Legătura dintre eczemă și stres - Doza de Sănătate
 

Legătura dintre eczemă și stres

Știința nu a reușit să explice pe deplin relația dintre eczemă și stres. Cu toate acestea, știm că există o astfel de relație. De asemenea, au fost elaborate câteva ipoteze și posibile explicații care pot deschide calea către o înțelegere aprofundată a fenomenului.
Legătura dintre eczemă și stres

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Legătura dintre eczemă și stres este problematică pentru toată lumea. Sunt două probleme de sănătate care merg adesea mână în mână și se încurajează reciproc. Este, fără îndoială, o combinație foarte enervantă pentru care nu există o soluție ușoară.

Pielea este cel mai extins organ al corpului și unul dintre cele care reflectă cel mai ușor stările minții. Pielea este direct legată de sistemul nervos prin terminale sensibile care trimit informații către creier și invers.

În același timp, stresul provoacă eliberarea unei serii de substanțe care ajung să afecteze pielea. Acest lucru dă naștere la diverse anomalii, inclusiv la eczeme. După cum poți vedea, legătura dintre eczemă și stres este directă și foarte strânsă.

Eczema

Cuvântul eczemă este un termen generic pentru orice inflamație a pielii. O astfel de inflamație este clasificată drept dermatită, iar dermatita atopică se referă la cea care rezultă în urma nivelului ridicat de stres. Cu alte cuvinte, atunci când vorbim despre eczemă și stres, vorbim de fapt despre dermatită atopică și stres.

Eczema apare atunci când apar anomalii în protecția externă a pielii. Atunci se manifestă inflamația; pielea devine roșie și există mâncărime în zona afectată. Eczema apare cel mai adesea pe brațe, genunchi, zona inghinală și față.

În 85% din cazuri, primul episod de eczemă apare înainte de vârsta de 5 ani. Experții estimează, de asemenea, că până la 20% dintre copii și 1-2% dintre adulți au avut un episod de eczemă la un moment dat în viață. Există cazuri în care eczema devine o tulburare cronică și recurentă.

Tânără care nu cunoaște legătura dintre eczemă și stres.
Eczema, în principiu, este dermatită atopică.

Stresul și pielea

Există mai multe mecanisme prin care stresul influențează pielea. Totul decurge din faptul că stresul modifică funcționarea sistemului imunitar. Acest lucru duce la două efecte. Pe de o parte, reduce apărarea pielii și, pe de altă parte, provoacă inflamația tegumentului.

La fel, în condiții de stres, există o producție crescută de adrenalină și corticosteroizi. Aceștia acționează asupra receptorilor pielii și provoacă modificări ale acesteia. În același timp, cercetările au constatat că toate bolile inflamatorii tind să se înrăutățească din cauza stresului.

Un studiu realizat de Societatea Spaniolă de Alergii și Imunologie Clinică (SEAIC) a arătat că cel puțin 50% dintre persoanele cu dermatită atopică suferă, de asemenea, de episoade de depresie și anxietate. Specialiștii au remarcat că în ultimii ani a existat o creștere a cazurilor de eczeme asociate stresului.

Legătura dintre eczemă și stres

Stresul afectează pielea în multe feluri. Provoacă tulburări de la urticarie și dermatită atopică, până la acnee, psoriazis, dermatită seboreică și rozacee. Știm acum că există o legătură între eczemă și stres, dar relația nu este încă pe deplin înțeleasă.

După cum am menționat mai sus, există o legătură foarte directă între sistemul nervos și piele. În plus, eczema și stresul creează un cerc vicios din care este foarte dificil să scapi. Prezența eczemei crește nivelul de stres, mai ales în situații sociale.

În același timp, creșterea nivelului de stres poate duce la înmulțirea eczemelor. Toate acestea provoacă multă suferință și sentimente de frustrare, nesiguranță și lipsă de speranță. Acest lucru este agravat de faptul că nu există un tratament definitiv pentru eczemă.

Fapte de reținut

Eczema de stres indică faptul că o persoană este supusă unor presiuni mari cărora nu le poate face față. Este un semn de avertizare care nu trebuie trecut cu vederea. Înseamnă că există o problemă care nu a fost rezolvată și care depășește instrumentele pe care le avem la dispoziție.

Deși nu există un tratament specific pentru eczema de stres, dincolo de hidratarea zonelor afectate, soluția constă în abordarea cauzei, adică stresul în sine. Cel mai bun lucru de făcut în aceste cazuri este adoptarea unor modificări ale stilului de viață.

Practicarea regulată a exercițiilor fizice este foarte eficientă pentru a controla stresul. De asemenea, activități precum yoga sau practicile de meditație sunt foarte recomandate. Este o idee bună să consulți un psiholog, care te poate ajuta să înveți să gestionezi situațiile stresante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, R. R., Hernández, D. P. J. A., Viera, A. O., Miyares, J. H. H., Pavón, M. D. L. Á. A., Lafargue, B. F., & Mesa, M. A. (2002). ESTRÉS Y MANIFESTACIONES DERMATOLÓGICAS EN UNA POBLACIÓN TRABAJADORA BAJO EXIGENCIAS PSÍQUICAS. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 3(1-2), 55-61.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.