6 greșeli la folosirea prelungitoarelor
 

6 greșeli la folosirea prelungitoarelor

Accesoriile care cresc numărul de prize sunt foarte utile pentru casă. Totuși, trebuie folosite în mod responsabil și evitând o serie de erori.
6 greșeli la folosirea prelungitoarelor
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Un număr mare de prize sunt folosite în majoritatea caselor. Există din ce în ce mai multe aparate electrocasnice și dispozitive pentru serviciu sau divertisment care facilitează multiple sarcini zilnice. Din acest motiv, prelungitoarele sunt folosite pentru a transforma o singură priză în 5 sau 6 și chiar mai multe. Descoperiți cele mai mari greșeli la folosirea prelungitoarelor!

Există o serie de erori comune pe care este convenabil să le cunoașteți pentru a evita accidentele. În plus, există prelungitoare care, pe lângă extinderea numărului de prize, scad sau a cresc tensiunea.

Prelungitoarele sunt un instrument care trebuie folosit cu prudență. Supraîncărcarea acestor elemente, conectarea lor în serie sau folosirea de dispozitive cu consum mare de energie sunt câteva dintre erorile care pot cauza defecțiuni.

Ce sunt prelungitoarele?

Prelungitoarele sunt instrumente conectabile folosite pentru a extinde numărul de prize. În acest fel, puteți să transformați o singură priză în mai multe. Este o funcție foarte utilă în casele din ce în ce mai pline de aparate electrice.

Cererea de energie este în creștere și apar anumite riscuri, precum supraîncărcarea dispozitivelor.

Unele prelungitoare au regulatoare de tensiune, care sunt folosite pentru a adapta dispozitivele la intervalul necesar pentru a funcționa. Totuși, majoritatea articolelor electrice sunt deja pregătite pentru nivelurile regionale de tensiune.

6 greșeli la folosirea prelungitoarelor

Cu intenția de a crește numărul de prize din casă, prelungitoarele sunt adesea conectate în mod iresponsabil. Menținerea electrocasnicelor în permanență în priza duce la anumite erori în utilizarea acestora.

1. Supraîncărcare

Poate cea mai frecventă eroare în utilizarea acestor dispozitive este acțiunea de supraîncărcare. Prelungitoarele au circuite interne care gestionează o anumită cantitate de putere. Dacă este depășită, există riscul de incendiu, deteriorarea dispozitivelor sau chiar topirea plasticului. Este indicat să lăsați întotdeauna 1 sau 2 spații libere.

Unele prelungitoare au comutatoare care activează sau întrerup curentul. Dacă urmează să folosiți dispozitive cu consum mare, este indicat să achiziționați acest model.

Greșeli la folosirea prelungitoarelor

2. Folosirea prelungitoarelor deteriorate

Prelungitorul poate să fie parțial deteriorat. De exemplu, unul dintre spațiile sale este ars, dar restul sunt intacte. În acest caz, niciunul dintre ele nu trebuie utilizat. Aruncați prelungitorul, deoarece circuitele interne pot fi deteriorate.

3. Umezeală

Este clar că apa și electricitatea nu sunt compatibile. Oricât de evident ar părea, multe accidente domestice derivă din acest fapt.

Prelungitoarele nu trebuie să fie în apropierea apei. De asemenea, se recomandă ca acestea să fie cât mai departe de mediile umede, precum băi sau subsoluri.

4. Conectare în serie

Uneori, este necesar să extindeți mai mult cablurile pentru ca electricitatea să ajungă la anumite dispozitive. De asemenea, este posibil ca un dispozitiv cu 3 sau 4 poziții să nu fie suficient. Mulți oameni au obiceiul de a conecta prelungitoarele în serie, crescând astfel numărul de prize.

Aceste instrumente nu sunt pregătite pentru o astfel de utilizare. Pot apărea defecțiuni și chiar incendii din cauza supraîncărcării electrice. Este important să evitați întotdeauna această acțiune.

5. Folosirea în spații închise

Prelungitoarele trebuie evitate în spații închise sau sub anumite articole, cum ar fi covoarele, din cauza căldurii pe care o generează. De asemenea, este important să le creăm un mediu sigur.

Acestea trebuie ținute departe de trafic, copii sau animale de companie.

6. Folosirea în aer liber

Prelungitoarele clasice sunt proiectate pentru utilizare în interior. Nu suportă condițiile de mediu externe. Ploaia, căldura extremă sau excesul de umiditate pot provoca accidente grave. Unele produse includ protecție pentru uz extern, dar acest lucru trebuie precizat în manualul producătorului.

Dispozitive pe care nu ar trebui să le conectați la prelungitoare

Unele dispozitive au un consum electric ridicat. Prin urmare, nu este recomandat să le conectați la prelungitoare.

  • Cafetiere și prăjitoare de pâine: deși sunt dispozitive mici, au un consum electric ridicat. Pot fi conectate și deconectate imediat, dar întotdeauna la o priză originală.
  • Încălzitoarele: încălzitoarele electrice au un consum mare și trebuie oprite după încălzirea spațiului.
  • Cuptoare cu microunde: tehnologia necesită niveluri ridicate de energie.
  • Pompe: fiind instalate în locuri apropiate de apă și umiditate, este important să nu conectați acest obiect la prelungitoare.
  • Accesorii pentru păr: uscătorul de păr, ondulatorul și placa de îndreptat necesită un amperaj ridicat pentru a genera căldură.
  • Congelatoare: pe lângă faptul că au nevoie de un amperaj ridicat, congelatoarele pornesc și se opresc în mod constant, în funcție de temperatura internă. Acest lucru nu este recomandat pentru prelungitoare.
Persoană care folosește un cuptor cu microunde
Cuptoarele cu microunde au un consum mare și nu este recomandat să fie conectate la un prelungitor.

Să folosiți sau să nu folosiți prelungitoare?

Pe lângă prelungitoarele clasice, există elemente care controlează tensiunea care intră într-un aparat. Dar utilizarea lor nu este întotdeauna necesară, deoarece o bună parte din dispozitivele electrice sunt pregătite pentru variații de tensiune de 15%.

Acestea sunt aspecte de care trebuie să țineți cont când cumpărați dispozitive fabricate în alte țări sau dacă le conectați pe cele propriii în alte părți ale lumii în timpul unei călătorii. Fiecare regiune are niveluri de tensiune diferite. De exemplu, în Spania este de 220 volți, în timp ce în Mexic este de 127 volți.

Unii oameni aleg să-și protejeze dispozitivele electrice scumpe sau utilizate frecvent. În anumite cazuri, sunt necesare prelungitoare cu protecție.

Fiți responsabili și evitați aceste greșeli la folosirea prelungitoarelor!

Prelungitoarele sunt accesorii utile și necesare în casă. Cu toate acestea, trebuie să vă asumați responsabilitatea și să evitați erorile descrise. În caz contrar, este posibil să se producă accidente grave, precum incendiile. Nu uitați să utilizați în mod conștiincios electricitatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Junior, Geraldo Motta Azevedo et al. “DESENVOLVIMENTO E IMPLEMENTAÇÃO DE FERRAMENTA PARA ECONOMIA DE ENERGIA ELÉTRICA: ESTUDO DE CASOS.” Projectus 4.3 (2021): 1–12. Disponible en: https://doi.org/10.15202/25254146.2019v4n3p1
  • RODAS RENDÓN, DARIO E. , GALLEGO R., RAMÓN A. , FRANCO B., JOHN FREDY ,  LOCALIZACIÓN ÓPTIMA DE REGULADORES DE TENSIÓN EN SISTEMAS DE DISTRIBUCIÓN CON UN MODELAMIENTO TRIFÁSICO. Scientia Et Technica [Internet]. 2006;XII(32):109-114. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84911652020
  • Amaya, Andrés F., Héctor I. Gómez, and Guillermo Espinosa. “Regulador de Voltaje -LDO- Completamente Integrado de Baja Caída de Tensión, Alta Velocidad y Bajo Consumo de Área.” INGENIERÍA Y COMPETITIVIDAD 17.1 (2015): 153–160. Disponible en: https://doi.org/10.25100/iyc.v17i1.2210
  • Brown del Rivero, Alfonso,  Electricidad, características y opciones de reforma para México. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):153-173. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401010
  • Castro, Miguel,  La seguridad eléctrica y los sistemas eléctricos. Ingeniería Energética [Internet]. 2010;XXXI(1):10-18. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127743002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.