Filematologia sau studiul sărutului - Doza de Sănătate
 

Filematologia sau studiul sărutului

Filematologia a descoperit că oamenii nu sunt singura specie care se sărută. Și alte animale, cum ar fi cimpanzeii, o fac! Astăzi, îți vom spune mai multe despre fascinantul studiu al sărutului.
Filematologia sau studiul sărutului

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Sărutul este una dintre cele mai plăcute acțiuni pentru mulți oameni. Practic, în toate culturile, sărutul este un mod de a arăta iubire sau afecțiune. Este un act atât de simplu și, în același timp, atât de complex, încât există un întreg domeniu al științei dedicat acestuia. Acestea fiind spuse, în rândurile de mai jos, vom discuta despre filematologia sau studiul sărutului.

Filematologia nu este doar știința care studiază sărutul, ci este însărcinată și cu descoperirea reacțiilor pe care sărutul le produce în corp. De exemplu, studiază ce hormoni eliberăm, ce senzații produce sărutul și chiar ce beneficii oferă pentru sănătate. Experții estimează că sărutul era un gest tipic în rândul oamenilor încă dinainte de anul 2500 î.Hr.

Există multe tipuri de sărutări, precum și multe fapte interesante pe care această știință le-a descoperit despre actul în sine. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica în ce constă filematologia și, de asemenea, îți vom împărtăși cele mai interesante date furnizate.

Filematologia sau studiul sărutului

Filematologia studiază mai mult decât sărutul în sine. Aceasta caută motivele pentru care ne sărutăm, istoria acestui gest și semnificația sa culturală. La fel, clasifică diferitele tipuri de sărutări și reacțiile fizice și mintale care au loc.

Filematologia investighează dacă sărutul apare și la alte specii de animale în afară de om. Mulțumită tuturor studiilor care au fost efectuate, știm că multe alte animale se sărută. De exemplu, elefanții și cimpanzeii se sărută, deși într-un mod ușor diferit.

Adevărul este că motivul pentru care ne sărutăm nu este cunoscut. În fiecare cultură, sărutul exprimă lucruri diferite, de la iubire și pasiune, la simpla prietenie sau afecțiune. De asemenea, este folosit ca un salut, un ritual sau exprimă respectul față de cineva.

Toate aceste contexte fac ca filematologia să fie și mai interesantă. În prezent, una dintre teoriile acestei științe este faptul că sărutul ne ajută să găsim partenerul potrivit. Anumite substanțe din salivă cresc sau scad atracția dintre oameni.

Copil care își sărută tatăl
Sărutul are conotații diferite în funcție de fiecare cultură.

Filematologia sau studiul sărutului: ce are de spus despre hormoni?

Un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania a dezvăluit setul de reacții declanșate de sărutări. Se pare că în creier apar o serie de modificări chimice care duc la eliberarea diferiților hormoni.

În primul rând, nivelul de cortizol este redus. Acesta este hormonul cel mai mult asociat cu senzația de stres. În plus, sărutul provoacă eliberarea de testosteron, care este responsabil de creșterea dorinței sexuale la ambele sexe.

În mod similar, concentrația de dopamină și oxitocină crește. Ambele sunt legate de sentimentele de dragoste și afecțiune. În plus, se pare că, atunci când ne sărutăm, acest gest sensibilizează terminațiile nervoase ale buzelor.

Prin urmare, întregul sărut este înconjurat de plăcere. În același timp, unii oameni de știință susțin că saliva este un factor definitoriu. Ei cred că poate oferi informații despre gradul de fertilitate al unui cuplu, în funcție de prezența unei cantități mai mari sau mai mici de testosteron sau estrogen.

Filematologia sau studiul sărutului la mamifere
Potrivit unor studii, sărutul ar putea fi un factor care influențează alegerea partenerului.

Care sunt beneficiile sărutării?

După cum am menționat deja, sărutul poate ajuta la reducerea stresului. Dar acesta nu este singurul beneficiu pe care îl are pentru sănătate. Conform studiului sărutului, atunci când ne sărutăm, activăm aproximativ 34 de mușchi ai feței și aproximativ 112 din întregul corp datorită posturii adoptate.

Acțiunea de a activa mușchii faciali reduce aspectul ridurilor apărute din cauza îmbătrânirii. Experții estimează, de asemenea, că atunci când ne sărutăm, ardem în jur de 6,4 calorii pe minut. În plus, sărutul ajută la întărirea sistemului imunitar, accelerează ritmul cardiac și ne oferă o senzație de plăcere.

În același timp, hormonii eliberați contribuie la reducerea senzației de durere. Datorită filematologiei, știm din ce în ce mai multe despre beneficiile sărutului. Prin urmare, este important să continui cercetările despre acesta și să-l pui în practică!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alpert, J. S. (2013, June). Philematology: The science of kissing. A message for the marital month of June. American Journal of Medicine, 126(6), 466. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022
  • Filematología – EcuRed. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from https://www.ecured.cu/Filematología
  • Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. M. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415–1423. https://doi.org/10.1007/s10508-013-0190-1
  • ROMERO, LAURA. “EL BESO, CAPAZ DE ORIGINAR CAMBIOS EN DIFERENTES PARTES DEL CEREBRO. REFUERZA LAZOS SENTIMENTALES.” Gaceta UNAM (2010-2019) 5039 (2019): 8-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.