Ghivecele cu udare automată sau hidroplantarea: avantaje și dezavantaje
Frumusețea unei plante depinde în mare măsură de îngrijirea pe care o primește. O modalitate de a ușura această sarcină este să optați pentru ghivecele cu udare automată. Acestea furnizează plantelor apă în mod regulat și automat. Sunt utile mai ales când nu avem timp sau călătorim. Unele funcționează cu baterii, altele sunt simple. Cum funcționează ghivecele cu udare automată?
Ce sunt ghivecele cu udare automată și cum funcționează?
Ghivecele cu udare automată sunt recipiente pentru plante cu sistem automat de udare. Acestea au un rezervor la bază, în care stochează apa turnată printr-o pereche de tuburi. Ele dozează cantitatea de apă oferită rădăcinilor.
De obicei, oamenii le aleg deoarece simplifică una dintre activitățile legate de îngrijirea plantelor, udarea. Mecanismul detectează temperatura și știe când să ude pământul.
Pentru a activa udarea automată, este esențial să umpleți rezervorul cu cantitatea de apă indicată pe ghiveci. Lichidul este absorbit de pământ și, prin capilaritate, trece la rădăcini și tulpini.
Așa cum explică Water Foundation, capilaritatea transportă lichidul către frunze, urcând prin vasele conductoare naturale.
Avantajele ghivecelor cu udare automată
Economisirea apei se remarcă printre principalele beneficii ale ghivecelor cu udare automată, deoarece acestea nu oferă mai multă apă decât este necesar. Se evită astfel risipa, scăzând facturile și protejând mediul.
Aceste sisteme sunt ușor de folosit. Instrucțiunile de utilizare sunt simple. Alte avantaje sunt cele pe care le vom vedea mai jos.
Combinarea apei cu îngrășăminte
Ghivecele cu udare automată reglează aprovizionarea cu îngrășăminte, care sunt diluate în apă. Îngrășământul sau orice substanță pe care o adăugăm în apă va ajunge în plantă prin capilaritate.
Sistem ideal pentru plantele de interior
Unii oameni pun ghivecele cu udare automată în aer liber, dar în realitate acestea au fost concepute pentru plantele de interior, deoarece în exterior riscă să fie supraîncărcate cu apă de ploaie.
În grădinile cu legume, udarea automată este o idee excelentă. Puteți folosi aceste ghivece pentru busuioc, roșii cherry și pătrunjel, de exemplu. Calele, ferigile și alte specii tropicale tind să prospere în recipiente cu sistem automat de irigare.
Citiți mai mult: 4 metode de udare a plantelor din ghivece
Umiditate constantă
Menținând umiditatea constantă, nu este nevoie de un program pentru irigarea plantelor. Mecanismul are grijă de udarea regulată, ceea ce sporește sănătatea plantelor. Rezerva de apă poate ajunge până la o lună.
Avertizare pentru umplerea rezervorului
Mecanismul de auto-udare are un dispozitiv care vă avertizează atunci când rezervorul este gol. Aceasta determină cantitatea de apă care lipsește și specifică ce toleranță are planta. La cumpărarea ghiveciului, trebuie să luați în calcul tipul de plantă pe care o veți cultiva.
Dezavantajele ghivecelor cu udare automată
Pe lângă avantaje, ghivecele cu udare automată au și câteva dezavantaje pe care trebuie să le luați în considerare.
Preț
Ghivecele cu udare automată nu sunt la fel de ieftine precum ghivecele convenționale. Cu toate acestea, sunt o investiție care merită pe termen lung. Facturile la apă vor fi mai mici.
Acumularea de săruri
Atunci când substratul nu este aerisit corespunzător și recipientul nu are un drenaj bun, este posibil să apară acumularea de săruri și reziduuri de îngrășământ, ceea ce afectează rădăcinile.
Dacă acest lucru se întâmplă, îndepărtați rezervorul și furnizați suficientă apă curată substratului pentru a-l purifica.
Utilizarea bateriilor
Există modele sofisticate care au nevoie de electricitate sau baterii pentru a duce apa la rădăcinile plantei.
Citiți mai mult: Ghiveciul inteligent: cum funcționează și ce beneficii are pentru plante?
Exces de apă
Dacă nu respectați instrucțiunile producătorului, excesul de apă poate duce la putrezirea plantei. În primele zile, verificați dacă nivelul apei este adecvat.
Recomandări pentru alegerea ghivecelor cu udare automată
Înainte de a cumpăra un ghiveci cu udare automată, luați în considerare dimensiunea plantei. Nu ne referim la dimensiunea la momentul plantarii, ci la cea pe care o atinge în timp. Dacă planta va crește mult, este mai bine să investiți de la început într-un ghiveci care să-i ofere suficient spațiu în viitor.
În plus, materialul de fabricație trebuie ales cu atenție; cele mai comune materiale sunt plasticul, lutul și lemnul. Dacă ghiveciul va sta în curte, alegeți un model cu găuri pentru a drena apa de ploaie.
Nu uitați că tipul de plantă cultivat influențează alegerea. Practic, aceste ghivece sunt folosite pentru orice specie ornamentală, dar cactușii și suculentele se comportă diferit. Aceste plante stochează apa în tulpini, frunze și rădăcini. Din acest motiv, se descurcă bine în sol uscat și nu necesită un sistem inteligent de irigare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aquae. (2021, 2 febrero). Plantas que cambian de color: experimento – Fundación Aquae. https://www.fundacionaquae.org/experimento-cientifico-la-capilaridad-de-las-plantas
- Lustre Sánchez H, Manzanero Medina G, Martínez Cortés M. Las plantas suculentas útiles de Santo Domingo Tonalá, Huajuapan, Oaxaca, México. Polibotánica. Num. 43. pp. 232-348. México; 2017. https://www.scielo.org.mx/pdf/polib/n43/1405-2768-polib-43-00321.pdf
-
Zimmer, F. (2021, 15 septiembre). Are Self-Watering Planters Good for Indoor Plants? Indoor Plants for Beginners. https://www.indoorplantsforbeginners.com/are-self-watering-planters-good-for-indoor-plants/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.