Remedii pentru migrene la copii - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru migrene la copii

Migrena la copii este invalidantă și poate duce la simptome mult mai grave decât o durere de cap severă. Deși este necesar un tratament medical, anumite remedii naturale ajută la calmarea crizelor.
Remedii pentru migrene la copii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unele remedii naturale ajută la ameliorarea simptomelor migrenei la copii. Conform informațiilor publicate de Migraine Research Foundation, această boală afectează până la 10% dintre copiii de vârstă școlară. În plus, este la fel de invalidantă ca migrena care afectează adulții. Așadar, ce remedii pentru migrene la copii există?

Simptomele migrenelor pot include dureri de cap severe, greață, vărsături, amețeli și sensibilitate la lumină și sunete. De fapt, migrenele provoacă și dureri abdominale și modificări ale dispoziției. Din această cauză, tratamentul trebuie să fie ghidat de medicul de familie sau de medicul pediatru.

După efectuarea testelor relevante, profesionistul va putea determina cea mai bună abordare. Însă poți încerca și anumite preparate naturale care oferă o ameliorare temporară a problemei. Pot fi utilizate în siguranță la copii și contribuie la ameliorarea durerii. Ia notițe!

Remedii naturale pentru migrene la copii

Migrena la copii nu este doar o durere de cap. Această afecțiune este cronică și provoacă simptome severe și invalidante. În cazuri specifice, prepararea de remedii naturale este utilă pentru ameliorarea simptomelor. Deși nu ar trebui să fie un tratament de primă linie împotriva acestei afecțiuni, remediile naturale se pot dovedi a fi foarte utile. Ce opțiuni există?

1. Ulei esențial de mentă

Eficacitatea uleiului esențial de mentă împotriva migrenelor nu a fost încă dovedită. Cu toate acestea, studiile sugerează că utilizarea sa în aromaterapie este de folos împotriva durerilor de cap. De asemenea, se pare uleiul de mentă are un efect pozitiv asupra gestionării stării de greață și disconfort.

Cercetările publicate în Frontiers in Neurology au descoperit faptul că gelul de mentol (principalul compus activ din mentă) poate reduce intensitatea migrenelor acute după 2 ore. În acest caz, îți propunem să utilizezi și un ulei de bază.

Ingrediente necesare

  • 10 picături de ulei esențial de mentă
  • 1 linguriță de ulei de cocos (5 )

Instrucțiuni

  • Amestecă picăturile de ulei esențial de mentă cu uleiul de cocos. Dacă nu ai ulei de cocos, poți folosi un alt ulei, cum ar fi cel de migdale sau măsline.
  • După ce amesteci uleiurile, utilizează produsul pentru a masa ușor tâmplele, fruntea și partea din spate a gâtului copilului. Evită să aplici uleiul în zona ochii lor, deoarece poate fi iritant.
  • Dacă vrei, poți aplica ulei de mentă și pe abdomenul superior și încheieturi.
  • Poți folosi acest remediu de două până la trei ori pe zi, până când copilul se simte mai bine.
Remedii cu mentă pentru migrene la copii
Mentolul poate scădea intensitatea simptomelor de migrenă.

2. Mușețel

Poți folosi atât planta de mușețel, cât și uleiul esențial ca remedii naturale pentru migrene la copii. Aplicarea și consumul de mușețel reduc intensitatea durerilor de cap și calmează și alte simptome, cum ar fi durerea de stomac, anxietatea și dificultățile de somn.

Ingrediente necesare

  • 1 lingură de mușețel uscat (15 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)
  • Ulei esențial de mentă (opțional)

Instrucțiuni

  • În primul rând, pune mușețelul uscat într-o cană de apă clocotită.
  • După 10 minute, strecoară băutura și ofer-o copilului.
  • Opțional, poți adăuga aproximativ 10 picături de ulei esențial de mușețel într-un vas cu apă clocotită.
  • Lasă copilul să respire vaporii, astfel încât să se poată bucura de efectul lor relaxant. Trebuie să supraveghezi copilul în timpul acestui procedeu pentru a evita arsurile.
  • Dacă simptomele persistă, repetă tratamentul de două până la trei ori pe zi.

3. Magneziu

Migrena poate fi o manifestare clinică a deficitului de magneziu. Acest mineral esențial joacă un rol important în multe funcții corporale, inclusiv în controlul glucozei și transmiterea impulsurilor nervoase.

Studiile științifice au stabilit faptul că suplimentele cu magneziu pot ajuta la ameliorarea migrenei la copii, deoarece reduc severitatea acesteia. Totuși, administrarea acestor produse la copii ar trebui sugerată doar de un profesionist. În caz contrar, copilul poate consuma magneziu din alimente precum:

  • Legumele cu frunze verzi
  • Fasolea
  • Semințele și nucile
  • Cerealele integrale

4. Comprese reci

Copil care are o migrenă
Migrena modifică performanța școlară a copiilor care suferă de această problemă.

Aplicarea unei comprese reci nu va trata migrenele la copii. Cu toate acestea, poate contribui la o ameliorare temporară. Aplicarea de comprese reci reduce inflamația, încetinește impulsurile nervoase și contractă vasele de sânge. Prin urmare, este potrivită pentru această afecțiune.

Instrucțiuni

  • Aplică o compresă rece pe capul sau gâtul copilului.
  • Dacă nu ai o compresă rece, înfășoară cuburi de gheață într-un prosop și aplică-le în același mod.
  • Masează capul sau gâtul copilului timp de două-trei minute. Apoi, așteaptă alte două minute înainte de a repeta procesul.
  • Repetă procedeul de două ori pe zi, până când copilul se simte mai bine.

Când trebuie să mergi cu copilul la medic

Fără un tratament adecvat, migrenele pot limita viața copiilor. Pot duce chiar la performanțe școlare slabe. Din acest motiv, cel mai bine este să consulți medicul dacă cel mic prezintă simptome specifice migrenelor.

Deși remediile naturale ajută temporar, medicul îi va prescrie copilului un tratament mai eficient. Deseori, acesta include ajustări ale dietei și obiceiurilor și medicamente analgezice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Migraine Research Foundation. (2020).  Migraine in kids is not just a bad headache.
    Retrieved on July 17, 2020 from https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-kids-and-teens/
  • Shah UH, Kalra V. Pediatric migraine. Int J Pediatr. 2009;2009:424192. doi:10.1155/2009/424192
  • Kacperski J, Kabbouche MA, O’Brien HL, Weberding JL. The optimal management of headaches in children and adolescents. Ther Adv Neurol Disord. 2016;9(1):53-68. doi:10.1177/1756285615616586
  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601–611. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • St Cyr A, Chen A, Bradley KC, Yuan H, Silberstein SD, Young WB. Efficacy and Tolerability of STOPAIN for a Migraine Attack. Front Neurol. 2015;6:11. Published 2015 Feb 4. doi:10.3389/fneur.2015.00011
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Dolati S, Rikhtegar R, Mehdizadeh A, Yousefi M. The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment. Biol Trace Elem Res. 2020;196(2):375-383. doi:10.1007/s12011-019-01931-z
  • Yablon LA, Mauskop A. Magnesium in headache. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/
  • Köseoglu E, Talaslioglu A, Gönül AS, Kula M. The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Magnes Res. 2008;21(2):101-108.
  • Sprouse-Blum AS, Gabriel AK, Brown JP, Yee MH. Randomized controlled trial: targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient. Hawaii J Med Public Health. 2013;72(7):237-241.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.