Care sunt beneficiile diete ayurvedice? - Doza de Sănătate
 

Care sunt beneficiile diete ayurvedice?

Există un proverb ayurvedic străvechi care spune: „Dacă dieta este greșită, medicina nu este de niciun folos. Dacă dieta este corectă, nu este nevoie de medicină”. Care este baza acestei afirmații și ce fel de dietă ar trebui să urmezi? Citește mai departe pentru a afla totul despre dieta ayurvedică!
Care sunt beneficiile diete ayurvedice?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ayurveda este una dintre cele mai vechi practici medicale tradiționale. A fost dezvoltată pe subcontinentul indian. În prezent, este recunoscută ca unul dintre sistemele de sănătate formale din țară, iar dieta ayurvedică este unul dintre pilonii săi. Care sunt beneficiile diete ayurvedice?

În sanscrită, cuvântul Ayurveda înseamnă știință sau cunoaștere a vieții. Accentul se pune pe sănătate și prevenirea bolilor prin stil de viață, masaj, meditație și anumite remedii pe bază de plante.

Citește mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile diete ayurvedice!

Dieta ayurvedică

Dieta ayurvedică este mai mult despre a mânca sănătos și nu o dietă în sine. Obiectivul principal este menținerea echilibrului personal, deoarece suntem ceea ce mâncăm. În general, există trei tipuri diferite de dosha, definite ca o serie de atribute individuale, iar baza lor este tipul corpului, personalitatea și elementul predominant. Așadar, dosha sunt cheia dezvoltării optime. Principalele dosha sunt:

  • Vata este rapid, flexibil și creativ. Tinde să fie suplu, cu tendința de a se confrunta cu răceli, probleme digestive și dificultăți de concentrare.
  • Pitta este inteligent, muncitor, ferm și temperat. Este predispus la inflamație, are un apetit sănătos și, de obicei, nu are probleme de digestie.
  • Kapha este calm și afectuos, puternic și rezistent și are dificultăți în a pierde în greutate. Este adesea constipat.
Beneficiile dietei ayurvedice pentru sănătate
Medicina ayurvedică implică multe aspecte legate de stilul de viață, în special de dietă.

Pe lângă urmarea tipului potrivit de dietă pentru personalitatea ta dominantă, dieta ayurvedică se bazează pe o serie de îndrumări și rutine pe care trebuie să le respecți. Cele mai importante pentru toate tipurile de oameni sunt:

  • Servește trei mese pe zi pentru a permite finalizarea ciclului de digestie fără întrerupere.
  • Mănâncă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.
  • Mănâncă atât cât să nu-ți mai fie foame, nu exagera.
  • Acordă prioritate alimentelor proaspete și sănătoase.
  • Include cele 6 arome de bază în toate preparatele.
  • Mănâncă conștient și într-un mediu relaxat.

Tipuri de alimente

Ayurveda a stabilit îndrumări clare cu privire la ce, cum și când să mâncăm în funcție de tipul de corp sau dosha predominantă. Există recomandări detaliate cu privire la tipurile de alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă în funcție de Vata, Pitta sau Kapha.

Vata

Acești oameni au nevoie de o dietă hrănitoare compusă din preparate gătite la o temperatură medie și ușor condimentate. Ei trebuie să adopte un program regulat, iar dieta lor trebuie să includă următoarele:

  • Terci de ovăz și orez
  • Ouă, carne de pui și pește
  • Produse lactate fermentate
  • Leguminoase în cantități limitate
  • Fructe dulci, coapte și suculente
  • Migdale înmuiate, nuci și semințe
  • Ulei de susan
  • Turmeric, chimen, coriandru și ghimbir

Vata ar trebui să-și limiteze consumul de:

  • Carne roșie
  • Brânzeturi tari
  • Fructe uscate astringente, cum ar fi afinele, merele și rodiile
  • Legume crude și ciuperci

Pitta

Mâncărurile reci, ușor condimentate, dulci, răcoritoare și amare sunt cele mai bune pentru acest tip de persoană. O dietă vegetariană este o opțiune excelentă. Acești oameni trebuie să consume următoarele:

  • Orz, orez, ovăz și grâu
  • Carne de pui și curcan ca sursă de proteine animale
  • Lapte, ghee, unt și brânză nesărată
  • Leguminoase în cantități mici (cele mai bune sunt lintea neagră, năutul și fasolea mung)
  • Fructe dulci precum merele, afinele și curmalele
  • Salate și legume crude
  • Semințe de floarea-soarelui și de dovleac (din când în când)
  • Cardamom, scorțișoară, fenicul și turmeric

Personalitatea pitta ar trebui să evite următoarele:

  • Produsele de origine animală, în special crustaceele și ouăle
  • Lintea roșie și galbenă
  • Fructele și legumele acide, cum ar fi roșiile, ridichile, ardeiul iute, ceapa crudă și usturoiul
  • Cele mai multe semințe și nuci, deoarece sunt uleioase
  • Condimentele foarte iuți

Kapha

Cea mai recomandată dietă pentru acest dosha este una în care predomină alimentele calde, ușoare și uscate. De asemenea, recomandate sunt aromele amare, astringente și picante. Acestea sunt cele mai bune tipuri de alimente:

  • Hrișcă și mei
  • Carne de pui, iepure și fructe de mare la cuptor sau grill
  • Lapte de capră și ghee
  • Linte roșie, fasole neagră și mung
  • Mango, piersici, caise și pere
  • Legume care cresc deasupra solului, în special cele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza
  • Semințe de dovleac și floarea-soarelui în cantități mici
  • Majoritatea condimentelor: mai ales usturoi și ghimbir

De asemenea, acest dosha trebuie să evite următoarele:

  • Cartofi dulci, ovăz și grâu
  • Lactate și grăsimi, în special alimente prăjite
  • Fructe prea dulci sau acre
  • Legume rădăcinoase, cum ar fi napul, sfecla sau ridichile
  • Semințe și nuci
  • Toți îndulcitorii și sarea
Beneficiile dietei ayurvedice care includ ghee
Ghee face parte din multe diete ayurvedice.

Care sunt beneficiile diete ayurvedice?

Setul de rutine și tipurile de alimente care fac parte din dieta ayurvedică se concentrează pe îmbunătățirea stării generale de sănătate. Acestea sunt câteva dintre beneficiile dietei ayurvedice:

  • În primul rând, promovează un stil de viață sănătos, care include mâncare simplă.
  • Hrana pe bază de plante predomină și are multe efecte pozitive asupra prevenirii bolilor.
  • De asemenea, încurajează alimentația conștientă.
  • Este un mod de viață.
  • Poate echilibra greutatea corporală printr-o digestie adecvată, un profil lipidic mai bun și un risc redus de boli cronice.

Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a-ți schimba stilul de viață:

  • Ayurveda este un mod de viață, nu o dietă, deci nu este vorba doar de mâncare; trebuie să aderi la ea în ansamblu.
  • Poate fi dificil să găsești anumite produse în orașul tău și să te adaptezi la gustul lor.
  • Necesită dedicare pentru a schimba modul în care gătești și mănânci.

Beneficiile diete ayurvedice: concluzii

Trebuie să consulți un specialist ayurvedic înainte de a face modificări majore în dieta și stilul de viață actual. Acest lucru se datorează faptului că specialistul trebuie să-ți determine dosha și să detecteze orice dezechilibre existente.

Abilitățile organizatorice sunt esențiale atunci când vine vorba de respectarea acestui plan. Astfel, oricine îl urmează trebuie să dedice un timp rezonabil pentru a se adapta la noi obiceiuri și arome.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lad V. Food Guidelines for Basic Constitutional Types. The Ayurvedic Institute. 2018.
  • Lad V. Ayurveda. A brief introduction and guide. The Ayurvedic Institute. 2016.
  • Estrada Ramírez, Nadia Verónica, et al. “Dieta Ayurveda.” (2009).
  • Payyappallimana U, Venkatasubramanian P. Exploring Ayurvedic Knowledge on Food and Health for Providing Innovative Solutions to Contemporary Healthcare. Front Public Health. Marzo 2016.4:57.
  • Rao RV. Ayurveda and the science of aging. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Diciembre  2018;9(3):225-232.
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-515.
  • Freidin, Betina, Matías Ballesteros, and Mariano Echeconea. “En búsqueda del equilibrio: salud, bienestar y vida cotidiana entre seguidores del Ayurveda en Buenos Aires.” Documento de trabajo 65 (2013).
  • Gasperi, Patrícia De, Vera Raduns, and Ângela Rosa Ghiorzi. “Ayurveda diet and the nursing consultation: a care proposal.” Ciencia & saude coletiva 13.2 (2008): 495-506.
  • Moreno Leguizamón, Carlos J. “Salud-enfermedad y cuerpo-mente en la medicina ayurvédica de la India y en la biomedicina contemporánea.” Antípoda. Revista de Antropología y Arqueología 3 (2006): 91-121.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.