Simptome și tratamente pentru migrene la copii - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru migrene la copii

Migrenele la copii sunt debilitante și pot interfera cu sarcinile lor zilnice. Această afecțiune cauzează adesea performanțe școlare scăzute. Cum le poți recunoaște?
Simptome și tratamente pentru migrene la copii
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Migrenele sunt frecvente la copii și îi pot afecta la orice vârstă. De fapt, potrivit statisticilor oferite de Migraine Research Foundation, aproximativ 10% dintre copiii de vârstă școlară suferă de migrene și până la 28% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani sunt afectați de această problemă. Prin urmare, în acest articol vom discuta despre simptome și tratamente pentru migrene la copii.

Acest tip de cefalee este adesea debilitant și poate interfera cu activitățile zilnice. În cazul copiilor, migrenele duc la disconfort ce poate reduce performanța școlară și viața socială.

În general, copiii au mai puține migrene decât adulții. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi la fel de invalidantă pentru ambele grupe de vârstă. Desigur, migrenele afectează în mod semnificativ calitatea vieții copiilor fără un tratament adecvat.

Simptomele migrenelor la copii

Există două forme de migrene:

 • Episodice, care apar sporadic
 • Cronice, care sunt constante

În continuare, vom discuta despre atacurile de tip migrenă. Totuși, trebuie să clarificăm faptul că acestea pot fi diferite de cele descrise de adulți.

Deseori, nu este ușor pentru copii să-și identifice simptomele din cauza vârstei lor, cu atât mai puțin să transforme senzațiile percepute în cuvinte. Migrenele la copii sunt de intensitate moderată până la severă și apar împreună cu alte simptome.

Acestea cuprind o serie întreagă de evenimente care au loc în decurs de mai multe ore sau zile. De exemplu, un atac tipic de migrenă fără aură progresează în trei etape:

 • Faza premonitorie
 • Faza de cefalee
 • Faza post-migrenă

Simptomele asociate cu faza premonitorie includ următoarele:

 • Greață și vărsături
 • Durere în spatele unui ochi sau al unei urechi
 • Durere în zona tâmplelor
 • Pete sau lumini intermitente în câmpul vizual
 • Sensibilitate la lumină sau sunete
 • O pierdere temporară a vederii
 • Paloare sau pungi sub ochi
 • Starea de spirit se schimbă
Copil care are o migrenă
Crizele de migrenă la copii pot fi la fel de invalidante ca la adulți.

Faza cu aură

Acest tip de atac este o fază suplimentară care poate apărea fie înainte de o durere de cap, fie odată cu aceasta. Aura este de obicei vizuală, la fel ca sclipirile. Este posibil ca cei mici să nu poată exprima acest tip de disconfort.

Părinții raportează simptome precum paloarea, activitatea scăzută și vărsăturile. Principala caracteristică a fazei post-migrenă este o stare de epuizare.

În plus față de simptomele fizice, unii copii pot dezvolta anxietate anticipativă, deoarece așteaptă un alt atac dureros. Migrenele pot influența capacitatea acestora de a se concentra în momente în care nu suferă de dureri.

Migrenele cronice apar la un procent mic de copii, așa cum am menționat mai sus. Acestea reprezintă tipul de durere care durează mai mult de patru ore pe zi timp de 15 sau mai multe zile pe lună, pe parcursul a peste 3 luni.

Tratamente pentru migrene la copii

Copiii afectați de această boală vor adesea să se întindă într-o cameră liniștită și întunecată și să se vindece dormind. Medicamentele utile pentru tratamentul acut al migrenei includ analgezice obișnuite, cum ar fi ibuprofenul, paracetamol și triptanii.

Un pacient poate fi nevoit să încerce diferite medicamente pentru a găsi un tratament ce funcționează. Cu cât medicamentele sunt administrate mai repede, cu atât acestea sunt mai eficiente. În plus, antiemeticele pot fi și ele de ajutor.

Nu există un remediu absolut pentru migrene, deoarece fiziopatologia lor nu este încă pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, urmărirea declanșatoarelor personale poate oferi informații utile despre cum pot fi evitate. Acestea pot include următoarele:

Fetiță care a primit tratamente pentru migrene la copii
Un program adecvat de somn la minori este decisiv în ameliorarea migrenei.

Concluzii finale

Prezența migrenelor la copii poate fi o cauză de anxietate atât pentru cei mici, cât și pentru părinți și îngrijitori. Așadar, sfatul nostru este să consulți întotdeauna medicul, deoarece doar acesta poate oferi un diagnostic precis și poate prescrie un tratament.

Așa cum am spus mai sus, asigură-te că cel mic are suficiente oportunități de a fi activ și de a dormi. De asemenea, oferă-i o dietă bine echilibrată, deoarece aceasta poate ajuta la prevenirea migrenelor.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.