Remedii pentru sindromul de tunel carpian - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru sindromul de tunel carpian

Durerea cauzată de sindromul de tunel carpian poate fi debilitantă. Din fericire, există câteva remedii naturale cu proprietăți calmante, care te pot ajuta să ameliorezi simptomele experimentate. Descoperă-le în acest articol!
Remedii pentru sindromul de tunel carpian
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că există remedii pentru sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care se dezvoltă din cauza unei compresii a nervului median care se află în palma mâinii. Poate apărea la una sau la ambele mâini, provocând simptome precum slăbiciunea, furnicăturile și durerea.

Deși simptomele sindromului de tunel carpian sunt inițial ușoare, lipsa tratamentului poate agrava boala. Din acest motiv, am decis să-ți împărtășim câteva remedii calmante care pot ajuta la ameliorarea durerilor. Încercă-le și tu!

Remedii pentru sindromul de tunel carpian

Tratamentele pentru ameliorarea sindromului de tunel carpian pot varia în funcție de intensitatea durerii. De obicei, această afecțiune poate fi ținută sub control prin terapii nechirurgicale. Cu toate acestea, dacă stadiul bolii este mai sever, medicul specialist poate lua în considerare o intervenție chirurgicală.

Remediile naturale cu proprietăți calmante sunt opțiuni excelente pentru a ameliora simptomele cauzate de această afecțiune. Deși acestea nu înlocuiesc tratamentul medicamentos, pot fi de mare ajutor pentru a face față slăbiciunii și durerii. Citește mai departe pentru a le descoperi!

1. Hidroterapia

Sindromul tunelului carpian provoacă inflamație și compresie nervoasă, ceea ce duce la apariția durerii și a disconfortului sever.

Hidroterapia are efecte interesante asupra disconfortului produs de sindromul tunelului carpian. Deoarece îmbunătățește circulația sângelui, hidroterapia reduce la minim intensitatea simptomelor precum durerea și furnicăturile.

Ce trebuie să faci

 • Îți sugerăm să alternezi utilizarea apei calde și reci.
 • Mai întâi, scufundă-ți mâna într-un recipient plin cu apă rece.
 • După trei-patru minute, scufundă-ți mâna într-un recipient plin cu apă caldă.
 • Repetă tratamentul de până la trei ori pe zi pentru a obține rezultate mai bune.

2. Cataplasmele cu argilă

Argila a fost folosită în scop terapeutic timp de mii de ani. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și remineralizante, argila este utilă pentru ameliorarea mai multor afecțiuni. Îți recomandăm să aplici o cataplasmă cu argilă pentru a ameliora sindromul de tunel carpian.

Ce trebuie să faci

 • Mai întâi, amestecă câteva linguri de argilă cu apă caldă și o lingură de ulei de măsline.
 • Asigură-te că pasta obținută este fină și are o textură cremoasă.
 • Apoi, aplică pasta de argilă pe încheietura mâinii afectate.
 • Las-o să acționeze timp de 15 până la 20 de minute, apoi clătește-te cu apă călduță.
 • Dacă durerea persistă, repetă tratamentul.

3. Ghimbirul

Aplicarea uleiului de ghimbir în mod topic contribuie la reducerea simptomelor produse de  sindromul de tunel carpian.

Aplicațiile terapeutice ale ghimbirului sunt uimitoare. De fapt, acesta este unul dintre cele mai versatile remedii naturale. Ghimbirul conține gingerol, care este un compus antiinflamator și analgezic ce poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de sindromul tunelului carpian.

Ce trebuie să faci

 • Poți profita de beneficiile acestui condiment folosind uleiuri sau infuzii. Dacă decizi să folosești uleiul, amestecă-l cu un ulei de bază (fie de măsline, fie de nucă de cocos) și masează-l ușor pe zona afectată.
 • Dacă decizi să prepari o perfuzie, o poți aplica topic sau o poți bea.
 • Repetă tratamentul până la ameliorarea durerii cauzate de sindromul de tunel carpian.

4. Uleiul de avocado

Avocado folosit în remedii pentru sindromul de tunel carpian

Uleiul de avocado este un ingredient hidratant, antiinflamator și calmant. Masarea acestuia pe zonele afectate de sindromul de tunelul carpian poate alina și calma durerea. În plus, uleiul de avocado reactivează circulația sângelui și scade senzația de rigiditate.

Ce trebuie să faci

 • În primul rând, încălzește puțin ulei de avocado la o temperatură suportabilă.
 • Apoi, masează uleiul pe zona afectată, aplicând o ușoară presiune.
 • Lasă pielea să absoarbă uleiul fără să-l clătești și, dacă poți, acoperă-ți încheietura cu un bandaj.
 • Aplică tratamentul două-trei zile la rând până când obții o ameliorare a simptomelor experimentate.

5. Aloe vera

Plantă de aloe vera

Poți utiliza, de asemenea, gel de aloe vera ca bază pentru uleiuri esențiale cu proprietăți liniștitoare, pentru a le îmbunătăți efectele.

Aplicarea topică a gelului de aloe vera ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian, cum ar fi amorțeala sau furnicăturile. Proprietățile plantei de aloe vera ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea inflamației.

Ce trebuie să faci

 • Mai întâi, extrage gelul proaspăt dintr-o frunză de aloe vera.
 • Apoi, masează-l ușor pe zona afectată.
 • Dacă vrei, îl poți combina cu puțin ulei de nucă de cocos sau de avocado pentru a-i îmbunătăți efectele.
 • Repetă tratamentul de două până la trei ori pe zi pentru rezultate mai bune.
 • Dacă simptomele persistă, prelungește tratamentul cu încă două-trei zile.

Durerile de mâini îți afectează calitatea vieții? Încearcă aceste remedii pentru sindromul de tunel carpian!

Dacă observi că simptomele nu se îmbunătățesc sau se agravează, consultă cât mai rapid medicul. Acesta îți poate sugera și alte opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935
 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., … Requejo-Jackman, C. (2009). Avocado Oil. In Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50008-5
 • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.