Grade și tipuri de entorse
 

Grade și tipuri de entorse

Există diferite grade și tipuri de entorse. În funcție de modul în care apare trauma și de intensitatea acesteia, severitatea leziunii poate fi mai mică sau mai mare.
Grade și tipuri de entorse
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2023

Există trei grade și tipuri de entorse, dar toate au ceva în comun: implicarea unei articulații. O entorsă este o leziune a ligamentelor. Ligamentele în cauză aparțin unei articulații. Poate fi o entorsă la gleznă, încheietura mâinii, genunchi, umăr, etc. Cea mai comună formă este cea care afectează glezna.

Ligamentele sunt formate din fibre care au o anumită elasticitate. Această întindere posibilă fiziologic oferă mobilitate articulațiilor. Problema este că această flexibilitate nu este infinită. Când mișcarea depășește capacitatea ligamentului, apare o leziune.

Am putea spune că o entorsă este întinderea unui ligament articular peste capacitatea sa, putând apărea rupturi. Este și o luxație, deoarece articulația își pierde stabilitatea și contactul normal între oasele care o formează.

Cei mai afectați de entorse sunt sportivii și vârstnicii. Sportivii sunt expuși frecvent la leziuni legate de efort, iar bătrânii au probleme din cauza lipsei de flexibilitate asociate cu vârsta.

Factorii de risc ai entorselor

Înainte de a vorbi despre grade și tipuri de entorse, este important să știm care sunt factorii de risc care predispun la accidentare. Cei mai frecvenți factori de risc sunt:

  • Sportul: articulațiile lucrează mai mult în anumite sporturi. Sportul supraîncărcă ligamentele și entorsele pot apărea din cauza uzurii. Pot apărea și în mod neașteptat din cauza unei traume sau din cauza unui pas greșit.
  • Vârsta: cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ne pierdem flexibilitatea. Ligamentele se rigidizează și articulațiile devin mai slabe. Desigur, acest factor este influențat și de gradul de activitate fizică.
  • Excesul de greutate: la persoanele supraponderale, articulațiile trebuie să suporte o sarcină mai mare. Chiar și în lipsa unui sport de impact, corpul obez poate suferi o entorsă mergând pe un teren plat. Articulațiile membrelor inferioare sunt cele mai afectate.
  • Sedentarismul: lipsa activității fizice deteriorează articulațiile. Dacă începeți să practicați un sport brusc, puteți suferi o accidentare.
Tipuri de entorse la picior
Entorsele pot afecta orice articulație. Cu toate acestea, apar adesea la gleznă.

Simptomele entorselor

Simptomul principal al entorselor este durerea. Articulația afectată și țesuturile din jurul ei dor. Această suferință poate acționa ca o limitare a funcționalității. Entorsa duce la imposibilitatea de a ne deplasa.

Alături de durere, există și inflamație. Articulația deteriorată crește în dimensiune și inflamația este o altă componentă care limitează funcționalitatea.

Schimbarea culorii pielii este un alt semn. Întinderea unui ligament este însoțită de ruptura de vene și artere mici. Acest lucru va da naștere unor vânătăi la nivel local. Hematomul își va schimba culoarea în funcție de evoluția hemoglobinei.

În plus, există și o creștere a temperaturii din cauza inflamației. Țesuturile moi din jurul articulației sunt fierbinți din cauza mișcării celulelor inflamatorii care migrează în regiune.

Medic care poate trata multe tipuri de entorse
Pe lângă faptul că provoacă durere, entorsele sunt însoțite de inflamația articulației, vânătăi și creșterea temperaturii în zona afectată.

Grade și tipuri de entorse

După cum am menționat deja, există trei grade și tipuri de entorse. Să vedem mai jos caracteristicile fiecăruia!

Gradul I

Ligamentul este întins fără a se rupe. Leziunea doare la fel ca toate entorsele, dar durerea este suportabilă. Există și inflamație, dar articulația poate fi mișcată normal.

Indicațiile medicale includ odihna, limitată la câteva zile. Antiinflamatoarele nu sunt neapărat necesare.

Gradul al II-lea

În acest caz, apar mici rupturi ale fibrelor ligamentare. Durerea este mai intensă și mișcările sunt destul de limitate.

Tratamentul presupune imobilizarea articulației cu bandaje sau atele. Se folosesc antiinflamatoare și compresie reci și piciorul se ține ridicat.

Gradul al III-lea

Este cea mai gravă formă de entorsă. Ligamentul se întinde, se rupe și pierde contactul cu unul dintre oasele unite. Necesită tratament chirurgical care să repare țesutul lezat. În plus, recuperarea va fi lentă, cu multă odihnă.

Concluzie

Există diferite grade și tipuri de entorse. Sportul practicat la intensitate ridicată ne expune într-o mai mare măsură la accidentari de acest tip . Este important să luăm măsurile de precauție necesare pentru a preveni deteriorarea ligamentelor.

Dacă suferiți o entorsă, este important să consultați un traumatolog. Acesta va determina amploarea leziunii și va stabili cel mai bun tratament. Pentru a diagnostica gradul de entorsă, pot fi necesare anumite teste medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rojas, José Emigdio Alberto Pérez, et al. “Guía clínica para la atención del paciente con esguince de tobillo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 42.5 (2004): 437-444.
  • Peralta, Albert J. Macías, et al. “Consideraciones frente la gravedad de problemas de esguince en el paciente.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 4.5 (2019): 398-410.
  • Novo Fernández, Elia. “Revisión sistemática: Estudio de la eficacia de los tratamientos del esguince de tobillo.” (2013).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.