Logo image
Logo image

13 gesturi de bază în limbajul semnelor pe care trebuie să le cunoști

4 minute
Există mii de limbaje în lume; limbajul semnelor este unul dintre ele. Acest instrument integrează persoanele cu dizabilități de auz și vorbire în societate. Îți explicăm semnele de bază!
13 gesturi de bază în limbajul semnelor pe care trebuie să le cunoști
Ultima actualizare: 31 octombrie, 2022

Comunicarea trece dincolo de cuvinte. Aspectele, mirosurile și acțiunile spun multe. Același lucru se întâmplă și cu gesturile – un limbaj bazat pe semne utile pentru a relaționa cu oamenii care au dificultăți de vorbire sau auz. Îți prezentăm 13 gesturi de bază în limbajul semnelor pe care trebuie să le cunoști!

Scopul limbajului semnelor este universal, dar sensul gesturilor variază în întreaga lume. Se estimează că această metodă de comunicare are peste 300 de tipuri, adaptate în funcție de țară. De fapt, gesturile includ reguli gramaticale care specifică sensul mesajelor și fac dialogul eficient.

Limbajul semnelor: un instrument de incluziune

Conversarea prin semne răspunde nevoii de a comunica cu oamenii ce nu pot folosi cuvinte. Este un mecanism care distruge barierele de care se lovesc persoanele cu deficiențe de vorbire sau auz.

Confederația de Stat a Persoanelor Surde (CNSE) afirmă că este un limbaj natural cu caracter vizual, gestual și spațial. Semnele îndeplinesc aceleași funcții ca și cuvintele și au evoluat independent de comunicarea orală.

Această limbă este curioasă, frumoasă și ușor de asimilat. Există sute de moduri de a învăța semnele. Internetul abundă de tutoriale și exemple de alfabete adaptate fiecărei limbi:

Gramatica și limbajul semnelor

Spre deosebire de sistemul oral, într-o propoziție construită cu semne nu este necesar ca ordinea cuvintelor să corespundă cu cea a codurilor. Există și alte reguli gramaticale ce facilitează comunicarea:

  • Propozițiile conțin subiect + obiect + verb: „tu unghii colorezi”, nu „colorezi unghii”.
  • Adjectivele sunt plasate imediat după subiect: „casa ta mare” în loc de „casa ta este destul de mare”.
  • Nu se folosește niciodată verbul „a fi”: în loc să spui „ești fericit”, vei spune „tu fericit”.
  • Temporalitatea apare mereu la începutul propoziției: „ieri am pregătit o prăjitură” în loc de „am pregătit ieri o prăjitură”.
  • Prepozițiile nu există: în loc de „mă duc la muncă”, vei spune „mă duc muncă”.

13 gesturi de bază în limbajul semnelor

Alfabetul semnelor este cunoscut ca alfabet dactilologic și este format din gesturi. Expresiile corporale, spațiale și faciale sunt o completare importantă. Descoperă câteva gesturi de bază ale limbajului semnelor!

1. Bună ziua

Salutul este o regulă de bază a curtoaziei în orice limbă. Salutul constă în ducerea mâinii drepte la tâmplă. Mâna este îndepărtată rapid.

Citește mai mult: Auzul trebuie monitorizat în mod regulat

Some figure
Buna ziua!

2. Bună dimineața

Persoanele surde simulează răsăritul prin următorii pași:

  1. Apropie degetele mâinii drepte.
  2. Du mâna dreaptă la gura închisă și deschide degetele.
  3. Pune mâna stângă în fața dreptei, orizontal.
  4. Ridică mâna dreaptă vertical, asigurându-te că este în spatele celei stângi.

3. Bună seara

  1. Unește degetele arătător și degetul mare de la mâna dreaptă, formând un cerc.
  2. Du degetele la gura închisă.
  3. Pune cercul în dreptul gurii.

4. Noapte bună

  1. Închide gura, du degetele drept spre ea și apoi deschide-o.
  2. Întinde brațele cu palmele îndreptate înainte.
  3. Du brațele spre centrul pieptului, ținând palmele către față.

5. Da/Nu

Pentru „da”, freacă degetul inelar și degetul mare de mai multe ori. Pentru „nu”, mișcă un deget arătător către lateral, din interior către exterior.

6. Mulțumesc

Îndreaptă mâna spre bărbie, asigurându-te că degetul mare este separat de palmă. Depărtează imediat mâna.

Some figure
Mulțumesc!

7. Ce mai faci?

Acesta este unul dintre cele mai simple gesturi. Dacă vrei să știi ce face o altă persoană, exersează următorul gest:

  1. Du degetele închise ale ambelor mâini spre gură.
  2. Îndepărtează mâinile, deschizând degetele.

8. Te iubesc

Există mai multe moduri de a spune „Te iubesc”. Unul dintre cele mai simple gesturi este să strângi pumnii și să încrucișezi brațele la piept. Un alt semn constă în întinderea degetului mare, arătător și mic de la ambele mâini, în timp ce degetul inelar și degetul mijlociu sunt strânse în palmă.

9. Te rog

Favorurile sunt solicitate ținând o palmă deschisă orientată spre piept. Desenează mai multe cercuri, folosind aceeași mână.

10. Bătut din palme

A bate din palme în limbajul semnelor se face ridicând mâinile deasupra capului și fluturându-le.

11. Cât este ceasul?

Îndreaptă degetul arătător spre încheietura mâinii, așa cum ai arăta spre un ceas.

12. Mi-a făcut plăcere

Pentru a spune că ți-a făcut plăcere să cunoști pe cineva, trebuie doar să faci cercuri în fața pieptului, folosind mâna dreaptă.

13. La revedere

La fel ca gestul pe care îl folosește oricine pentru a-și lua rămas-bun, arată palma și plimbă mâna în lateral.

Descoperă: Simptome și tratament pentru pierderea auzului

Some figure
Pa!

Valoarea limbajului semnelor

Organizația Națiunilor Unite (ONU) ne informează că există aproximativ 70 de milioane de surzi în lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne avertizează că aproximativ 1,1 miliarde de tineri cu vârsta între 12 și 35 de ani sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii la substanțe nocive și poluare sonoră.

Federația Mondială a Surzilor subliniază faptul că limbajul semnelor un drept al persoanelor surde, care promovează includerea acestora în societate prin predare-învățare. De ce să nu exersezi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Banco de imágenes y signos LSE. Fundación de la Confederación Estatal de Personas Sordas. España. https://www.fundacioncnse.org/educa/bancolse/#0
  • Dactilológico. Fundación de la Organización para la Atención de Personas con Sordoceguera. España. https://www.foaps.es/la-sordoceguera/sistemas-de-comunicacion/dactilologico
  • Día Internacional de la Lengua de Signos y Semana Internacional de las Personas Sordas 2018. Federación Mundial de Sordos. Estados Unidos. http://wfdeaf.org/news/theme-for-international-day-of-sign-languages-and-international-week-of-the-deaf-2018/
  • Día Internacional de las Lenguas de Señas, 23 de septiembre. Organización de las Naciones Unidas. https://www.un.org/es/observances/sign-languages-day
  • Diccionario de la Lengua de Signos Española. https://fundacioncnse-dilse.org/
  • Lengua de signos. Confederación Estatal de Personas Sordas. España. https://www.cnse.es/index.php/lengua-de-signos
  • Lenguaje de signos americano. Asociación Nacional de Sordos Estadounidenses. https://www.nad.org/resources/american-sign-language/
  • Unos 1.100 millones de jóvenes están en riesgo de quedarse sordos, advierte OMS. Organización de las Naciones Unidas. 2015. https://news.un.org/es/story/2015/03/1324701#:~:text=Unos%201.100%20millones%20de%20j%C3%B3venes%20de%20entre%2012%20y%2035,lugares%20de%20ocio%20ruidosos%2C%20como
  • Vocabularic bàsic de la llengua de signes catalana. España. https://llengua.gencat.cat/ca/llengua_signes_catalana/recursos-i-activitats/vocabulari/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.