Migrena oculară: cum te poate afecta? - Doza de Sănătate
 

Migrena oculară: cum te poate afecta?

Migrenele oculare sunt un tip clinic de migrenă care se manifestă prin probleme de vedere. În acest articol, îți vom spune cum le poți recunoaște. De asemenea, îți vom arăta cum să le previi și să le tratezi. Citește mai departe pentru a afla o mulțime de informații utile!
Migrena oculară: cum te poate afecta?

Ultima actualizare: 02 octombrie, 2020

Migrena oculară reprezintă un tip clinic de migrenă. De obicei, aceasta durează o perioadă scurtă de timp și poate fi sau nu însoțită de o durere de cap. În acest articol, îți vom spune cum poți recunoaște o migrenă oculară și ce poți face pentru a o trata și preveni.

Ce este migrena oculară?

Migrenele oculare, numite și migrene oftalmice, se referă la o afecțiune care se manifestă printr-o tulburare vizuală temporară și nedureroasă. De fapt, problema poate apărea la un ochi sau la ambii. Migrenele sunt dureri de cap severe și ascuțite care apar din cauza unei tulburări bruște a fluxului sanguin cerebral. Deoarece acest lucru afectează întregul creier, diferite funcții pot suferi modificări, inclusiv vederea.

În general, această tulburare se ameliorează în mai puțin de o oră. Deși simptomele sale pot fi alarmante, aproape întotdeauna este vorba despre un proces benign.

Fată cu migrenă oculară

Ce cauzează migrenele oculare?

Migrenele oculare pot afecta pe oricine. Cercetătorii cred că acestea au o bază genetică. Mai exact, o parte a acestei afecțiuni este moștenită. În plus, există și diferiți factori care pot modifica fluxul sanguin către creier. Unii dintre aceștia pot fi:

Aportul anumitor alimente (de exemplu, ciocolată, cafea, alcool, brânză și multe altele) ar putea fi un factor declanșator al migrenelor oftalmice. De asemenea, în anumite situații, acest tip de migrenă a fost legat de boli precum epilepsia, lupusul sau câteva tipuri de anemie.

Simptomele migrenelor oftalmice

Migrenele oftalmice pot afecta unul sau ambii ochi. Dr. Jerry Swanson, neurolog certificat la Clinica Mayo, explică faptul că simptomele vizuale nu durează mult timp. Cu toate acestea, ele pot interfera temporar cu activități precum cititul sau conducerea vehiculelor. În plus, poți experimenta și:

  • Puncte oarbe, mai ales în centrul câmpului vizual. Aceste puncte se numesc scotoame. Dimensiunea lor poate varia. Acestea pot afecta chiar și întregul câmp vizual. Punctele pot apărea în unul sau ambii ochi.
  • Lumini sclipitoare sau stele.
  • Vedere dublă.
  • Sensibilitate crescută la lumină sau la anumite sunete.

În plus, aceste simptome vizuale pot fi însoțite de greață, vărsături sau dureri de cap. Durerile de cap afectează, de obicei, doar o parte, punând mai multă presiune pe ochi. Se agravează la efort și se ameliorează dacă pacientul se odihnește în locuri liniștite și întunecate.

Femeie care are o durere de cap puternică

Tratament pentru migrena oculară și prevenire

Persoanele care dezvoltă migrene oculare vor avea această problemă, cel mai probabil, pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, vor exista momente în care acestea sunt mai intense din cauza diferiților factori. Alteori, migrenele vor fi mai ușoare.

Prin urmare, este foarte important ca toți oamenii să învețe să recunoască simptomele, frecvența și măsurile pe care le pot lua pentru a controla migrenele oculare. În majoritatea cazurilor, migrenele oculare dispar de la sine în aproximativ o oră.

Dacă migrenele oculare cu simptome vizuale apar brusc, iar persoana afectată face lucruri care pot fi periculoase, este important să se oprească și să se odihnească până la dispariția stării de rău.

După primele episoade, cel mai bine este să mergi la medic pentru un set complet de analize. În acest fel, medicul va putea exclude unele dintre bolile care pot provoca acest tip de migrenă.

Medicul va decide dacă este necesar să începi un tratament. Acest lucru va depinde de intensitatea și frecvența migrenelor. De asemenea, tratamentul se poate baza pe medicamente antiinflamatoare sau analgezice, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul administrat în timpul migrenelor.

În plus, există și tratamente preventive. Chiar și așa, cel mai bun lucru este ca fiecare persoană să-și studieze situația și să știe care sunt factorii declanșatori pentru a-i putea evita. De exemplu, factorii declanșatori pot fi anumite alimente sau activități. Odihna corespunzătoare și gestionarea stresului vor ajuta întotdeauna în controlul migrenelor oculare.

În concluzie…

Migrenele oculare pot afecta pe oricine. Dacă le experimentezi des, cel mai bine este să mergi la medic pentru a verifica dacă totul este în regulă. Pentru a le controla și preveni, asigură-te că știi cum să recunoști aceste migrene și factorii declanșatori ai acestora.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.