Cele mai bune alimente contra anemiei - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune alimente contra anemiei

Pe lângă a consuma alimente bogate în fier, ar trebui să incluzi vitamina C în dieta ta pentru a lupta contra anemiei. Această ajută la absorbția fierului în organism.
Cele mai bune alimente contra anemiei
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Anemia este o problemă de sănătate ce apare, de obicei, ca rezultat al unei alimentații deficitare. Însă tot alimentația te poate ajuta să contracarezi această afecțiune. În acest articol, îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre această boală și cele mai bune alimente contra anemiei.

Ce este anemia?

Anemia este o afecțiune caracterizată de scăderea dimensiunii sau a numărului de celule roșii din sânge. De asemenea, aceasta poate fi caracterizată și de o scădere a valorii hemoglobinei.

În general, anemia este rezultatul unei diete precare, sărace în nutrienți precum fierul, acidul folic și vitamina B12.

Tipuri de anemie

Analize care evidențiază anemia

Cea mai comună formă de anemie este corelată cu lipsa de fier din organism. Aceasta apare atunci când nu consumi alimente bogate în acest mineral, însă poate fi provocată și de o funcționare defectuoasă a intestinelor, ce împiedică absorbția fierului.

De asemenea, anemia poate apărea și ca urmare a unei hemoragii excesive, intervenții chirurgicale sau menstruații abundente.

Lipsa de fier previne reproducerea normală a celulelor roșii din sânge. Prin urmare, corpul nostru va avea la dispoziție mai puține hematii. În cele, cele existente vor avea o dimensiune redusă și un conținut scăzut de hemoglobină.

Anemia poate fi cauzată și de lipsa de acid folic și vitamina B12. În cazul lipsei de acid folic, celulele roșii au o dimensiune foarte mare, dar sunt extrem de fragile.

Simptome ale anemiei

Iată care sunt principalele simptome cu care se va confrunta o persoană ce suferă de anemie:

  • Oboseală
  • Senzație constantă și intensă de frig
  • Palpitații
  • Dureri de cap

În general, cel mai comun simptom este paloarea feței, însă pot apărea și pierderea semnificativă a forței și proasta dispoziție.

Cele mai bune alimente contra anemiei

Având în vedere că anemia este cauzată de lipsa anumitor nutrienți din organism, consumul anumitor alimente bogate în aceste elemente pot ajuta la tratarea afecțiunii.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este cantitatea zilnică necesară. O persoană sănătoasă, mai puțin femeile însărcinate, au nevoie zilnic de:

  • Fier: 8 mg pentru bărbați și 18 mg pentru femei
  • Acid folic: circa 400 mg indiferent de sex
  • Vitamina B12: 2.4 mg atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Iată care sunt cele mai bune alimente contra anemiei ce te pot ajuta să scapi de această afecțiune supărătoare:

1. Germeni de alfalfa

Germenii de alfalfa conțin până la 1 mg de fier per 100 g (3.52 oz). De asemenea, aceștia conțin și vitamina C, care ajută la îmbunătățirea absorbției fierului în organism.

2. Ovăz

Ovăzul pe lista de alimente contra anemiei

100 g de fulgi de ovăz (3.52 oz) conțin aproximativ 5 mg de fier. Prin urmare, o cană de ovăz îți poate oferi 50% din necesarul zilnic de fier.

3. Carne roșie

Carnea roșie conține, de asemenea, fier. Fiecare 100 g de carne roșie oferă 3 mg de fier. Însă asigură-te că aceasta nu este foarte grasă.

4. Curmale uscate

Unul dintre cele mai bune alimente contra anemiei este reprezentat de curmalele uscate, ce conțin 4.2 mg de fier per 100 g. Curmalele proaspete conțin și ele fier, dar într-o cantitate mai mică: 0.6 mg per 100 g.

5. Kiwi

Kiwi pw lista de alimente contra anemiei

Kiwi conține o cantitate mare de vitamina C: aproximativ 98 mg per 100 g. Deși acesta nu conține fier, vitamina C din compoziția sa te ajută să asimilezi mai bine fierul din alte surse.

6. Linte

Lintea conține 3.3 mg de fier per 100 g. În plus, aceasta conține și alți nutrienți importanți, precum acidul folic și cuprul.

7. Drojdie de bere

Drojdia de bere conține o mare cantitate de minerale și proteine. De asemenea, aceasta conține și vitamine din grupul B.

8. Miso

Miso este un sos preparat din soia, cereale și sare de mare. Toate tipurile de miso conțin fier, dar cel mai benefic este hatcho, deoarece conține 7.1 mg de fier per 100 g.

9. Fistic

Fisticul pe lista de alimengte contra anemiei

Fisticul poate ajuta la combaterea anemiei deoarece conține 3.9 mg de fier per 100 g. De asemenea, aceste conține 1.2 mg de cupru per 100 g, un alt mineral a cărui deficiență cauzează anemie. Prin urmare, consumul ambilor nutrienți ajută la combaterea anemiei.

10. Sfeclă

Sfecla oferă 0.80 mg de fier la 100 g. De asemenea, aceasta conține vitamina C și acid folic. Toți acești nutrienți constituie o barieră ce te protejează contra anemiei.

Nu uita să ceri sfatul unui medic care să te supravegheze în procesul de tratare a afecțiunii. Acesta îți va spune ce alimente să consumi în funcție de nevoile tale. Este necesar să urmezi o dietă în mod controlat, incluzând în aceasta alimente contra anemiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.