Este sindromul tunelului carpian sau artrită?
Ai sindromul tunelului carpian sau artrită? Acestea sunt două boli pe care oamenii tind să le confunde. Prima este o compresie a nervului median al mâinii, în timp ce a doua este o inflamație localizată la nivelul articulațiilor, cu dureri severe și umflături.
Există cu siguranță similitudini între cele două boli, mai ales când vine vorba de tratament. Articolul de astăzi va descrie simptomele, cauzele și posibilele tratamente ale acestora.
Este sindromul tunelului carpian sau artrită?
Sindromul tunelului carpian
Simptomele acestei afecțiuni sunt rezultatul comprimării nervului median care trece prin încheietura mâinii. Din punct de vedere anatomic, nervul traversează un tub: pereții sunt formați din oase și ligamente, denumite „tunel carpian”.
Sub influența anumitor condiții pe care le vom menționa mai jos, spațiul liber din interiorul tunelului poate scădea și afecta nervul median. Acest nerv are o funcție ce declanșează un set de impulsuri nervoase care duc la senzații anormale, cum ar fi furnicăturile și slăbiciunea.
De obicei, apare la persoanele care fac muncă manuală repetitivă, așadar medicina o consideră o boală profesională. Unele studii publicate recent au determinat incidența sindromului de tunel carpian ca fiind 4,2 cazuri la 100.000 de lucrători.
Vezi și:
Artrita
După cum sugerează și numele, artrita este un proces inflamator al articulațiilor. Există zeci de tipuri, fiecare cu factorii de risc și tratamentele sale.
Artrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente. Este o boală inflamatorie cronică de natură autoimună. Organismul identifică țesutul articular ca fiind „străin” și îl distruge treptat. Celulele și proteinele sistemului imunitar sunt o parte vitală a acestui proces.
Această boală este mai frecventă la femei, iar vârsta medie a diagnosticului este de aproximativ 40 de ani. Studiul EPISER se remarcă printre numeroasele cercetări realizate și indică prevalența bolii ca fiind de 0,5%.
Simptome ale sindromului de tunel carpian și ale artritei
Putem diferenția în mod clar manifestările clinice ale ambelor boli, în special pe baza prezenței durerilor articulare și a umflăturilor.
Simptomele sindromului de tunel carpian
Nervul median este sensibil, iar simptomele care rezultă din comprimarea acestuia corespund senzațiilor anormale. Cu toate acestea, durerea nu este o parte obișnuită a afecțiunii.
Persoanele afectate se plâng de furnicături progresive sau amorțeală. Zona afectată variază de la încheietura mâinii până la degetul inelar și degetul mare.
Aceste simptome, împreună cu slăbiciunea caracteristică, pot duce la mari dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi, inclusiv a celor din afara mediului de lucru. Acest lucru include conducerea unei mașini, gătitul, spălatul și scrisul.
Simptomele artritei
Acestea depind în mare măsură de tipul de artrită, deși sunt manifestări clasice de inflamație care cuprind:
- Durere
- Umflături
- Roşeaţă
- Creșterea temperaturii locale
Unele tipuri de artrită sunt asociate cu rigiditatea articulațiilor, în special la primele ore ale dimineții. O asemănare cu sindromul de tunel carpian este dificultatea de a efectua activități zilnice. De obicei, acest lucru apare din cauza durerii intense.
Pacienții cu artrită reumatoidă netratați ajung să aibă deformări articulare complexe care le limitează semnificativ calitatea vieții. Deformarea degetelor este cea mai frecventă.
Cauzele sindromului de tunel carpian și ale artritei
Artrita este o consecință a factorilor genetici și de mediu. Persoanele cu antecedente familiale de artrită reumatoidă sunt mai predispuse la boală, de exemplu. Același lucru este valabil și pentru cei care fumează sau care au avut infecții în copilărie.
Sindromul tunelului carpian are numeroși factori de risc asociați, mulți dintre ei fiind exacerbați de anumite medii de lucru. Sexul feminin, bolile cronice, cum ar fi diabetul zaharat și obezitatea, scrisul regulat și anumiți factori anatomici sunt cei mai relevanți.
Artrită
Este posibil să nu știi acest lucru, dar artrita poate provoca sindromul tunelului carpian. După cum am menționat anterior, una dintre complicațiile acestei boli sunt deformările articulare și osoase cauzate de reacțiile inflamatorii.
Atunci când acest lucru se întâmplă în jurul tunelului carpian, crește probabilitatea îngustării și comprimării nervului median. În consecință, vor apărea simptome corespunzătoare ambelor boli.
Sindromul tunelului carpian sau artrită: tratamentele
Scopul tratamentului medical în ambele cazuri este reducerea simptomelor și a inflamației asociate. Cu toate acestea, cauza principală persistă. În cazul sindromului de tunel carpian, există intervenții chirurgicale care pot rezolva definitiv tabloul clinic. Îți vom spune totul mai jos.
Sindromul de tunel carpian
La început, în cazurile ușoare, medicul poate sugera măsuri de bază pentru reducerea simptomelor. Acestea includ aplicarea de comprese reci și odihnă.
Cu toate acestea, poate fi necesară imobilizarea articulațiilor implicate și inițierea tratamentului farmacologic. Acesta din urmă constă în administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și corticosteroizi.
În cele din urmă, există opțiuni chirurgicale care vizează decompresia nervilor. Intervenția este efectuată de către un chirurg și poate fi realizată endoscopic.
Îți recomandăm:
Artrită
Unele dintre medicamentele utilizate în sindromul tunelului carpian pot fi utile și în cazurile de artrită. Acesta este cazul AINS (cum ar fi ibuprofenul) și al corticosteroizilor. Persoanele cu poliartrită reumatoidă pot beneficia de administrarea medicamentelor antireumatice (DMARD).
DMARD-urile sunt utilizate și în alte boli, în special în spondilita anchilozantă și lupusul eritematos sistemic. Metotrexatul este un exemplu destul de reprezentativ.
Consultă un medic dacă…
…oricare dintre simptomele de mai sus persistă. Diagnosticul precoce și tratamentul în timp util sunt piloni fundamentali pentru a obține o rezolvare adecvată a stării medicale. Acest lucru reduce incidența complicațiilor permanente.
Sindromul de tunel carpian și artrita sunt similare, dar nu sunt la fel
După cum poți vedea, bolile diferă în mod clar. Medicamentele utilizate sunt similare, dar nu le poți lua pe cont propriu, deoarece efectele lor secundare ar putea fi dăunătoare. Consultă medicul de familie dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus, astfel încât acesta să te poată trimite la un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gómez A. Nuevos criterios de clasificación de artritis reumatoide. Rheumatol Clin. 2011;6(S3):S33-S37.
- López L. Síndrome del túnel del carpo. Orthotips 2014;10(1):34-45.
- Lozano J. Artritis reumatoide (I). Etiopatogenia, sintomatología, diagnóstico y pronóstico. OFFARM 2001;20(8):94-101.
- Portillo R, et al. Síndrome del túnel del carpo. Correlación clínica y neurofisiológica. An Fac Med Lima 2004;65(4):247-254.
- Martín R, et al. Dolor articular agudo. Med Integral 2002;40(6):237-43.
- Morales A. Artritis Reumatoide. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2013;LXX(607):523-528.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.