Logo image
Logo image

Cauzele grăsimii abdominale și metode de eliminare

4 minute
Exercițiile fizice sunt vitale pentru a-ți menține o greutate sănătoasă. Mai mult decât atât, ele te ajută să elimini grăsimea de pe talie.
Cauzele grăsimii abdominale și metode de eliminare
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Grăsimea abdominală este o problemă pentru mulți oameni, chiar dacă aceștia nu sunt supraponderali. Din păcate, multe persoane observă că aceasta este greu de eliminat, în ciuda dietelor și tratamentelor pe care le încearcă. Soluția ar fi să afle care sunt cauzele grăsimii abdominale. 

Este posibil ca eforturile lor să fie îndreptate în direcția greșită, iar soluția pentru eliminarea grăsimii de pe burtă să fie mai simplă decât credeau.

În acest articol îți prezentăm cauzele grăsimii abdominale. Ne concentrăm în mod special asupra următorilor factori: deficitul de proteine, dereglările hormonale, lipsa mișcării și postura inadecvată a corpului.

Cauzele grăsimii abdominale

Some figure

Știm că persoanele supraponderale au un exces de grăsime în corp sau anumite porțiuni afectate de retenția de apă. Poate fi vorba despre abdomen, coapse, brațe, spate, fese, etc.

Una dintre cele mai frecvente probleme pentru femeile și bărbații de vârstă mijlocie este grăsimea abdominală. 

Există chiar și persoane slabe care au burtă și se chinuie să elimine această grăsime, chiar dacă au slăbit ușor în alte părți ale corpului. În cele ce urmează îți arătăm care ar putea fi cauzele grăsimii abdominale greu de eliminat.

O dietă nesănătoasă

Some figure

Când ne întrebăm care ar putea fi cauza grăsimii de pe abdomen și cum să scăpăm de ea, ne gândim că ar fi bine să reducem aportul de calorii.

Din fericire, devine însă din ce în ce mai populară opțiunea de a consuma alimente de calitate superioară, neprocesate, în defavoarea reducerii numărului de calorii.

Citește și:

Încearcă o dietă sănătoasă pentru un abdomen plat

Este indicat să adopți o dietă echilibrată pentru a elimina grăsimea abdominală, ținând cont de următoarele recomandări:

  • Adaugă o porție de proteine la fiecare masă, alternând între proteine de origine animală (de preferat organice) și de origine vegetală (leguminoase, nuci, avocado).
  • Înlocuiește cerealele rafinate cu cele integrale.
  • Elimină zahărul din alimentație și consumă miere, melasă, zahăr integral din trestie de zahăr, etc.
  • Renunță la grăsimi procesate și hidrogenate, prezente în margarină, prăjeli sau produse de cofetărie. Optează, în schimb, pentru grăsimi sănătoase din uleiuri presate la rece (ulei de măsline, de cocos, de susan sau de semințe de in), avocado, nuci, semințe, pește oceanic de apă rece, unt sau ghee.

Intoleranțe alimentare

Există persoane care suferă de intoleranțe alimentare, nefiind conștiente de acest lucru. Intoleranțele provoacă disconfort, balonări și tulburări digestive.

Dacă bănuiești că ar putea fi și cazul tău, există mai multe analize care îți pot confirma sau infirma suspiciunea. Cele mai frecvente intoleranțe sunt cele la gluten și la lactoză.

Sedentarism

Some figure

Exercițiile fizice sunt vitale pentru a-ți menține o greutate sănătoasă. Mai mult decât atât, ele te ajută să elimini grăsimea de pe talie. Sedentarismul poate duce la acumularea grăsimii pe abdomen.

Cel mai indicat este să faci exerciții de intensitate mare sau medie. Două sau trei sesiuni pe săptămână a câte o jumătate de oră sunt de ajuns.

Dereglări hormonale

Dereglările hormonale pot reprezenta, la rândul lor, una dintre cauzele grăsimii abdominale. Vorbim în special despre femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză. Însă și femeile tinere care au un nivel ridicat de estrogen se pot confrunta cu dereglări hormonale.

O dietă echilibrată este vitală și pentru reglarea hormonilor. Suplimente precum maca, mielărea și ignama sunt, de asemenea, de mare ajutor. Pentru femeile aflate la menopauză, o alegere minunată poate fi și uleiul de primulă.

Din fericire, anumite tulburări hormonale dispar de la sine odată cu trecerea timpului, întrucât organismul își revine singur, în mod natural.

Te-ar putea interesa și:

5 sucuri care elimină grăsimea abdominală

Postura inadecvată a corpului

Dacă niciunul dintre factorii menționați anterior nu este valabil în cazul tău, este posibil ca grăsimea abdominală să apară ca urmare a unei posturi inadecvate a corpului.

Multe persoane care suferă de deviații ale coloanei vertebrale, cum ar fi lordoza sau scolioza, au grăsime în exces pe părțile laterale ale corpului. Această distribuire a grăsimii este o metodă utilizată de organismul uman pentru a ajuta individul în cauză să-și mențină echilibrul în poziție verticală.

Pentru a rezolva această problemă, este indicat să faci exerciții de reeducare a posturii. Acestea te ajută să te relaxezi și să îmbunătățești flexibilitatea și rezistența coloanei și a abdomenului. Fă-ți o programare la medicul terapeut pentru a te bucura de aceste beneficii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.