Logo image
Logo image

Fractură sau entorsă: care este diferența?

4 minute
Uneori poate fi dificil să determinăm imediat dacă o leziune este o fractură sau o entorsă. Amândouă sunt leziuni care au anumite simptome, dar nu sunt la fel. Îți explicăm modul în care medicii le diferențiază în rândurile de mai jos!
Fractură sau entorsă: care este diferența?
Ultima actualizare: 05 iunie, 2021

În traumatologie, sunt frecvente două leziuni: fractură sau entorsă. Cu toții cunoaștem pe cineva care a trecut printr-una dintre aceste două circumstanțe sau poate le-am experimentat ​​noi înșine.

Deoarece sunt leziuni atât de frecvente, este logic să le confundăm. Când ne confruntăm cu un traumatism care produce inflamație și slăbiciune la nivelul membrelor, întrebarea este: avem de-a face cu o fractură sau cu o entorsă?

Adevărul este că nu sunt același lucru și nici consecințele lor nu sunt identice. Fractura este mai gravă, deși există și entorse cu adevărat problematice, care pun în pericol articulațiile. Acestea pot afecta negativ activitățile zilnice, abilitățile atletice și stilul de viață al pacientului.

Mai întâi, trebuie să clarificăm faptul că o entorsă este o leziune a ligamentului. În acest caz, ligamentele implicate sunt întinse mai mult decât ar trebui și nu pot reveni la poziția lor naturală. În situații extreme, entorsa poate implica o ruptură a ligamentului.

Fractura este o leziune osoasă. Adică țesutul osos este întrerupt, tăiat sau rănit profund.

Să aruncăm o privire mai atentă!

Fractură sau entorsă

Deși îndoiala cu privire la existența unei fracturi sau a unei entorse este validă, mulți cred că prima este o consecință a tratamentului slab al celei din urmă. Nu este cazul. În schimb, există grade de severitate ale acestor leziuni. În acest sens, putem folosi o clasificare de la cea mai ușoară entorsă la cea mai gravă fractură. Nu pentru că una duce la apariția celeilalte, ci din cauza severității lor. Astfel, vom avea:

  • Entorsă de gradul I: Aceasta este cea mai ușoară. Ligamentele s-au întins puțin și provoacă durere. Poate exista o anumită inflamație a articulației afectate și acumularea de lichide (edem). Este suficient tratamentul prin odihnă și administrarea unui medicament antiinflamator.
  • Entorsă de gradul II: Întinderea ligamentului este ușor mai gravă decât în cazul gradului anterior. Există, de asemenea, câteva mici rupturi ale fibrelor. Ședințele de kinesiologie sunt necesare pentru recuperare.
  • Entorsă de gradul III: Aceasta este cea mai severă formă de entorsă. Ligamentele sunt rupte, nu doar întinse. Necesită un tratament mai intensiv cu odihnă strictă, mișcare cu un aparat de sprijin și exerciții de fizioterapie.
  • Fractură simplă: Aceasta este ruptura osului care rămâne în interiorul corpului. Poate fi însoțită sau nu de o entorsă în apropiere din cauza aceluiași traumatism care a cauzat fractura.
  • Fractură expusă: Țesutul osos este rupt și o parte din acesta este expusă în afara corpului printr-o rană în piele. Osul este în contact cu mediul extern.

Vezi și:

Entorsa genunchiului: cauze, simptome și recomandări

Some figure

Fractură sau entorsă: care este diferența?

Pentru a face diferența între o fractură și o entorsă, trebuie să luăm în considerare simptomele, modul în care s-a produs trauma și modul în care zona afectată arată după traumatism. Mișcările care sunt posibile după producerea leziunii sunt indicative ale gravității.

Cu toate acestea, imediat după producerea traumatismului, fractura și entorsa pot fi ușor confundate, deoarece au simptome similare. Ambele încep cu dureri intense și umflături. Zona se inflamează. Apare acumularea de lichide din cauza structurilor care se întind și se rup în interior.

În cazul hematoamelor, situația este mai complexă. În general, fracturile prezintă hematom, iar cele mai multe entorse nu. Însă vânătăile apar și în entorsele grave. Poate exista, de asemenea, o fractură care nu prezintă vânătăi la suprafața pielii.

Un semn cheie al fracturii este deformarea marcată a locului leziunii. Osul rupt provoacă umflături ale pielii care duc la incapacitate funcțională. Este foarte dificil să miști un os fracturat.

Some figure

Primul ajutor pentru fracturi și entorse

Odată ce s-a stabilit că este vorba despre o entorsă, pașii care trebuie urmați pentru acordarea primului ajutor la fața locului sunt:

  • Imobilizare: Articulația cu entorsă trebuie menținută nemișcată.
  • Aplicarea de gheață: Aplicarea temperaturii scăzute pe articulație reduce inflamația și durerea.
  • Bandajarea: Bandajul strâns sau compresiv este foarte util în entorse. Pe lângă favorizarea imobilizării, bandajul controlează inflamația.
  • Ridicarea extremității: Deoarece nu vrem să se acumuleze prea mult lichid în articulația deteriorată, trebuie să o ridicăm astfel încât să drenăm excesul.

Vezi și:

Remedii naturale pentru entorsa gleznei

Dacă leziunea este identificată ca fiind o fractură, primul ajutor este:

  • Atinge leziunea cât mai puțin posibil: Nu este la fel ca o entorsă și nu putem manipula neglijent un os rupt. Mai degrabă, trebuie să izolăm zona, evitând contactul.
  • Sprijină circulația sângelui: Dacă persoana vătămată a suferit o fractură a unei extremități, iar un obiect poate întrerupe fluxul sanguin, încearcă să îl îndepărtezi. De exemplu, dacă persoana are încheietura mâinii fracturată și poartă un ceas, atunci trebuie să scoți ceasul, atingând cât mai puțin zona afectată.
  • Ține sub control sângerarea: Dacă există sângerare lângă fractură, punctul prin care iese sângele trebuie comprimat. Fracturile mari și expuse sunt capabile să provoace pierderi bruște de sânge care pot pune în pericol recuperarea membrului.

După cum poți vedea, există multe diferențe între fracturi și entorse, chiar dacă acestea pot prezenta simptome inițiale similare. Este important să mergi imediat la medic, deoarece doar acesta îți poate oferi tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arana Bilbao, José Luis, and Javier Jesús González Martínez. Mecánica de fractura. Servicio Editorial de la EHU-UPV, 2002.
  • Barrois, B., P. Ribinik, and B. Davenne. “Esguinces de tobillo.” EMC-Kinesiterapia-Medicina Física 23.4 (2002): 1-9.
  • PIERA, MERCÈ. “Esguinces y torceduras.” Farmacia Profesional 19.1 (2005).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.