Infecția cu Mycoplasma genitalium: tratament - Doza de Sănătate
 

Infecția cu Mycoplasma genitalium: tratament

Mycoplasma genitalium este o bacterie cu transmitere sexuală care a fost descoperită relativ recent. În acest articol, vei afla totul despre acest microorganism, inclusiv cum să previi infecția pe care o provoacă.
Infecția cu Mycoplasma genitalium: tratament

Ultima actualizare: 13 iulie, 2020

Infecția cu Mycoplasma genitalium este provocată de un tip de bacterie. Probabil că nu ai auzit niciodată denumirea Mycoplasma genitalium, deoarece este un nume foarte tehnic și științific. Bacteria a fost descoperită relativ recent.

Ce este Mycoplasma genitalium?

Bacteria Mycoplasma genitalium a fost descoperită în 1981. În acel an, aceasta a fost identificată la doi pacienți care sufereau de o afecțiune numită uretrită. Cu toate acestea, afecțiunea nu a fost cauzată de cel mai frecvent germen care o provoacă, gonococul. Medicii specialiști au descoperit că este vorba despre o bacterie care provoacă boli cu transmitere sexuală. Studiul publicat în 2015 în Jurnalul Internațional de Epidemiologie a confirmat acest lucru.

Mycoplasma genitalium este o bacterie care aparține unei familii de bacterii numite „mycoplasma”. De asemenea, Mycoplasma pneumonia și Mycoplasma hominis aparțin și ele acestei familii. Este cea mai mică bacterie cunoscută care poate trăi independent și este a doua cea mai mică dintre toate bacteriile descoperite până în prezent.

În general, această bacterie se comportă ca un parazit în celulele umane. Mycoplasma genitalium afectează celulele tractului respirator și ale sistemului reproducător. Prin urmare, infecția cu Mycoplasma genitalium este dificil de diagnosticat deoarece nu poate fi observată la microscopul convențional utilizat pentru teste de diagnostic. În plus, aceasta poate fi analizată doar în laboratoare extrem de specializate.

Infecția cu Mycoplasma genitalium
Mycoplasma genitalium provoacă o infecție cu transmitere sexuală.

Infecția cu Mycoplasma genitalium: cauze

Mycoplasma genitalium locuiește în celulele sistemului reproducător al ființelor umane. Acesta este motivul pentru care infecția provocată poate fi considerată o boală cu transmitere sexuală (BTS). Prin urmare, bacteria se răspândește prin practici și relații sexuale. Un om infectat poate transmite altuia bacteria.

Mycoplasma genitalium se poate răspândi de la o gazdă la alta prin schimbul de fluide care apare în cadrul sexului vaginal, anal sau oral. Însă acest lucru se întâmplă numai dacă sunt îndeplinite două condiții: unul dintre partenerii sexuali este infectat cu Mycoplasma genitalium, iar în timpul sexului nu sunt utilizate mecanismele de protecție adecvate (de exemplu, un prezervativ).

În general, unele persoane au un risc mai mare de a fi infectate decât altele. Așa cum am spus mai sus, cei care nu folosesc prezervative în timpul sexului riscă să se îmbolnăvească. De asemenea, cei care nu curăță în mod corespunzător jucăriile sexuale pe care le folosesc în timpul sexului prezintă un risc mai mare de infectare.

Bărbat care ține în mână un prezervativ
Folosirea prezervativului este cea mai eficientă metodă de a preveni infectarea cu această bacterie. Cei care nu se protejează în timpul sexului au un risc ridicat de infecție.

Simptomele infecției

De obicei, această bacterie tinde să se ascundă deoarece este mică și se comportă ca un parazit. Este posibil ca persoana infectată să nu aibă inițial simptome. În general, acțiunea bacteriilor se manifestă după una până la trei săptămâni de la infectare.

Este important să diferențiem simptomele care se manifestă la bărbați de cele care se manifestă la femei. La bărbați, cea mai frecventă manifestare este afecțiunea numită „uretrită”. Aceasta reprezintă inflamația uretrei, tubul care transportă urina de la vezică spre exteriorul corpului. La femei, cea mai frecventă manifestare este cervicita. Aceasta este inflamația colului uterin.

De obicei, bărbații infectați pot suferi de:

  • Urinare dureroasă sau cu senzație de arsură
  • Prurit
  • Secreții uretrale care sunt foarte diferite de urină

Pe de altă parte, femeile infectate pot suferi de:

  • Mâncărime vaginală
  • Durere în zona pelvină
  • Sângerare în timpul sexului
  • Creșterea secreției vaginale cu modificări ale mirosului
  • Disconfort urinar

Studiile științifice efectuate recent asociază infecția cu Mycoplasma genitalium cu infertilitatea dacă boala nu este tratată la timp. De asemenea, la femeile gravide, Mycoplasma genitalium poate provoca naștere prematură sau avort spontan.

Infecția cu Mycoplasma genitalium: tratament

Deoarece sunt greu de diagnosticat, protocoalele medicale indică un tratament empiric pentru pacienții cu simptome ale bolilor cu transmitere sexuală. Cu alte cuvinte, medicii ar trebui să prescrie antibiotice înainte de a primi rezultatele testelor de diagnostic. În mod obișnuit, pacienții primesc medicamente care ucid cei mai comuni patogeni ce provoacă bolile cu transmitere sexuală.

O persoană cu simptomele pe care le-am enumerat mai sus va primi antibiotice de două tipuri. De obicei, este instituit un regim de tratament care poate varia de la o singură doză până la șapte zile consecutive de medicație. Dacă simptomele persistă după acest tratament empiric, medicul va prescrie o a doua rundă de antibiotice diferite.

Pe lângă antibiotice, o parte esențială a tratamentului este suspendarea activității sexuale. Pacienții nu ar trebui să facă sex până când medicii lor nu confirmă faptul că infecția a dispărut. De asemenea, este important ca și partenerul sau partenerii sexuali ai persoanei infectate să primească tratament. Acest lucru ajută la prevenirea reinfectării.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sethi S, Zaman K, Jain N. (2017). Mycoplasma genitalium infections: current treatment options and resistance issues. Infect Drug Resist. 2017 Sep 1;10:283-292. doi: 10.2147/IDR.S105469. PMID: 28979150; PMCID: PMC5589104.
  • Short VL, Totten PA, Ness RB, Astete SG, Kelsey SF, Haggerty CL. Clinical presentation of Mycoplasma genitalium Infection versus Neisseria gonorrhoeae infection among women with pelvic inflammatory disease. Clin Infect Dis 48:41-47, 2009.
  • Mayer G. (2012). Mycoplasma y Ureaplasma. University of South Carolina School of Medicine. Microbiology and Inmunology. Bacteriology. Chapt 19. Disponible en: http://pathmicro.med.sc.edu/mayer/myco. htm. Acceso: 4 de diciembre de 2012.
  • Taylor-Robinson D, Ainsworth JG, McCormack WM. Genital mycoplasmas. In: Holmes KK, Sparling, PF, Mardh P-A, et al. Sexually transmitted diseases. McGraw-Hill, Nueva York, pp. 533-548, 2004.
  • Sonnenberg, P., Ison, CA, Clifton, S., Field, N., Tanton, C., Soldan, K., Beddows, S., Alexander, S., Khanom, R., Saunders, P., Copas , AJ, Wellings, K., Mercer, CH y Johnson, AM. (2015). Epidemiología de Mycoplasma genitalium en hombres y mujeres británicos de 16 a 44 años: evidencia de la tercera Encuesta Nacional de Actitudes Sexuales y Estilos de Vida (Natsal-3). Revista Internacional de Epidemiología, 44 (6), 1982–1994. https://doi.org/10.1093/ije/dyv194

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.