Logo image
Logo image

Feritina ridicată: cum să o reduci

3 minute
A avea feritina ridicată poate provoca oboseală, dureri abdominale și articulare și închiderea la culoare a pielii.
Feritina ridicată: cum să o reduci
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Feritina este una dintre proteinele care influențează metabolizarea fierului. Este însărcinată cu stocarea acestuia în anumite celule din corp, astfel încât, atunci când este nevoie, să poată fi cu ușurință accesat. A avea feritina ridicată în sânge poate fi un semn că ceva nu este în regulă în organism.

Majoritatea feritinei se găsește în ficat. Însă există o cantitate care circulă și în sânge. Prin urmare, atunci când se măsoară cantitatea de feritină din sânge, se poate estima și concentrația de fier din corp. Fierul este esențial pentru ca hemoglobina celulelor roșii din sânge să se poată uni cu oxigenul și să-l transporte în toate celulele.

În acest articol, îți vom explica ce se întâmplă atunci când ai un nivel ridicat de feritină în sânge și cum să îl reduci.

Ce înseamnă să ai feritina ridicată?

Așa cum am menționat mai sus, feritina este o proteină care îți permite să păstrezi fierul în celule. Atunci când măsurăm concentrația sa în sânge, putem ști dacă rezervele de fier sunt mari, scăzute sau în intervalul normal.

În mod normal, nivelurile de feritină din sânge ar trebui să fie cuprinse între 12 și 300 ng/ml la bărbați. Pentru femei, nivelul normal este cuprins între 12 și 150 ng/ml. Această diferență se datorează faptului că femeile, la menstruație, pierd o cantitate importantă de fier.

Te-ar putea interesa:

5 remedii pentru anemia prin carență de fier

Some figure

A avea feritina ridicată înseamnă că și nivelurile de fier sunt ridicate. Acest lucru poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi o afecțiune a ficatului, de exemplu. Alți factori declanșatori frecvenți sunt:

  • Consumul des sau excesiv de alcool.
  • Procese inflamatorii. Acestea pot fi cauzate de multe boli, cum ar fi cancerul.
  • O dietă foarte bogată în fier.
  • Anemie. Această cauză este complexă. Atunci când există un deficit de fier, organismul poate încerca să îl remedieze crescând cantitatea de feritină din circulație și, prin urmare, fierul disponibil.
  • Transfuzii de sânge.
  • Sindromul de activare a macrofagelor. Aceasta este o afecțiune în care unele dintre celulele imune, numite macrofage, sunt mai active decât în mod normal. Acestea sunt celulele care stochează și feritina.
  • Factorii genetici. Există o boală ereditară, numită hemocromatoză, care reprezintă o acumulare excesivă de fier.

Ce simptome apar?

În general, oamenii sunt asimptomatici la început, dar după un timp pot apărea anumite semne. În primul rând, persoana în cauză se simte obosită și fără putere.

De asemenea, este frecvent ca o persoană cu feritina ridicată să simtă dureri abdominale sau articulare. Pielea sa se poate închide la culoare. În consecință, pot apărea chiar și probleme cardiace.

Citește și:

Anemia și lipsa de fier: sunt același lucru?

Some figure

Cum se tratează feritina ridicată?

În primul rând, este important să mergi la medic.

Anumite opțiuni de tratament pot reduce nivelul de feritină. În primul rând, ar trebui să încerci să-ți reduci consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul, ficatul și carnea roșie.

În plus, medicii recomandă adesea consumul surselor de chelatori. Chelatorii sunt substanțe care se unesc cu metalele pe care le găsesc în sânge, precum fierul, și ajută la eliminarea acestora.

În cele din urmă, poate fi necesară o flebotomie. Flebotomia este o procedură care constă în extragerea sângelui de la persoana cu feritina ridicată. Este posibil ca acest procedeu să fie repetat de mai multe ori pentru a reduce cu succes nivelul de feritină. În plus, ai nevoie de analize frecvente de sânge pentru a testa nivelul de feritină și fier din sânge.

Este important să reții faptul că ar trebui să te adresezi medicului specialist relativ des și să soliciți analize de sânge. Prin această măsură simplă, poți afla multe lucruri importante despre sănătate, cum ar fi nivelul de feritină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ¿Cómo interpretar los aumentos de la ferritina sérica? – Artículos – IntraMed. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=87426
  • Koperdanova, M., & Cullis, J. O. (2015). Interpreting raised serum ferritin levels. BMJ (Online), 351. https://doi.org/10.1136/bmj.h3692
  • Qué significa tener la ferritina alta y cómo bajarla. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://blog.saludonnet.com/que-significa-tener-la-ferritina-alta-y-como-bajarla/
  • Ferritina Alta, ¿Cómo bajarla? – Hospital Fuensanta Madrid. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://hospitalfuensanta.com/especialidades/analisis-clinicos/ferritina-alta-como-bajarla/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.