 de ani, până când ajung la menopauză. La menopauză, rezervele ovariene se epuizează.

Mai mult, stresul, obezitatea, greutatea redusă, problemele tiroidiene, medicamentele și anumite boli precum diabetul pot produce numeroase nereguli. Modificările pot fi ocazionale și afectează, de obicei, un singur ciclu. Însă pot dura și câteva luni.

Some figure
Regularitatea și neregularitatea ciclului menstrual al unei femei depind de o serie de factori.

Ciclurile femeilor se sincronizează? Dovezile nu sunt concludente

În 2006, Anna Ziomkiewicz, profesor asociat la Universitatea Jagielloniană, a afirmat faptul că nu a observat sincronizare între femeile care au participat la un studiu similar cu cel al lui McClintock. Putem spune, așadar, că există o lipsă de dovezi concludente ale existenței sincronizării menstruale.

Mulți apără teoria conform căreia ciclurile femeilor se sincronizează. Cu toate acestea, dacă ne uităm cu atenție la faptele actuale, nu putem spune decât că afirmația este un mit. Poate că, în viitor, studiile vor reuși să ofere mai multe informații și dovezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Corrine K Welt, MD., retrieved on 14 May 2020, Physiology of the normal menstrual cycle, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/physiology-of-the-normal-menstrual-cycle?search=menstruaci%C3%B3n%20sincronixaci%C3%B3n&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3.
  • B. David Vantman and col., Reproductive physiology and evolutive changes with women age, Tema central: Infertilidad, Vol. 21. Núm. 3, páginas 348-362 (Mayo 2010).
  • Precone V and cols, Pheromone receptors and their putative ligands: possible role in humans, Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Feb;24(4):2140-2150. doi: 10.26355/eurrev_202002_20394.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.