Logo image
Logo image

Idei pentru crearea unui colț de relaxare acasă

8 minute
Un colț de relaxare acasă este locul perfect pentru a uita problemele vieții de zi cu zi. Astăzi, îți vom oferi câteva idei pe care le poți folosi pentru a proiecta rapid și cu buget redus colțul de relaxare perfect!
Idei pentru crearea unui colț de relaxare acasă
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Munca, studiul, responsabilitățile financiare sau creșterea copiilor necesită o pauză pentru a dedica măcar câteva minute liniștii. Crearea unui colț de relaxare acasă este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a face față calm problemelor de zi cu zi.

Contrar a ceea ce crezi, nu este nevoie să investești mult efort sau bani pentru a proiecta unul. Astăzi, îți vom dovedi acest lucru cu câteva idei pe care le poți pune în practică în casa sau apartamentul tău.

Idei pentru crearea și decorarea unui colț de relaxare acasă

Foarte des, oamenii neglijează îngrijirea sănătății fizice și mintale. A face sport, a adopta o dietă echilibrată și a evita obiceiurile proaste sunt doar câteva dintre lucrurile care contribuie la contracararea problemei.

Alături de obiceiurile de mai sus, este important să dedici un spațiu relaxării. A citi, a tricota, a bea ceai în tăcere sau a purta o conversație plăcută cu o persoană dragă sunt lucruri pe care nu le poți neglija dacă ești îngrijorat de sănătatea ta mintală.

Profită la maxim de spațiu

Una dintre primele întrebări pe care ți le pui atunci când proiectezi un colț de relaxare acasă este locul în care ai putea să-l amenajezi. Din fericire, nu este nevoie de mulți metri pătrați pentru a crea un loc cu armonie și confort.

Sub o scară, în mansardă, în colțul unei camere și în fața unei ferestre sunt opțiuni perfecte. Nu-ți face griji dacă ai doar 1 sau 2 metri de spațiu; este tot ce ai nevoie pentru a începe transformarea. Gândește-te, de exemplu, că multe decorațiuni zen sunt realizate în locuri cu puțin spațiu.

Dacă vrei ca spațiul relaxant de acasă să fie doar pentru tine, atunci totul este în favoarea ta, deoarece ai nevoie de o zonă mică. Dacă vrei să ai alături mai mulți membri ai familiei, ia în considerare modernizarea mobilierului pentru a obține câțiva metri de spațiu liber în plus.

Îți recomandăm:

Remedii pentru relaxare cu lavandă

Some figure
Există colțuri ale casei pe care nu le folosești pentru nimic și care pot fi ideale pentru amenajarea unei mici oaze de relaxare.

Alege unde să stai

Ai selectat deja locul pentru crearea unui colț de relaxare acasă; acum este timpul să alegi ce vei folosi pentru a te așeza. Există mai multe opțiuni, dar ar trebui să ții cont întotdeauna de următoarele: ar trebui să fie confortabil, versatil și să-ți ofere liniștea de care ai nevoie atunci când ești obosit.

Printre cele mai bune alternative, putem evidenția balansoarele, pernele pufoase, canapelele extensibile și șezlongurile. Dacă vrei minimalism, poți folosi doar câteva perne pe podea sau poți chiar instala un hamac.

Nu uita că obiectul trebuie să-ți permită să-ți întinzi picioarele și să-ți schimbi poziția și să încurajeze mișcarea. La urma urmei, când te așezi pe el, cu siguranță vei dori să scapi de tensiunea acumulată în urma unei zile aglomerate și stresante.

Înconjoară-te de obiecte care îți aduc pace

Ce lucruri te fac să te simți fericit? O mică bibliotecă, un anumit tip de plantă, un anumit miros? Gândește-te cu atenție la acest lucru și apoi alege 1 sau 2 lucruri care fac diferența în obținerea armoniei și a relaxării.

Tămâie, lumânări, uleiuri esențiale, muzică și anumite texturi pot fi folosite pentru a completa cele de mai sus. În acest moment, vei începe să îți personalizezi colțul de relaxare de acasă. Evită supraîncărcarea zonei.

În mod ideal, ar trebui să existe câteva obiecte discrete care, chiar dacă nu sunt centrul atenției, reușesc să transforme acel colț al casei într-un loc în care vei dori să te odihnești câteva minute sau ore.

Decorează în culori deschise sau neutre

Există o relație strânsă între culori și stările emoționale. Pe scurt, tonurile pe care le alegi pentru crearea unui colț de relaxare vor determina modul în care te vei simți. Pentru a merge la sigur, alege culori deschise sau neutre.

Dacă utilizezi țesături, perdele, perne sau pături în tonuri foarte închise, vei supraîncărca zona. Aceasta este o zonă mică, așa că totul ar trebui să fie simplu și armonios. Fă alegerea în funcție de gusturile tale, atât timp cât acestea corespund spectrului sugerat.

Două dintre cele mai reușite tonuri sunt albastrul deschis și verdele deschis. Primul amintește de mare sau cer, deci radiază un sentiment de spațiu și ușurare. Al doilea amintește imediat de natură.

Alege un covor moale

Unul dintre primele lucruri pe care le faci la sfârșitul unei zile lungi este să-ți dai jos pantofii atunci când ajungi acasă. Așadar, colțului relaxant de acasă nu-i poate lipsi un covor, de preferință unul cu o textură moale și plăcută.

Dacă este posibil, alege un covor care se potrivește cu celelalte culori și modele din zona casei. Covorul trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să-ți poți întinde picioarele. Fă-ți un obicei din a-ți da jos pantofii atunci când folosești acest loc special pentru ameliorarea stresului.

Alege lucrări de artă

Nu trebuie să transformi zona de relaxare într-un muzeu, dar este important să alegi o mică pictură sau sculptură. Ai două opțiuni: Alege una care transmite un sentiment de libertate sau optează pentru o stare de liniște. Totul depinde de personalitatea ta.

Ca sugestie, evită clișeele, cum ar fi un cal alergând sau o siluetă pe plajă. Ești în căutarea acelui factor de diferențiere care transformă spațiul într-un loc unic pentru a alunga momentele de tensiune.

Pune o masă laterală în colțul de relaxare

Alege o masă laterală, de preferință mică, astfel încât să nu perturbe armonia celorlalte obiecte. Acesta este un loc unde poți pune cărți, căni de ceai sau cafea, flori proaspăt tăiate, dispozitive mobile sau chiar ziarul.

O masă laterală este de mare ajutor, deoarece nu ai vrea să-ți pui lucrurile pe podea sau să le ții în brațe. Nu trebuie să fie una nouă și nici nu trebuie să aibă un design foarte atractiv. Poți folosi o față de masă de in sau bumbac pentru a-i îmbunătăți aspectul sau a se potrivi stilului.

Sfaturi pentru crearea și armonizarea unui colț de relaxare

Acum că știi cum să creezi un colț relaxant acasă, este timpul să-ți dezvăluim câteva sfaturi pe care le poți aplica în timp ce îl proiectezi. Ia notițe, deoarece sunt foarte ușor de implementat și îți vor fi utile pentru a simplifica procesul.

Reutilizează lucrurile pe care le ai deja acasă în colțul tău relaxant

Când te gândești la amenajarea unei zone de relaxare acasă, probabil presupui că trebuie să investești mulți bani. Nu trebuie să fie așa. De fapt, poți utiliza ceea ce ai deja pentru a reduce bugetul.

Cu toții avem o masă, un scaun, un raft de cărți sau diverse obiecte decorative pe care nu le utilizăm. Poate că le-ai pui deoparte acum ani de zile pentru că nu se mai potriveau cu noul stil de decorare pe care l-ai ales. Acesta este momentul perfect pentru a le șterge de praf și a le oferi o nouă funcție.

Optează întotdeauna pentru iluminatul natural

După cum știi deja, iluminatul natural oferă mai multe avantaje față de sursele artificiale. Nu vorbim doar despre economiile de energie sau protejarea mediului, ci și despre relația sa cu sănătatea oculară, depresia, stresul și relaxarea.

Ori de câte ori poți, profită de lumina naturală pentru crearea unui colț de relaxare. Instalarea acestuia lângă o fereastră sau luminator este cea mai bună idee. Chiar și așa, ar trebui să instalezi și un sistem de iluminare artificială care să te ajute noaptea.

Folosește principiile Feng Shui în colțul tău relaxant

Indiferent dacă ești sau nu susținător al acestei practici care a luat naștere în China, beneficiile emoționale ale artei Feng Shui sunt strâns legate de obiectivul pe care vrei să îl atingi cu acest spațiu relaxant. Prin urmare, nu ar trebui să aglomerezi zona cu sute de obiecte sau să aplici concepte care să contravină credințelor tale.

Acest sistem filozofic se bazează pe realizarea armoniei în spațiul de locuit. Aplică principiile sale și vei vedea că se potrivesc perfect pentru a obține pacea de care ai nevoie. Nu ai nevoie de multe elemente în acest spațiu. Nu supraîncărca zona.

Some figure

Păstrează întotdeauna spațiul ordonat

Nu are rost să ai un colț relaxant acasă, dacă este întotdeauna aglomerat. Lasă-l într-o formă perfectă de fiecare dată când îl utilizezi. Îndepărtează frecvent praful și murdăria pentru a-l menține curat. În acest fel, vei evita momentele neplăcute în viitor, mai ales dacă într-o noapte ești obosit și nu te poți bucura de această zonă așa cum ar trebui. Dacă spațiul este folosit și de alți membri ai familiei, impune această regulă pentru toată lumea.

Optează pentru texturi și obiecte naturale

După cum am explicat deja, unele texturi și culori care amintesc de natură transmit un sentiment de libertate, pace și mai puțină suferință. Poți realiza acest lucru cu ajutorul unei plante sau chiar al unui trunchi de copac ca obiect decorativ în colț, dar și cu anumite texturi. Fața de masă, coperțile unor cărți și perdelele pe care le alegi sunt un bun început pentru a obține acel sentiment natural. Unele parfumuri, în special cele citrice, sporesc și mai mult acest sentiment.

Vezi și:

Tehnica de relaxare biofeedback contra stresului

Și alte zone pot fi folosite pentru relaxare

În cele din urmă, nu uita să extinzi unele concepte și în alte părți ale casei. De exemplu, nu este practic pentru tine să păstrezi ordinea în colțul de relaxare dacă în restul casei este mizerie!

Sperăm că ți-au plăcut aceste sfaturi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arora, R. Importance of Interior Decoration in Home. J. Civ. Eng. Environ. Technol. 2015; 2(3): 219-220.
  • Payne, R. A. Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo. 2005.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.