Idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
În articolul de astăzi îți prezentăm câteva idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos. Oare știi de ce această masă are o importanță sporită în alimentație?
Atunci când vrei să pierzi în greutate, primul lucru care îți vine în minte este să nu mai mănânci, dar aceasta este o abordare greșită. Nu trebuie să sari peste nicio masă, cu atât mai puțin peste micul dejun, întrucât prima masă a zilei este și cea mai importantă. Pentru a obține silueta dorită, trebuie să mănânci de cel puțin cinci ori pe zi. Trebuie să ții cont de menținerea unei alimentații echilibrate.
Porția pe care o mănânci la micul dejun îți va da cantitatea de energie necesară pentru a-ți începe ziua în forță. În timpul nopții, nivelul zahărului din sânge scade. Astfel, dimineața te trezești obosită și cu senzația de foame. Din acest motiv, un mic dejun sățios și sănătos va oferi energia necesară organismului și, astfel, nu îți va mai fi poftă de gustări nesănătoase înainte de prânz.
Înainte să-ți prezentăm câteva idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos, află mai multe despre importanța acestei mese.
Activarea metabolismului încă de dimineață
Mâncatul la prima oră contribuie la activarea metabolismului. Astfel, corpul tău începe să ardă grăsimi, iar pierderea în greutate se realizează într-o formă naturală și mai rapidă. Astfel, dacă vrei să slăbești, îți recomandăm să nu sari peste micul dejun. Iată și alte sugestii de care să ții cont în acest sens:
- Dacă sari peste micul dejun, metabolismul tău va fi mai lent pentru a nu irosi substanțele obținute în ziua anterioară. Așadar, grăsimea se va depozita în organism și vei câștiga în greutate.
- Dacă iei micul dejun, vei fi mai puțin anxioasă în timpul zilei și nu vei mai mânca în exces. Atunci când sari peste micul dejun, vei avea mai multă poftă de mâncare și nu o vei putea controla. De-a lungul zilei, când suntem pe fugă, tindem să consumăm alimente mai puțin sănătoase și care îngrașă.
- Dacă decizi să iei un repaus alimentar, rezultatul va fi reacția intensificată a corpului față de insulină. De fapt, organismul va stoca mai multă grăsime, apărând câștigul în greutate.
Te-ar putea interesa și:
Mai multe proteine la micul dejun
Micul dejun trebuie să fie alcătuit din alimente care conțin cei trei macronutrienți: carbohidrați, grăsimi și proteine. Niciunul dintre ei nu poate lipsi, deoarece macronutrienții cresc senzația de sațietate.
De fapt, un mic dejun doar cu cereale sau doar cu grăsimi și carbohidrați îți oferă o senzație de sațietate pentru un timp scurt. În curând, ți se va face foame din nou, vei mânca mai mult și nu vei reuși să slăbești. Află în cele ce urmează 6 idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos.
Regulile fundamentale de urmat la micul dejun
În cele ce urmează, îți dezvăluim cele șase reguli fundamentale ale micului dejun.
- Micul dejun trebuie să te ajute să slăbești, nu să te îngrași. Pentru aceasta, consumă cel puțin 8 g de fibre, care îți vor potoli foamea până la gustare sau la prânz. Fibrele se digeră lent, așadar nu-ți vei mai dori să mănânci.
- Evită consumul de carbohidrați simpli. Îi poți înlocui cu cereale integrale. Cu toate acestea, dacă vrei să slăbești mai repede, alege fibrele din fructe în loc de cereale integrale.
- Ia micul dejun la maxim o oră după ce te-ai trezit.
- Consumă mai multe proteine și mai puțin zahăr.
- Micul dejun trebuie să fie unul sățios pentru a-ți putea începe ziua, dar nu trebuie să mănânci cantități exagerate.
- Nu sări niciodată peste micul dejun.
6 idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos
Ziua 1
- Un pahar de lapte degresat
- Un pahar de suc de portocale
- Două felii de pâine integrală cu gem fără zahăr
- Un fruct: de exemplu, kiwi, piersici sau căpșuni
Ziua 2
- Omletă
- Iaurt degresat cu cereale integrale
- Un fruct: de exemplu, mere sau banane
- O ceașcă de cafea cu lapte
- 3 biscuiți (la alegere)
Ziua 3
- Pâine prăjită cu un ou fiert
- Semințe de chia
- O ceașcă de cafea cu lapte degresat
Ziua 4
- Ou fiert
- O felie de avocado (50 g)
- Semințe de chia
- O felie de pâine integrală
- Felii de roșii
- O jumătate de cană de lapte degresat
Ziua 5
- O felie de pâine de secară
- Două felii de brânză fără sare (40 g)
- Frunze de spanac
- Câteva felii de piersici
- O jumătate de cană de lapte degresat
Ziua 6
- O cană de infuzie cu piper Cayenne și miere
- O felie mică de pâine integrală
- Ou fiert
- O felie de șuncă
- Felii de avocado (după gust)
- Un pahar de suc de grepfrut
Aceste idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos îți pot servi drept ghid atunci când îți planifici mesele. Cu toate acestea, asigură-te că fiecare masă conține alimente bogate în fibre și substanțe nutritive. De exemplu, poți consuma ovăz și fructe uscate, precum și legume verzi, cum ar fi salata, spanacul și cresonul.
Citește și:
Alimente esențiale la micul dejun
- Pâine integrală: fibrele îți oferă multă energie și îți potolesc foamea.
- Ouă: conțin niveluri ridicate de proteine și grăsimi sănătoase.
- Fructe: conțin multe dintre mineralele și vitaminele de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua în forță. În plus, sunt compuse din zaharuri, motiv pentru care sunt o „versiune” sănătoasă a dulciurilor.
Există o mulțime de opțiuni și idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos. Ai nevoie doar de puțină creativitate. Este important să ne gândim la micul dejun ca la o experiență plăcută, deoarece are puterea de a ne face diminețile mai frumoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dhurandhar, E. J., Dawson, J., Alcorn, A., Larsen, L. H., Thomas, E. A., Cardel, M., Bourland, A. C., Astrup, A., St-Onge, M. P., Hill, J. O., Apovian, C. M., Shikany, J. M., & Allison, D. B. (2014). The effectiveness of breakfast recommendations on weight loss: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 100(2), 507-513. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898236/
- Dwyer J. (2014). Defining nutritious breakfasts and their benefits. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(12), S5–S7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25458993/
- Fundación Española del Corazón. (s.f.). Betaglucanos de la avena. Consultado el 21 de febrero de 2024. https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/3132-betaglucanos-de-avena.html
- LeWine, H. E. (22 de junio de 2023). How much protein do you need every day? Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/blog/how-much-protein-do-you-need-every-day-201506188096
- Sievert, K., Hussain, S. M., Page, M. J., Wang, Y., Hughes, H. J., Malek, M., & Cicuttini, F. M. (2019). Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ, 364, 1-12. https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42
- Slavin, J. L., & Green, H. (2007). Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin, 32(s1), 32-42. https://www.researchgate.net/publication/229893418_Dietary_fibre_and_satiety
- Spence, C. (2017). Breakfast: The most important meal of the day? International Journal of Gastronomy and Food Science, 8, 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X17300045
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.