Simptomele și cauzele acneei conglobate - Doza de Sănătate
 

Simptomele și cauzele acneei conglobate

Acneea conglobată este un tip special de acnee care provoacă simptome severe. De fapt, provoacă cicatrici extinse, care sunt ușor vizibile și pot afecta stima de sine a pacientului.
Simptomele și cauzele acneei conglobate
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Acneea conglobată este o formă cronică de acnee. Diferă de forma clasică deoarece provoacă comedoane, noduli chistici, fistule și abcese, care duc la cicatrici desfigurante. Această boală afectează în principal bărbații. De obicei, apare între 15 și 25 de ani. Deși poate apărea singură, boala este des asociată cu pacienții care suferă de acnee vulgară. Leziunile sunt localizate în principal pe față, gât, piept și umeri. În acest articol, îți vom explica simptomele și cauzele acneei conglobate.

Ce sunt acneea și acneea conglobată?

Acneea este o boală inflamatorie a pielii. Este una dintre cele mai frecvente boli la adolescenți și tineri. De fapt, este cea mai frecventă cauză a consultului dermatologic. Mai exact, este o tulburare a foliculului pilosebaceu. Afecțiunea este multifactorială. Experții consideră că este cauzată de o combinație de factori: de exemplu, producția crescută de sebum, inflamația secundară și sensibilitatea crescută la androgeni, printre altele.

Moleculă de hormon androgen

Leziunile acneice sunt comedoane. Cu toate acestea, ele pot evolua și pot deveni papule și pustule. De fapt, se pot forma chiar și noduli și chisturi. Prin urmare, există diferite moduri de clasificare a acneei:

  • După vârsta apariției. Poate fi neonatală, infantilă, preadolescentină, adolescentină și adultă.
  • Conform leziunii predominante. În acest caz, avem acnee comedoniană, papulo-pustuloasă sau nodular-chistică.
  • Ușoară, moderată sau severă, în funcție de gravitate.
  • Forme speciale: Aici găsim acneea conglobată.

Experții consideră acneea conglobată o formă specială de acnee, deoarece este mai severă. Acneea conglobată tinde să lase cicatrici mai extinse. Mai mult, leziunile sale se extind dincolo de zonele tipice în care apare acneea. De fapt, poate afecta fesele, abdomenul și axilele, printre alte zone. Pe scurt, este una dintre cele mai grave și cronice forme de acnee.

Simptomele acneei conglobate

În principal, tabloul clinic se caracterizează prin:

  • Comedoane, papule și pustule
  • Noduli și abcese inflamate
  • Durere în fiecare leziune (majoritatea leziunilor sunt foarte umflate, de aceea dor atât de mult)
  • Ulcerații
  • Scurgeri urât mirositoare
  • Afectarea și deformarea pielii
  • Cicatrici neregulate (de fapt, ele pot deveni cicatrici hipertrofice și cheloide)

Uneori, acneea conglobată apare împreună cu tulburările de sânge. De exemplu, poate apărea odată cu anemia și leucocitoza. Leziunile pot fi sterile sau infectate cu unele microorganisme. Cea mai frecventă bacterie este Propionibacterium acnes.

Simptomele fizice sunt evidente. Cu toate acestea, trebuie să menționăm și impactul psihologic al acestei afecțiuni. Acneea conglobată poate provoca multe probleme de stimă de sine. De asemenea, pacientul se poate simți slab și nesigur.

Cauzele acneei conglobate

Fată care nu cunoaște cauzele acneei conglobate

După cum am menționat mai sus, acneea conglobată are multiple cauze. Contrar credinței populare, studiile au arătat că dieta nu îi influențează în mod direct apariția. Principalele declanșatoare sunt:

  • Creșterea producției de sebum. În mod similar, se pare că și compoziția sebumului este modificată. De asemenea, glandele sebacee cresc în dimensiune.
  • Alterări ale keratinizării. Acest lucru duce la formarea de comedoane, care se produce atunci când sebumul alterat irită peretele foliculului. Celulele keratinizate se descuamează și nu cad, ci se acumulează. Acest lucru duce la formarea unui conglomerat de celule și ulei, care este un comedon.
  • Prezența Propionibacterium acnes. Aceasta este o bacterie care se hrănește cu sebum. Astfel, aceasta proliferează mai ușor.
  • Proces inflamator. Experții cred că acest lucru apare din cauza eroziunii foliculare și acțiunii bacteriilor.

De asemenea, apariția acneei conglobate este legată de androgeni. Acești hormoni determină o producție crescută de sebum. Relația este asociată cu diferite procese. În primul rând, experții consideră că sensibilitatea crescută la androgeni poate duce la apariția acneei. De asemenea, acneea apare și din cauza unui nivel neobișnuit de ridicat de androgeni.

Anumiți factori agravează această acnee, cum ar fi expunerea la soare sau stresul.

Simptomele și cauzele acneei conglobate: concluzie

Acneea conglobată este o afecțiune complicată. Provoacă leziuni foarte dureroase care afectează viața pacientului. Această afecțiune nu cauzează doar simptome fizice. De fapt, poate afecta stima de sine și stabilitatea psihică a pacientului.

Prin urmare, acneea conglobată trebuie detectată și tratată la timp, deoarece acest lucru poate reduce incidența cicatricilor și severitatea acestora. Consultă medicul dacă ai această afecțiune a pielii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Norris-Squirrell, F., & Pereira, M. (2017). Abordaje terapéutico de acné conglobata Acne conglobata therapeutic approach. Revista Mexicana Dermatologica, 61(4), 308–311.
  • Acné conglobata: : Causas, Síntomas y Mejores Tratamientos para cada tipo – Unisima.com. (n.d.). Retrieved May 11, 2019, from https://unisima.com/belleza/acne-conglobata/
  • Grant, R. N. R. (1951). The History of Acne. Journal of the Royal Society of Medicine, 44(8), 647–652. https://doi.org/10.1177/003591575104400802
  • Gollnick, H. P. M., Finlay, A. Y., & Shear, N. (2008). Can we define acne as a chronic disease? If so, how and when? American Journal of Clinical Dermatology, 9(5), 279–284. https://doi.org/10.2165/00128071-200809050-00001
  • Holland, D. B., & Jeremy, A. H. T. (2005). The role of inflammation in the pathogenesis of acne and acne scarring. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, 24(2), 79–83. https://doi.org/10.1016/j.sder.2005.03.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.