Igiena după sex: de ce să ții cont?
 

Igiena după sex: de ce să ții cont?

Igiena după întâlnirile sexuale este esențială pentru a preveni infecțiile. În plus, îți permite să te bucuri pe deplin de întâlnirile intime. Ce trebuie să iei în considerare?
Igiena după sex: de ce să ții cont?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2023

Igiena după sex este un aspect fundamental pe care trebuie să-l luăm în considerare pentru a evita anumite infecții. Acestea din urmă, deși sunt mai frecvente la femei, pot afecta și bărbații.

Femeile pot dezvolta boli cervico-vaginale, deoarece igiena precară după o întâlnire intima este unul dintre factorii declanșatori, așa cum afirmă Journal of Gynecologic Oncology .

Deci, ce să faci pentru a îmbunătăți igiena după sex?

Recomandări generale de igienă

De obicei, infecțiile genitale își au originea în igiena deficitară sau greșită Bacteriile, virușii și ciupercile pot ataca organismul cu ușurință dacă nu există o igienă adecvată. Prin urmare, se recomandă următoarele:

  1. Fă duș înainte și după actul sexual.
  2. Schimbă-ți zilnic lenjeria intimă.
  3. Evită actul sexual dacă ai o infecție genitală.
  4. Evită să ai mai mulți parteneri sexuali în același timp.

Pe lângă aceste recomandări, există și alte puncte care trebuie luate în considerare. În secțiunile următoare le vom aborda mai detaliat.

Igiena după sex: aspecte cheie

Unul dintre aspectele cheie pentru o bună igienă după sex este urinarea, deoarece aceasta ajută la eliminarea bacteriilor care apar în timpul contactului sexual. De asemenea, se recomandă consumul mare de apă, deoarece aceasta, pe lângă hidratarea organismului, contribuie la urinare.

Urinarea poate ajuta la eliminarea bacteriilor care se află în tractul urinar al femeii și scade riscul de apariție a cistitei. Desigur, nu este vorba despre a ingera lichide în cantități excesive.

În cazul bărbaților, urinarea poate contribui la prevenirea uretritei cu transmitere sexuală.

 

Igiena după sex implică urinarea
Una dintre principalele recomandări pentru a reduce riscul de infecții după actul sexual este urinarea.

Alte recomandări pentru igiena după sex

  • Se recomandă spălarea mâinilor, a feței sau a oricărei alte părți a corpului care a fost în contact cu organele sexuale.
  • Folosește un săpun special pentru zona intimă.
  • Folosește geluri hidratante în zona intimă.
  • În cazul folosirii săpunului clasic, acesta trebuie să fie neutru pentru a evita iritația.
  • Evită spălarea excesivă cu produse care pot fi dăunătoare zonei intime, precum gelurile de duș care nu sunt specifice zonei genitale. Acestea modifică pH-ul zonei vaginale și pot provoca uscăciune și alte leziuni.
  • Poartă lenjerie din bumbac și evită materialele sintetice deoarece produc mai multă transpirație, iar acest lucru modifică microbiota vaginală.
  • Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă.
  • Dormi bine, deoarece acest lucru afectează și sănătatea sexuală.
Igiena după sex la femei
Spală zona intima cu produse care îi respectă pH-ul natural. În caz contrar, pot apărea modificări care cresc riscul de infecții.

Igiena după sex: ce altceva trebuie să iei în considerare?

În afară de sugestiile anterioare, este important de reținut că, în cazul femeilor, stimularea este esențială. Fără o lubrifiere bună, apar leziuni ale mucoasei genitale. În cazul în care suferi de uscăciune, poți utiliza lubrifianți. Alege formule blânde, fără componente iritante.

Respectarea acestor îndrumări pentru igiena după sex îți permite să te bucuri de o sexualitate sigură. Solicită un control ginecologic pentru a vedea dacă există infecții sau dacă ai nevoie de îndrumări specifice pentru îngrijirea zonei intime.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kumar RV, Bhasker S. Potential opportunities to reduce cervical cancer by addressing risk factors other than HPV. J Gynecol Oncol. 2013;24(4):295‐297. doi:10.3802/jgo.2013.24.4.295
  • Esquivias, J. Relación entre los hábitos de higiene sexual y las infecciones cevico-vaginales en una comunidad de Ciudad Guadalupe. Universidad Autónoma de Nuevo León.
  • Gafos M, Pool R, Mzimela MA, et al. The implications of post-coital intravaginal cleansing for the introduction of vaginal microbicides in South Africa. AIDS Behav. 2014;18(2):297‐310. doi:10.1007/s10461-013-0676-9
  • Badran YA, El-Kashef TA, Abdelaziz AS, Ali MM. Impact of genital hygiene and sexual activity on urinary tract infection during pregnancy [retracted in: Urol Ann. 2019 Jul-Sep;11(3):338]. Urol Ann. 2015;7(4):478‐481. doi:10.4103/0974-7796.157971

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.