Febra Q sau boala Derrick-Burnet: ce este?
Febra Q sau boala Derrick-Burnet este numele unei boli pe care animalele o transmit oamenilor. Medicii au observat-o prima dată în 1935 și i-au dat numele de febră Q, pentru că nu-și puteau da seama ce este. Litera „Q” provine de la „query” sau „întrebare”.
După efectuarea mai multor studii, oamenii de știință au descoperit că agentul care provoacă febra Q este bacteria Coxiella burnetii. Aceasta trăiește, în general, în organismul animalelor domestice, cum ar fi vacile, caprele, oile și alte mamifere. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri nu provoacă probleme de sănătate animalelor.
Deși febra Q poate apărea în orice moment al anului, apare mai ales primăvara și la începutul verii. De fapt, majoritatea cazurilor apar în lunile aprilie și mai.
Febra Q sau boala Derrick-Burnet: originea afecțiunii
Febra Q este, de obicei, o boală ușoară foarte asemănătoare cu gripa. Cu toate acestea, există și o formă mortală a acestei boli. De fapt, febra Q poate provoca leziuni la nivelul creierului, inimii, ficatului și plămânilor. Multe persoane nu prezintă deloc simptome.
Bacteria Coxiella burnetii, care cauzează boala, se află, de obicei, în placentă și lichidul amniotic. În plus, se află și în laptele, urina și fecalele animalelor infectate.
Unele persoane se infectează chiar și fără a avea contact direct cu animalele. Inhalarea prafului care a fost contaminat cu fecale, urină sau produse rezultate din nașterea animalelor infectate poate fi o modalitate de contaminare. De asemenea, bacteriile se află și în laptele nepasteurizat al acestor animale.
Citește și:
Caracteristicile și simptomele febrei Q
Dintre 10 persoane care se infectează cu această bacterie, doar 5 vor avea simptome. De obicei, acestea apar la aproximativ două până la trei săptămâni după expunerea la bacterie. Cele mai frecvente simptome sunt:
- Febră cu frisoane și sudoare
- Dureri de cap și dureri musculare
- Greață, vărsături și/sau diaree
- Oboseală
- Dureri în piept și/sau dureri abdominale
- Tuse seacă
- Pierdere în greutate
Toate aceste simptome pot fi ușoare sau severe. Dacă infecția se află în plămâni sau ficat, aceasta poate provoca pneumonie sau hepatită. În plus, dacă femeile însărcinate au febra Q, există riscul de avort spontan.
Doar 5 persoane din 100 dezvoltă febră Q cronică. Acest lucru apare după luni sau chiar ani de la infecția inițială. Este o problemă gravă care poate fi fatală, deoarece una sau mai multe valve cardiace ajung să fie infectate.
Factorii de risc ai febrei Q
Este clar faptul că bacteria este prezentă la anumite animale domestice. Cu toate acestea, poate fi prezentă și la unele animale sălbatice și la căpușe. Prin urmare, principalul factor de risc este contactul direct sau indirect cu toate aceste animale.
Evident, oamenii cu cel mai mare risc de infectare sunt muncitorii din ferme sau abatoare. În plus, medicii veterinari, cercetătorii și procesatorii de alimente sunt, de asemenea, expuși riscului. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile la contractarea acestei boli.
Marea majoritate a cazurilor de febră Q afectează persoane între 30 și 70 de ani. De fapt, este foarte rar ca cei mici să se îmbolnăvească de această afecțiune. Atunci când se întâmplă, copiii au simptome de pneumonie.
Citește mai mult:
Alte aspecte interesante
Persoanele care suferă de afecțiunile enumerate mai jos prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cronic de febra Q sau boala Derrick-Burnet:
- Probleme ale valvelor cardiace
- Anomalii ale vaselor de sânge
- Sistem imunitar slăbit
- Femei însărcinate
În prezent, nu există niciun vaccin împotriva febrei Q. Prin urmare, este important să previi infectarea. În general, nu trebuie să bei lapte nepasteurizat de la niciun animal.
Cei care lucrează cu animale sau trăiesc în ferme trebuie să acorde o atenție deosebită posibilelor simptome. În plus, mergi la medic dacă ai nelămuriri sau bănuiești că ai fi bolnav. Persoanele cu risc crescut nu ar trebui să aibă deloc contact cu animalele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Roca, B. (2007, November). Fiebre Q. In Anales de medicina interna (Vol. 24, No. 11, pp. 558-560). Arán Ediciones, SL.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.