Îmbunătățirea sănătății emoționale - 8 sfaturi utile
Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López
Îmbunătățirea sănătății emoționale îți permite să-ți gestionezi mai bine reacțiile în situații stresante. Deseori acordăm multă atenție sănătății noastre fizice, ignorând importanța de a menține un echilibru emoțional.
Conform anumitor autori, sănătatea emoțională implică „gestionarea responsabilă a sentimentelor, a gândurilor și a comportamentelor”. Această definiție presupune să fim capabili să recunoaștem ceea ce simțim și gândim. Cu ajutorul ei, atribuim o denumire acestei dimensiuni, o acceptăm și o integrăm în viața noastră.
Persoanele cu o sănătate mintală optimă își pot controla emoțiile într-o manieră asertivă. În plus, ele se bucură de stimă de sine și de relații personale adecvate. Așa cum sugerează mai multe studii, ignorarea sănătății mintale poate cauza probleme ca tulburările de anxietate sau depresia.
În timp, tristețea, anxietatea, mânia sau depresia ating niveluri ridicate de intensitate, ceea ce produce schimbări de comportament. Drept consecință, uităm de obiceiurile sănătoase și ne crește riscul de a dezvolta o dependență. Acest lucru ne poate prejudicia chiar și sănătatea fizică.
Așadar, ce putem face pentru a ne îmbunătăți sănătatea emoțională?
8 sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății emoționale
Specialiștii de la Institutul Superior de Studii Psihologice (Spania) afirmă faptul că o sănătate emoțională optimă crește bunăstarea generală. Este important să înțelegem că toate emoțiile sunt valide deoarece joacă un rol în viața noastră.
Citește și:
Deși avem impresia că unele emoții sunt negative și indezirabile, trebuie să învățăm cum să le gestionăm adecvat, fără a încerca să le reprimăm. Astfel, vom avea o sănătate emoțională mai bună și ne va scădea riscul de a suferi de stres, de anxietate și de depresie, printre altele.
Cum putem să ne îmbunătățim sănătatea emoțională? Există mici modificări care ne antrenează mintea, astfel încât să gestionăm emoțiile într-un mod mai bun. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva sfaturi generale.
Recunoaște-ți emoțiile
Învață să-ți recunoști emoțiile și stabilește ce te face să te simți frustrat, mânios sau trist. Așa cum am menționat anterior, nu trebuie să reprimi trăirile interioare, ci să accepți faptul că fac parte din tine. Nu le experimentezi fără motiv.
Exprimă-ți sentimentele
Exprimarea liberă a sentimentelor este indispensabilă pentru a avea o sănătate emoțională optimă. Dacă te simți incomod și tensionat, pot surveni numeroase probleme. Indiferent dacă ești la serviciu sau acasă, este important să înveți cum să-ți exprimi sentimentele într-un mod adecvat.
Mai întâi gândește, apoi acționează
Acest aspect este indispensabil deoarece emoțiile ne pot determina să facem lucruri pe care le vom regreta mai târziu. Pentru a evita asemenea neplăceri, gândește-te la consecințe înainte de a acționa.
O variantă este să-ți așterni emoțiile pe hârtie. Acest lucru îți va oferi suficient timp și spațiu pentru a le analiza mai bine.
Ar putea să te intereseze:
Folosește tehnici de relaxare
Un articol publicat în jurnalul Complementary Therapies in Medicine sugerează faptul că tehnicile de meditație oferă rezultate pozitive în ceea ce privește gestionarea stresului. Te sfătuim să încerci strategii ca yoga, meditația clasică sau cea mindfulness și nu numai.
Ia o pauză pentru îmbunătățirea sănătății emoționale
Graba din viața de zi cu zi constituie unul dintre motivele pentru care ne aflăm într-o stare constantă de stres și anxietate. Așadar, nu strică să-ți rezervi puțin timp pentru tine însuți, să trăiești într-un ritm calm și să te bucuri de lucrurile simple.
Implică-te în activități care te fac să te simți calm, împlinit și fericit.
Odihnește-te suficient
Somnul de calitate inferioară, combinat cu un stil de viață agitat, afectează în mod considerabil dispoziția. Din acest motiv, trebuie să obții cel puțin 7 ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte. De asemenea, ia mai multe pauze de odihnă în timpul zilei.
Formează legături pozitive cu ceilalți
Pe cât posibil, încearcă să eviți relațiile toxice. Dacă te înconjori de oameni care te susțin, sănătatea ta emoțională se va îmbunătăți considerabil. În plus, trebuie să te concentrezi asupra aspectelor pozitive și să nu te plângi prea mult (și să te distanțezi de persoanele care obișnuiesc să facă asta).
Relațiile pozitive survin și când faci fapte bune din dorința sinceră de a-i ajuta pe ceilalți.
Învață lucruri noi
Fii curios cu privire la lumea din jurul tău. Învață o limbă străină, citește o carte nouă sau înscrie-te la un curs.
Fiecare om este unic și cu toții avem nevoi diferite. Însă, pentru a fi sănătoși, nu trebuie să ne neglijăm emoțiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
- Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
- Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
- Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
- Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.