Exerciții pentru persoanele cu hipertensiune - Doza de Sănătate
 

Exerciții pentru persoanele cu hipertensiune

Deși poate părea contradictoriu, creșterea ritmului cardiac al pacienților care suferă de hipertensiune arterială nu este dăunătoare. Exercițiile fizice ajută la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățesc capacitatea psihică și reduc factorii de risc care duc la boli cronice.
Exerciții pentru persoanele cu hipertensiune
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Conform informațiilor publicate de Asociația Spaniolă Hearth, activitatea fizică este ideală pentru tratarea pacienților cu tensiune arterială crescută. Acest lucru se datorează faptului că există exerciții fizice foarte benefice pentru persoanele cu hipertensiune, care scad valoarea tensiunii arteriale.

În 1989, după diverse studii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Societatea Internațională de Hipertensiune au clasificat pentru prima dată exercițiile fizice drept mijloc de prevenire non-farmacologică a acestei afecțiuni.

Înainte de a începe un program de exerciții, este important să consulți mai întâi un medic. Acesta îți va putea sugera măsuri suplimentare în funcție de starea ta de sănătate.

Mai jos, vei găsi mai multe exerciții fizice pentru persoanele cu hipertensiune.

Ce este hipertensiunea?

Medic care măsoară tensiunea arterială

Hipertensiunea este o creștere a nivelului tensiunii arteriale în mod continuu și susținut. Pentru a o înțelege mai bine, este important să o definim. Atunci când inima exercită tensiune pe artere, ele direcționează sângele către diferite organe ale corpului uman. Această acțiune este cunoscută sub numele de tensiune arterială.

Fiecare contracție înseamnă o tensiune maximă, cunoscută și sub numele de tensiune sistolică. În același timp, fiecare relaxare înseamnă tensiunea minimă – sau tensiunea diastolică.

Beneficiile sportului în cazul pacienților cu hipertensiune

Deși poate părea ciudat, creșterea pulsului pacienților care suferă de hipertensiune nu este contraproductivă. Este important să subliniem faptul că antrenamentul fizic reduce nivelul tensiunii arteriale. Mai mult, îmbunătățește capacitatea fizică și reduce factorii de risc care duc la boli cronice. Societatea Spaniolă de Hipertensiune a publicat un studiu care a demonstrat următoarele:

  • În primul rând, pacienții cu tensiune arterială crescută se vor simți mai bine și se vor bucura de o stare fizică mai bună.
  • De asemenea, pacienții își vor menține greutatea corporală sănătoasă, prevenind astfel obezitatea.
  • Activitatea fizică ajută inima să funcționeze mai bine, reducând numărul de bătăi pe minut.
  • În plus, ajută la prevenirea anxietății, a depresiei și a stresului.
  • Antrenamentul fizic ține sub control tensiunea arterială, precum și nivelul de colesterol și glucoză.

Cum și ce exerciții să practici

Secretul stă în practicarea consecventă a exercițiilor moderat intense sub supravegherea unui specialist. Persoanele cu hipertensiune arterială care nu suferă de insuficiență cardiacă pot efectua exerciții moderate de 3 sau 4 ori pe săptămână. De exemplu, joggingul de nivel mediu pentru intervale de 20 până la 24 de minute este o posibilitate.

Exercițiile ritmice și aerobice care implică diferite grupe musculare sunt foarte eficiente pentru pacienții cu hipertensiune: de exemplu, mersul pe jos, dansul, alergarea, înotul și mersul cu bicicleta.

Să aruncăm o privire asupra câtorva tipuri de exerciții fizice și beneficiilor lor specifice.

Exerciții pentru persoanele cu hipertensiune

1. Mersul cu bicicleta

Exerciții pentru persoanelecu hipertensiune în aer liber

Mersul cu bicicleta este o formă ideală de antrenament de rezistență. Întărește sistemul cardiovascular, metabolismul și sistemul imunitar. Mai mult, tonifică mușchii picioarelor și ai spatelui fără a supraîncărca articulațiile. Tensiunea arterială crește la începutul acestei activități, dar cu timpul poate scădea la un nivel inferior.

2. Dansul

Această activitate poate ajuta la tratarea hipertensiunii. Îmbunătățește capacitatea cardiovasculară și scade nivelul colesterolului. Mai mult, reduce stresul, care este unul dintre catalizatorii creșterii tensiunii arteriale.

3. Mersul pe jos

Un studiu realizat de specialiști de la HBP și Unitatea de Risc Cardiovascular sugerează faptul că factorii psihologici se află în spatele ratelor ridicate ale tensiunii arteriale în zilele noastre.

Beneficiile mersului pe jos pentru sănătate sunt incontestabile. Contribuie la arderea caloriilor, la creșterea tonusului muscular și la menținerea masei osoase. Stresul și anxietatea sunt factori declanșatori majori ai hipertensiunii arteriale și, prin urmare, mersul pe jos ajută la menținerea acestora sub control. Îmbunătățește starea de spirit, combate atacurile de panică și calmează nervii.

4. Alergatul

Acest exercițiu fizic este recomandat numai pacienților care nu suferă de insuficiență cardiacă. Această activitate accelerează ritmul cardiac. Ce este bine este faptul că ridică nivelul de colesterol bun , reduce coagularea, accelerează metabolismul și scade riscul de a suferi de tensiune arterială crescută.

5. Înotul

Înotul în bazin

Broasca, fluturele și pe spate sunt stiluri de înot excelente pentru pacienții cu tensiune arterială crescută. Beneficiile înotului includ rezistența cardiorespiratorie crescută, îmbunătățirea circulației și reducerea frecvenței cardiace. În același timp, înotul ajută la îmbunătățirea stării de spirit, deoarece reduce nivelul de stres.

Per ansamblu, odată ce decizi să optezi pentru un stil de viață sănătos, care combină activitatea fizică cu o dietă adecvată, tensiunea arterială va scădea. În orice caz, ar trebui să te adresezi unui medic înainte de a lua orice decizie cu privire la sănătatea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.