Hiporexia sau lipsa apetitului
Hiporexia sau lipsa apetitului este termenul medical folosit pentru a face referire la o tulburare alimentară. Deși această afecțiune poate apărea la orice vârstă, este asociată mai ales cu îmbătrânirea.
Termenii „hiporexie” și „anorexie” sunt similari. De fapt, în practică, este dificil să faci distincția între aceștia. Anorexia provoacă o lipsă completă de apetit. Din păcate, ambele tulburări provoacă deteriorarea sănătății din cauza malnutriției sau lipsei anumitor substanțe, cum ar fi vitaminele.
Experții estimează că hiporexia sau lipsa apetitului afectează aproximativ 60% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani. De fapt, se pare că aproape 90% dintre persoanele peste 80 de ani suferă de această tulburare. În acest articol, îți vom explică tot ceea ce ar trebui să știi despre hiporexie.
Ce provoacă hiporexia sau lipsa apetitului?
Așa cum am menționat mai sus, hiporexia este o reducere a apetitului. Această pierdere a apetitului duce la reducerea consumului de alimente, motiv pentru care tulburarea este însoțită adesea de pierdere în greutate și oboseală.
Problema este faptul că hiporexia poate duce la deficiențe nutritive semnificative pe termen lung. Este foarte frecvent ca persoanele care suferă de aceasta să aibă deficiențe de vitamine și, de asemenea, să sufere de anemie.
Deși este adevărat că cerințele energetice scad odată cu vârsta, aceasta nu este singura cauză a bolii. Pierderea poftei de mâncare este adesea asociată cu probleme psihologice, cum ar fi stresul sau depresia.
Citește și:
Mulți experți consideră faptul că hiporexia este un efect al pierderii sensibilității cauzate de vârstă. Cu alte cuvinte, scăderea simțului mirosului sau al gustului afectează și apetitul.
Alte situații care pot duce la hiporexie sunt atât bolile acute, cât și cele cronice. În plus, la persoanele în vârstă, hiporexia este asociată cu tulburările maligne sau patologiile digestive, care sunt o cauză directă a pierderii apetitului.
Alte cauze des întâlnite
Adevărul este că pofta de mâncare este influențată de mulți factori. În cazul persoanelor în vârstă, hiporexia este legată și de situații precum locuitul într-un azil, lipsa de îngrijire sau singurătatea.
În mod similar, și anumite medicamente pot provoca pierderea poftei de mâncare. Exemple sunt codeina sau morfina și chiar chimioterapia.
Nu putem să nu menționăm faptul că, la o vârstă înaintată, problemele dentare sunt foarte frecvente. Orice patologie dentară sau uscăciune a gurii, care apare și odată cu vârsta, poate afecta alimentația. Nefiind capabili să mănânce alimente consistente, bătrânii își pot pierde apetitul.
Care sunt consecințele hiporexiei?
Pierderea poftei de mâncare și consumul redus de alimente pot duce la malnutriție. În cazul vârstnicilor, această malnutriție apare, de obicei, lent și progresiv. Așadar, este dificil de detectat.
Când cineva este subnutrit, masa sa musculară scade. În consecință, persoana în cauză are din ce în ce mai puțină rezistență și se simte obosită. În plus, alimentele sunt direct legate de starea de sănătate și de funcționarea sistemului imunitar.
Hiporexia poate face ca orice boală de care suferă persoana în cauză să se agraveze. Prin urmare, este foarte important să se stabilească un diagnostic și să se administreze un tratament cât mai curând posibil. Ideal este ca obiceiurile alimentare să se schimbe imediat.
Citește și:
Experții recomandă pacienților să servească mese mai mici, mai bogate în calorii, de mai multe ori pe zi. În plus, aceștia ar trebui să aleagă alimente apetisante și să prelungească timpul alocat meselor, fără ca nimic să le distragă atenția. Dacă aceste măsuri nu dau randament, pot fi administrare medicamente care cresc pofta de mâncare.
Nu uita că cel mai important lucru este să discuți întotdeauna cu medicul dacă ai întrebări. Acesta îți va putea evalua situația și îți va recomanda măsuri concrete în situația ta, în funcție de cauza hiporexiei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- La hiporexia, ¿por qué se pierde el apetito con la edad? (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://muysaludable.sanitas.es/salud/envejecimiento/la-hiporexia-se-pierde-apetito-la-edad/
- Falta de apetito (Hiporexia): cuando se deja la comida en el plato. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://www.efesalud.com/hiporexia-cuando-los-abuelos-dejan-la-comida-en-el-plato/
- Press, E. (n.d.). Pérdida de apetito en personas mayores, ¿hiporexia o anorexia?
Hiporexia – DBSS. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from https://g-se.com/hiporexia-bp-P57cfb26e7a763
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.