Hemicraneal: ce este, pentru ce este și cum se ia
 

Hemicraneal: ce este, pentru ce este și cum se ia

Atacurile de migrenă provoacă un mare disconfort. Hemicraneal® este o soluție ideală pentru ameliorarea acestei afecțiuni.
Hemicraneal: ce este, pentru ce este și cum se ia
Franciele Rohor de Souza

Scris și verificat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 15 ianuarie, 2022

Migrena este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial și unul dintre principalele motive pentru care pacienții solicită asistență medicală. De obicei, provoacă dureri de cap severe, tulburări de vedere, stare generală de rău și somnolență. Din fericire, Hemicraneal este un medicament foarte util pentru gestionarea acestei afecțiuni.

Hemicraneal® este un medicament aparținând ergotaminelor. Este indicat pentru controlul și tratamentul episoadelor acute de migrenă. Ameliorează progresiv durerea de cap și restul simptomelor asociate.

În prezent, studiile afirmă că crizele de migrenă reprezintă mai mult de 25% din consultațiile în ambulatoriu. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă pe scară largă utilizarea Hemicraneal®. Consumul acestuia trebuie făcut sub prescripție medicală și supraveghere de specialitate.

Ce este Hemicraneal?

Hemicraneal se vinde sub formă de comprimate de culoare galben-portocaliu, ovale, cu o linie mică ce facilitează ruperea. Fiecare comprimat de Hemicraneal® conține 300 miligrame de paracetamol, 100 miligrame de cofeină și 1 miligram de ergotamină. Paracetamolul sau acetaminofenul acționează ca analgezic.

Doza de cafeină este un adjuvant pentru îmbunătățirea absorbției. Ergotamina acționează ca un puternic constrictor al vaselor de sânge extracraniene și carotidiene, ceea ce scade amplitudinea fluxului sanguin către creier și ameliorează simptomele migrenei.

Asemănarea ergotaminei cu serotonina joacă un rol important în ameliorarea atacurilor de migrenă.

Pentru ce se folosește?

Hemicraneal® necesită o rețetă medicală oficială pentru tratamentul atacurilor acute de migrenă. Nu este indicat ca metodă preventivă.

Medicamentele cu ergotamină sunt adesea a doua linie de tratament pentru migrene, triptanii fiind agenții de primă alegere. Unele medicamente cu compoziție și efecte similare cu Hemicraneal® sunt Cafergot® și Tonopan®.

În mod similar, acest medicament este foarte util în ameliorarea echivalentelor sau însoțitorilor migrenei. Vorbim despre manifestări neurologice tranzitorii, cum ar fi aurele vizuale, senzoriale și motorii.

În plus, poate fi folosit în controlul și ameliorarea altor tipuri de dureri de cap vasomotorii asemănătoare migrenei. Este recomandat să urmați instrucțiunile unui profesionist din domeniul sănătății și să nu luați acest medicament fără supraveghere medicală.

Femeie cu migrenă
Migrena reprezintă o problemă de durere intensă care afectează calitatea vieții, în special la femei.

Dozaj și mod de administrare

Hemicraneal este indicat persoanelor cu vârsta peste 12 ani, de aceea nu este recomandată administrarea lui la populația pediatrică. Ingestia comprimatelor poate fi facilitat[ de consumul de apă sau alte băuturi nealcoolice.

Doza inițială recomandată este de 2 comprimate la primele simptome. În caz de ameliorare, puteți lua 1 comprimat la fiecare oră, până la maxim 6 pe zi.

Nu depășiți 10 comprimate pe săptămână.

Administrarea de doze mai mari decât cele menționate poate provoca vasospasm și o mare varietate de efecte secundare. Acest medicament este utilizat exclusiv pentru episoadele de migrenă. Consumul acestuia trebuie evitat mai mult decât este recomandat de specialist.

Precauții și contraindicații

Ergotamina conținută de Hemicraneal® poate provoca scăderea fluxului sanguin către inimă, angină pectorală și atacuri de cord. Din acest motiv, medicamentul trebuie utilizat cu prudență la adulții în vârstă predispuși la boli vasculare ocluzive.

În mod similar, trebuie evitat consumul concomitent de medicamente vasoconstrictoare sau medicamente care conțin ergotamină, dihidroergotamină și sumatriptan. Utilizarea simultană cu macrolide și antifungice azolice, cum ar fi azitromicină, claritromicină, fluconazol și ketoconazol, este contraindicată.

Utilizarea acestui medicament în doze mari și pentru o perioadă lungă de timp poate duce la fibroza pleurei pulmonare, a retroperitoneului și a valvelor cardiace. În plus, Hemicraneal poate agrava episoadele de migrenă dacă nu este utilizat sub supraveghere medicală continuă.

Principala contraindicație a acestui medicament este manifestarea hipersensibilității la oricare dintre componentele sale. Comprimatele conțin lactoză ca excipient, așa că persoanele cu intoleranță la galactoză sau deficit de lactază trebuie să evite utilizarea lor.

Alte contraindicații sunt următoarele:

 • Boala arterială periferică
 • Hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică
 • Insuficiență renală
 • Migrenă bazilară
 • Boală hepatică
 • Arterită

În mod similar, Hemicraneal® este contraindicat în sarcină din cauza efectelor sale toxice asupra placentei și cordonului ombilical. Alăptarea trebuie evitată în timpul consumului, deoarece medicamentul se excretă în lapte.

Gravidă care suferă de migrenă
Acest medicament nu poate fi consumat în timpul sarcinii, chiar dacă femeia suferă de migrenă.

Efectele adverse ale Hemicraneal

În general, Hemicraneal® este un medicament sigur atât timp cât instrucțiunile medicului curant sunt respectate pe deplin. Greața, amețelile și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome adverse.

Alte efecte secundare asociate cu consumul acestuia sunt următoarele:

 • Durere abdominală
 • Diaree
 • Somnolență și confuzie
 • Palpitații
 • Furnicături la extremități

Trebuie solicitată imediat asistență medicală în caz de depresie respiratorie, leșin și convulsii. Supradozajul cu acest medicament poate duce la intoxicație cu paracetamol și ergotamină, acesta fiind un risc major pentru sănătate.

Citiți mai mult: Tratamentul migrenei

Un medicament util pentru ameliorarea migrenelor

Hemicraneal® este un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea episoadelor acute de migrenă. Oferă o ameliorare progresivă a durerilor de cap intense și a aurelor care însoțesc de obicei atacurile. Cu toate acestea, trebuie utilizat sub strictă supraveghere și indicație medicală.

Componentele acestui medicament pot fi dăunătoare sănătății dacă sunt consumate în exces sau pe perioade lungi de timp. Consultați un profesionist înainte de a începe administrarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Deza Bringas L La Migraña. Acta méd. peruana. 2010 ;  27( 2 ): 129-136.
 • Zermeño Fernando. Ergotamina. Arch. Neurocien. (Mex., D.F.). 2004 ;  9( 3 ): 159-164.
 • Pascual J. Treatment of migraine in the year 2020. Med Clin (Barc). 2019 ;152(6):226-228.
 • Pascual J. Migraña crónica: tratamiento [Chronic migraine: treatment]. Rev Neurol. 2012 ; 54(2):31-8.
 • Slof J, Láinez JM, Comas A, Heras J. Almotriptán frente a ergotamina más cafeína en el tratamiento de las crisis agudas de migraña. Análisis de coste-eficacia. Neurologia. 2009 ;24(3):147-53.
 • Tratamiento farmacológico de la migraña. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2012 ;  55( 3 ): 54-58.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.