4 metode de udare a plantelor din ghivece
 

4 metode de udare a plantelor din ghivece

Dacă vă place grădinăritul, știți deja că irigarea este o parte fundamentală a procesului de îngrijire a plantelor. În acest articol, veți descoperi diferite metode de udare a plantelor din ghivece!
4 metode de udare a plantelor din ghivece

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă vreți să aveți o grădină sănătoasă, plină de flori și fructe, este necesar să îngrijiți corect plantele. Aspectele fundamentale sunt tipul de sol, utilizarea gunoiului de grajd și a îngrășămintelor, condițiile climatice și metodele de irigare. Descoperiți 4 metode de udare a plantelor din ghivece!

Atât excesul, cât și lipsa de apă provoacă daune ireparabile plantelor sau limitează creșterea acestora. Deși poate părea o problemă minoră sau care nu necesită multe cunoștințe, metodele de irigare folosite trebuie alese cu aceeași grijă cu care alegeți fertilizatorul, tăiați plantele sau eliminați buruienile.

4 metode de udare a plantelor din ghivece

1. Irigare prin scufundare

Ghiveciul este scufundat în apă, astfel încât planta să absoarbă lichidul prin rădăcini. Este un tip de irigare care funcționează foarte bine pentru orhidee și plante din familia epifitelor. De asemenea, este ideal pentru plantele care nu rezistă la umiditate constantă pe frunze și tulpini, cum ar fi cele cu tulpini fine sau frunze catifelate.

Pentru irigarea prin scufundare, vasul trebuie introdus într-un recipient mai mare care este umplut cu apă. Planta trebuie lăsată acolo timp de aproximativ 15 minute.

Durata de timp se poate schimba în funcție de tipul de plantă și de nevoile sale specifice. Funcționează bine pentru ghivece de dimensiuni mici sau care pot fi ridicate cu ușurință.

Rădăcini uscate
Irigarea prin scufundare este ideală pentru plantele în ghivece mici sau în timpul procesului de transplantare, când rădăcinile sunt expuse.

2. Irigare cu pahar

Această formă de irigare este cea mai simplă. Puteți face acest lucru cu o stropitoare, un pahar sau orice recipient pe care îl aveți la dispoziție. Se poate întâmpla să udați plantele în exces sau incorect. Apa trebuie turnată de sus, dar fără a deteriora frunzele.

Dacă apa are un conținut ridicat de clor sau calcar, poate deteriora plantele. Așadar, este mai bine să folosiți apă de ploaie. În caz contrar, este indicat să evitați atingerea frunzelor, mai ales dacă în acel moment al zilei este soare intens.

Apa trebuie turnată direct pe pământ.

Totuși, există unele plante de origine tropicală care necesită turnarea de apă pe frunze, deoarece au cerințe mari de umiditate. În acest caz, folosiți un pulverizator. Udarea cu stropitoarea este una dintre tehnicile prin care veți evita ciupercile.

3. Irigare cu farfurie

Aceasta este o metodă similară cu irigarea prin scufundare. Cu toate acestea, cantitatea de apă pe care o primește planta este mai mică.

Această tehnică constă în așezarea ghiveciului într-o farfurie cu apă până când planta absoarbe lichidul. Ghiveciul trebuie să aibă găuri în partea inferioară.

Este o tehnică ideală vara și este recomandată pentru plante precum azaleea, afelandra, begonia sau violeta africană. De fapt, este ideală pentru aproape toate plantele care au flori delicate predispuse la putrezire.

4. Irigare prin picurare

Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de irigare dacă doriți să economisiți apă și să mențineți un nivel constant de umiditate pentru plantele din medii tropicale și umede. Este foarte eficientă atunci când aveți ghivece pe balcoane sau ghivece mari care nu pot fi ridicate.

Un dispozitiv de picurare poate fi realizat prin plasarea unei sticle pline cu apă cu gura îngropată, cu găuri mici în capac. Există însă și dispozitive mai sofisticate care pot fi achiziționate din magazinele specializate, care vă permit să controlați cantitatea de lichid. Sunt o opțiune bună atunci când decideți să faceți o călătorie scurtă.

Ghivece puse la geam
Pentru balcoane, utilizarea irigării prin picurare face posibilă reducerea dozei de apă și nu permite inundarea plantei sau a locului.

Sfaturi generale pentru udarea plantelor

Trebuie să țineți cont de cantitatea de apă necesară pentru fiecare plantă, deoarece aceasta este cheia pentru conservarea perfectă. Un sfat util pentru a ști când este nevoie de irigare este să băgați degetul în pământ. În funcție de umiditatea solului, puteți alege să udați mai mult sau mai puțin planta.

De asemenea, zilele caniculare pot dubla cantitatea de apă necesară plantelor. Udați plantele seara sau noaptea și niciodată la orele cu multă lumină solară.

Când se apropie sezonul cald, trebuie să țineți cont de faptul că ghivecele de lut sau ceramică sunt mai poroase. Din acest motiv, umiditatea dispare mai repede și acest lucru crește nevoia de irigare.

Proiectați grădina ținând cont de aceste metode de udare a plantelor din ghivece

Unul dintre aspectele de care trebuie să țineți cont este consumul. Apa excesivă în grădină dăunează plantelor și duce la cheltuieli excesive și inutile.

În acest sens, proiectarea unei grădini în așa fel încât să aibă un consum de apă rezonabil și durabil este esențială. În primul rând, împărțiți zonele în funcție de necesarul de apă, indiferent dacă plantele sunt puse în pământ sau în ghivece.

Creați hidrozone, fără a uita de alți factori precum estetica, stilul de amenajare, funcționalitatea și utilizarea, așa cum indică Manualul de irigare a grădinii creat de Junta de Andalucía din Spania.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Liotta, M. A., Carrión, R. A., Ciancaglini, N., & Olguin Pringles, A. (2015). Riego por goteo. PROSAP; INTA.
  • Ferreyra, R., & Sch, S. V. (2013). Manual de Riego para especies frutales: uso eficiente del agua de riego y estrategias para enfrentar periodos de escasez. Boletín INIA-Instituto de Investigaciones Agropecuarias.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.