Ghid complet pentru a cultiva moringa acasă: urmați acești pași!
 

Ghid complet pentru a cultiva moringa acasă: urmați acești pași!

Ați încercat să cultivați moringa acasă pentru a profita de beneficiile sale? Descoperiți ce proprietăți nutritive are!
Ghid complet pentru a cultiva moringa acasă: urmați acești pași!
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 februarie, 2023

Moringa este un copac ale cărui frunze sunt celebre grație proprietăților lor. Astăzi vom vorbi despre această specie și beneficiile lor și vă vom oferi un ghid complet pentru a cultiva moringa acasă. Deși este o specie originară din India, moringa se adaptează foarte bine la diferite soluri și temperaturi.

Ce este moringa?

Moringa este un copac cunoscut și sub numele de copacul vieții. Poate atinge până la 10 metri înălțime și are un frunziș considerabil. Este celebru în întreaga lume pentru proprietățile sale nutritive.

Frunzele sale sunt folosite în diferite preparate. De fapt, acestea sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională indiană sau Ayurveda. Planta preferă mediile calde și umede. De obicei, crește în America, Africa, Europa și Asia.

Pe lângă frunze, proprietățile plantei sunt date și de rădăcini, fructe și semințe. Potrivit unor articole, moringa furnizează 27% proteine, precum și vitaminele A și C și minerale precum fierul, fosforul și calciul.

Pudră de moringa
Moringa este folosită în diferite moduri, ca supliment nutritiv și ca remediu natural. Frunzele sale pot fi uscate sau măcinate pentru prepararea ceaiurilor.

Beneficiile moringăi pentru sănătate

Datorită compoziției sale, moringa este un produs natural care este recomandat pentru a completa tratamentul diferitelor afecțiuni. Potrivit unor publicații științifice, moringa:

  • Reduce inflamația
  • Ameliorează tulburările de stomac, cum ar fi gastrita
  • Reduce durerea datorită proprietăților sale analgezice
  • Protejează ficatul și previne disfuncțiile hepatorenale
  • Crește rata de vindecare a pielii, deși dovezile există la animale, nu și la oameni

Ghid complet pentru a cultiva moringa acasă

Plantarea moringăi acasă este o idee foarte bună, deoarece este un copac frumos care poate fi folosit pentru prepararea infuziilor. Cultivarea sa poate avea loc în trei moduri:

  1. Germinarea semințelor
  2. Plantarea unor butași
  3. Pornirea de la o plantă dezvoltată
Cum se cultivă moringa acasă
Există trei metode pentru a cultiva moringa acasă.

1. Germinarea semințelor

Prima modalitate de a cultiva moringa acasă este prin germinarea semințelor. Acestea pot fi achiziționate din magazine specializate. Urmați acești pași:

  1. Puneți semințele într-un recipient cu apă timp de 24 de ore pentru a înmuia coaja.
  2. Pregătiți ghiveciul sau alegeți bucata de grădină în care veți pune semințele.
  3. Faceți o gaură de 5 centimetri adâncime și umeziți substratul.
  4. Puneți semințele acolo, acoperiți-le și udați-le din nou.
  5. În primele 10 zile, va trebui să udați substratul aproape zilnic. Solul trebuie să fie umed, dar nu suprasaturat.
  6. După o săptămână, veți putea vedea lăstarii.
  7. Rețineți că, dacă aveți de gând să semănați mai multe semințe de moringa, trebuie să lăsați 30 până la 40 cm între ele.
  8. Dacă ați ales un ghiveci pentru moringa, acesta trebuie să aibă cel puțin 30 cm adâncime.

2. Butașii de moringa

A doua opțiune pe care o avem pentru a planta moringa include butașii acesteia. Trebuie să faceți următoarele:

  1. Identificați o ramură care are circa 30 cm lungime și aproximativ 4 cm diametru, care este atașată de trunchiul principal.
  2. Tăiați-o și plantați-o în ghiveci sau în grădină.
  3. Indiferent de locul în care o puneți, faceți o gaură de 15 cm adâncime.
  4. În câteva zile, rădăcinile butașului vor crește și vor da fermitate plantei.

3. Lăstarii

Încheiem acest ghid pentru a cultiva moringa acasă cu ultima opțiune. Când vorbim despre lăstari, ne referim la unul pe care l-ați cumpărat de la pepinieră. Puteți-l într-un ghiveci sau direct în grădină.

De obicei, lăstarii au rădăcini puternice, așa că nu este nevoie decât de o gaură suficient de adâncă pentru a pune planta cu tot cu pământul pe care îl are deja. Este posibil să aveți nevoie de puțin mai mult substrat. Udați moringa. În curând, veți vedea cum planta începe să crească.

Cultivați moringa acasă!

Fiind arborele vieții, moringa are nevoie de îngrijire suplimentară pentru a crește sănătos. Respectați cele mai importante sfaturi pentru a cultiva moringa cu succes:

  • Lumină directă
  • Sol ușor, nisipos, cu drenaj bun
  • Temperatura între 22 și 35 °C (întotdeauna sub 40 °C)
  • Tăiere anuală pentru modelare, controlul creșterii și îndepărtarea ramurilor uscate
  • Udare moderată, cu substrat mereu umed, dar nu inundat

Gata! Acum știți totul despre cultivarea moringăi acasă. Puteți profita cu ușurință de beneficiile sale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fahey, J. W. (2005). Moringa oleifera. A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic and prophylactic properties. Trees for Life Journal1(5), 1-15.
  • Fuentes Esparza, M; Quezada, T; Guzmán, S; Valdivia-Flores, A; Ortíz-Martínez, R. (2019). Efecto del consumo de Moringa oleífera sobre parámetros productivos y toxicológicos en pollos de engorde. Rev Mex Cienc Pecu. 10(4):1013-1026.
  • González Valenzuela, C. M., & Romero Mayorga, A. E. (2017). Comparación de actividad cicatrizante entre los aceites de las semillas de azadirachta indica y moringa oleífera en heridas cutáneas en ratas wistar (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
  • Kumbhare, M., & Sivakumar, T. (2011). Anti-inflammatory and analgesic activity of stem bark of Moringa oleifera. Pharmacologyonline3, 641-650.
  • Martínez-González, C. L., Martínez, L., Martínez-Ortiz, E. J., González-Trujano, M. E., Déciga-Campos, M., Ventura-Martínez, R., & Díaz-Reval, I. (2017). Moringa oleifera, a species with potential analgesic and anti-inflammatory activities. Biomedicine & Pharmacotherapy87, 482-488.
  • Soliman, M. M., Aldhahrani, A., Alkhedaide, A., Nassan, M. A., Althobaiti, F., & Mohamed, W. A. (2020). The ameliorative impacts of Moringa oleifera leaf extract against oxidative stress and methotrexate-induced hepato-renal dysfunction. Biomedicine & Pharmacotherapy128, 110259.
  • Villarreal Gómez, A; Ortega Angulo, K. (2014). Revisión de las características y usos de la planta moringa oleífera. Investigación & desarrollo vol 22, n° 2. págs. 309-330. issn 2011-7574 (on line).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.