4 idei pentru cultivarea căpșunilor în ghivece
Spațiul disponibil în case este adesea un impediment pentru grădinărit. Cu toate acestea, ghivecele sunt o alternativă excelentă. În acest articol, îți vom oferi câteva idei ingenioase pentru cultivarea căpșunilor în ghivece!
Creșterea propriilor alimente este o idee grozavă. Poți economisi bani și poți crește alimente bio fără substanțe chimice. În plus, îngrijirea grădinii este distractivă.
De ce căpșuni?
Căpșunile sunt o sursă de vitamina C, vitamina E, magneziu și fibre. În plus, au un indice glicemic scăzut, deci sunt ideale pentru persoanele cu diabet.
De asemenea, aceste fructe conțin flavonoide cu proprietăți antioxidante, potrivit unei cărți despre căpșuni publicate de Junta de Andalucía (Spania).
Din păcate, căpșunile din comerț sunt adesea bogate în pesticide. Prin urmare, a avea propria recoltă te poate ajuta să controlezi această problemă.
În plus, căpșunile nu au rădăcini lungi și se adaptează bine la diferite medii. De fapt, rezistă la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, pentru a da roade, au nevoie de lumina soarelui. Pentru a avea căpșuni suculente, dulci și foarte roșii, citește mai departe!
Cultivarea căpșunilor în ghivece
Deși poți folosi semințe, procesul de germinare este lung și necesită mai multă îngrijire. Prin urmare, îți sugerăm să cumperi butași sau plante dacă este prima dată când faci acest lucru acasă.
În ceea ce privește tipul de sol, căpșunile necesită substrat cu pH neutru. Au nevoie de soluri bogate în materie organică, precum și de fertilizări frecvente.
Solul trebuie să fie nisipos pentru a facilita un bun drenaj. Nu trebuie să fie salin. Cel mai bine este să cumperi îngrășăminte naturale specifice pentru acest tip de cultură sau să folosești compost produs acasă.
Căpșunile au nevoie de multă apă. De fapt, solul nu trebuie lăsat niciodată să se usuce. Pot fi udate zilnic în cantități mici în timpul verii.
Iarna, pot fi udate la fiecare 3 zile. Ideal este să verifici nivelul de umiditate din sol. De asemenea, este necesar ca solul să nu se inunde. Ghiveciul ales trebuie să permită un drenaj bun.
În ceea ce privește lumina, ideal este ca planta să primească razele soarelui timp de 6 până la 8 ore pe zi, astfel încât să ofere fructe de calitate. Cel mai bine este alegi un ghiveci care poate fi mutat.
Căpșunile sunt sensibile la dăunători și atrag adesea păsări și insecte. Prin urmare, folosește o plasă pentru a le acoperi și a preveni deteriorarea lor.
Recomandăm: Slushie de pepene roșu și căpșuni
4 idei pentru cultivarea căpșunilor în ghivece
Indiferent de tipul de ghiveci ales, ai nevoie de un drenaj foarte bun. Alege ghivece cu găuri care nu favorizează stagnarea apei. Ghivecele care sunt ușor înălțate sau care nu stau direct pe pământ sunt perfecte.
Căpșunile nu necesită recipiente foarte adânci, deoarece rădăcinile lor nu sunt foarte lungi. În lateral, au nevoie de mai mult spațiu.
1. Jardinieră prinsă de perete
Dacă ai o terasă sau un balcon, este important să profiți de fiecare centimetru. Grădinile suspendate au devenit o soluție mai mult decât interesantă pentru a profita de spațiul disponibil. Pereții sunt o opțiune ideală pentru ghivecele suspendate.
Jardiniera atașată de perete permite un flux bun de apă și o recoltare ușoară. În plus, spațiul poate fi optimizat pentru a avea și alte tipuri de culturi, precum salata verde, ierburile aromatice sau roșiile.
2. Ghiveci suspendat
Un ghiveci suspendat este o idee grozavă pentru cultivarea căpșunilor în locuri mici. Acest ghiveci permite un drenaj optim.
Când planta va da roade, va arăta frumos și va decora terasa. Fructele nu vor atinge pământul și nu vor putrezi.
Vasul trebuie să măsoare mai mult de 30 de centimetri lățime, deși nu trebuie să fie foarte adânc. În partea de jos trebuie să aibă găuri pentru ca apa să se scurgă. În rest, pune planta într-o zonă luminoasă și respectă recomandările generale pentru cultura de căpșuni.
3. Jardinieră cu mai multe niveluri
Dacă preferi să pui planta pe pământ, poți alege jardiniere cu mai multe niveluri. Poți folosi nivelurile superioare pentru ierburi aromatice, mușețel, busuioc și roiniță.
4. Paleți reciclați
Un palet oferă o mie de posibilități de a crea obiecte minunate precum scaunele, cuștile pentru câini, sertarele și ghivecele de flori. În acest din urmă caz, găurile paletului facilitează trecerea apei.
Trebuie doar să iei mai mulți paleți și să îi unești pentru a forma un ghiveci mare dreptunghiular. Folosește o plasă în interior pentru ca pământul să nu curgă.
Pune sub palet câteva cărămizi, în așa fel încât să stea la înălțime. Acest tip de ghiveci este ideal pentru o grădină în aer liber. În plus, îl poți decora cu puțină vopsea de exterior pentru a da culoare grădinii.
Descoperă: Mască de lămâie, căpșuni și măceșe pentru a elimina petele pielii
Cultivarea căpșunilor în ghivece folosind semințe
Acum că știi cum să-ți crești propria recoltă de căpșuni în ghiveci, vei obține o recoltă minunată. Căpșunile sunt fructe perfecte pentru a face deserturi, gemuri, salate, smoothie-uri și alte bunătăți. Dacă iubești grădinăritul, cel mai probabil nu te vei mulțumi cu un singur ghiveci.
Poți extrage semințele dintr-un fruct. Deși este un proces mai lung, nu este imposibil. Trebuie doar să pui la uscat pe un prosop de hârtie partea exterioară a unui fruct timp de 4 zile. Semințele vor fi ușor de îndepărtat. Pune-le să germineze într-un pat special și așteaptă să iasă primii lăstari.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Las fresas de Huelva. (s/f). Juntadeandalucia.es. Recuperado el 2 de abril de 2022, de https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/1337161077LIBRO_FRESA_HUELVA.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.