Metode naturale de prevenire a glaucomului
Glaucomul este o boală oculară caracterizată de creșterea presiunii la nivelul ochiului, fapt care distruge fibrele din nervul optic, modificându-i aspectul. Descoperă în cele ce urmează cele mai bune metode naturale de prevenire a glaucomului.
Majoritatea pacienților nu prezintă simptome în primele stadii ale bolii. Însă odată cu trecerea timpului, aceștia se confruntă cu o pierdere treptată a vederii.
În acest articol îți explicăm ce metode naturale de prevenire a glaucomului ai la dispoziție.
Ce trebuie să știi despre glaucom
Această boală afectează foarte mulți oameni (în jur de 2% din persoanele cu vârste peste 40 de ani) și este una dintre cauzele pierderii ireversibile a vederii.
Există două tipuri de glaucom:
Glaucom cu unghi închis
Acest tip de glaucom diminuează unghiul format între cornee și baza irisului. În plus, crește rapid presiunea intraoculară. Simptomele sunt: pupile dilatate, ochi roșii, existența unei aureole în jurul lucrurilor și dureri intense.
Glaucom cu unghi deschis
Acest tip de glaucom are o evoluție lentă, afectând treptat vederea. Este cel mai comun tip, iar simptomele nu sunt la fel de evidente.
Glaucomul poate fi congenital (apare în primii trei ani de viață), juvenil (este ereditar și apare după vârsta de trei ani) și specific adulților (apare după vârsta de 40 de ani).
În plus, acesta poate provoca și alte boli, cum ar fi cataracta, hemoragia în corpul vitros și alte traume. În anumite cazuri, poate necesita o intervenție chirurgicală.
Pentru a diagnostica glaucomul, medicii folosesc numeroase tehnici și teste. Obiectivul este de a măsura tensiunea intraoculară și de a observa dacă nervul optic este afectat.
- Tomograf retinian Heidelberg (HRT)
- Pahimetrie (măsoară grosimea corneei)
- Sonogramă de înaltă rezoluție (studiază structura ochiului)
- Gonioscopie (măsoară unghiul dintre iris și cornee)
- Biomicroscop (permite vizualizarea mărită a nervului optic)
- Tonometrie prin aplanație (măsoară tensiunea lichidă din ochi)
- Examinarea câmpului vizual (testează vederea periferică)
Oamenii predispuși celui mai mare risc de dezvoltare a glaucomului sunt:
- Persoanele de origine africană sau asiatică
- Indivizii cu vârste peste 60 de ani
- Pacienții cu boli cronice (mai ales diabet, hipotiroidism sau hipertensiune)
- Persoanele cu antecedente de glaucom în istoricul medical al familiei
- Cei cu leziuni oculare sau miopie
- Persoanele care iau corticosteroizi
Care sunt metodele naturale de prevenire a glaucomului?
Este important să adopți un stil de viață sănătos și să mergi la un consult oftalmologic o dată pe an. În acest fel, poți să previi sau să diagnostichezi boala, însă asta nu este de ajuns. Ține cont și de următoarele sfaturi:
Redu nivelul de insulină
Această recomandare nu este adresată numai diabeticilor. Toți trebuie să evităm consumul excesiv de zahăr și de alimente care măresc glicemia și, implicit, nivelul de insulină.
Pentru a preveni dezvoltarea glaucomului, este indicat să reduci consumul de:
- Paste
- Pâine
- Orez alb
- Cereale rafinate
- Dulciuri
- Cartofi
Îți recomandăm și:
Fă mișcare
Una dintre cele mai bune metode de a reduce insulina și tensiunea arterială este activitatea fizică.
Practicarea oricărui tip de exerciții fizice de două sau de trei ori pe săptămână este vitală pentru a-ți menține ochii sănătoși și a preveni glaucomul. Poți alege orice activitate dorești, dar este necesar să o practici în mod regulat.
Consumă luteină
Acest nutrient întărește vederea. Acționează ca un antioxidant, protejând celulele împotriva acțiunii radicalilor liberi. Un alt compus benefic este și zeaxantina, care are proprietăți similare.
Aceste substanțe se găsesc în:
- Varză furajeră
- Spanac
- Broccoli
- Gălbenuș de ou
- Varză de Bruxelles
Evită grăsimile
Grăsimile sunt prezente în majoritatea produselor de tip fast food pe care le consumăm în ziua de azi. Problema este faptul că grăsimile trans împiedică absorbția acizilor grași omega 3. Acizii grași omega 3 sunt benefici pentru organism și importanți pentru sănătatea ochilor.
Consumul excesiv de grăsimi duce la degenerescență maculară. Alimentele pe care trebuie să le eviți sunt:
- Untul
- Cartofii prăjiți
- Produsele de patiserie
- Hamburgerii
- Alimentele procesate
Mănâncă fructe de pădure
Fructele roșii, precum afinele și merișoarele sunt excelente pentru o vedere sănătoasă și prevenire a glaucomului. În plus, acestea previn boli precum cataracta.
Aceste beneficii se datorează flavonoidelor din conținutul lor, substanțe care le oferă și culoarea caracteristică. Flavonoidele întăresc capilarele, mușchii și nervii optici.
Încearcă și:
Totuși, nu trebuie să uităm că fructele de pădure conțin și zahăr, drept pentru care pot mări nivelul de insulină. Prin urmare, este recomandat să le consumi cu moderație, nu mai mult de o mână de fructe pe zi.
Alte recomandări pentru a preveni sau a încetini dezvoltarea glaucomului:
- Evită activitățile care îți suprasolicită ochii.
- Poartă mereu ochelari de soare, chiar și iarna și în zilele înnorate.
- Evită consumul excesiv de alcool.
- Evită fumatul.
- Nu consuma cafeină în exces.
- Adoptă o dietă bogată în vitaminele A și C.
- Dormi bine în fiecare seară.
În eforturile tale de prevenire a glaucomului, este important și să ai grijă de ochii tăi. Evită să stai toată ziua în fața calculatorului. După fiecare oră de lucru, ia o pauză de câteva minute pentru a te odihni sau poartă o pereche de ochelari pe baza prescripției unui medic specialist.
În acest fel, ochii tăi vor fi mai odihniți, iar posibilitatea creșterii tensiunii oculare va scădea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Weaver, D. T. (2012). Glaucoma. In Pediatric Clinical Ophthalmology: A Color Handbook. https://doi.org/10.1201/b15762
- McMenemy, M. G. (2014). Primary open angle glaucoma. In Clinical Glaucoma Care: The Essentials. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4172-4_12
- Weinreb, R. N., Aung, T., & Medeiros, F. A. (2014). The pathophysiology and treatment of glaucoma: A review. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3192
- Bock, R., Meier, J., Nyúl, L. G., Hornegger, J., & Michelson, G. (2010). Glaucoma risk index: Automated glaucoma detection from color fundus images. Medical Image Analysis. https://doi.org/10.1016/j.media.2009.12.006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.