Informații și proprietățile compusului DMSO
DMSO înseamnă „dimetil sulfoxid” și este un lichid organic solubil în apă cu formula chimică CH3SOCH3. Este format din atomi de sulf, oxigen, carbon și hidrogen. În plus, la capătul superior al conformației sale ca moleculă, are o pereche de electroni care îi conferă capacitatea de a dizolva substanțe polare. Care sunt proprietățile compusului DMSO?
DMSO poate fi amestecat cu substanțe organice și anorganice. Mai exact, interacționează cu apa, alcoolii, carbohidrații, lipidele și proteinele. În plus, este apreciat pentru capacitatea sa de a pătrunde în țesuturi fără a provoca daune. Este utilizat pentru a facilita trecerea anumitor medicamente prin piele.
Care sunt beneficiile sale? În prezent, această substanță chimică este prezentă în medicamente eliberate pe bază de prescripție și suplimente alimentare. Mai jos, vom detalia principalele utilizări și posibilele interacțiuni.
Informații, utilizările și proprietățile compusului DMSO
Dimetilsulfoxidul (DMSO) este obținut ca produs secundar în timpul prelucrării lemnului pentru fabricarea hârtiei (mai ales din pastă de celuloză). După cum susține un articol publicat de Societatea Americană de Chimie, substanța a fost descoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea de chimistul rus Alexander Mikhaylovich Zaytsev.
Datorită capacității sale de solvent, este utilizat în scopuri industriale și de laborator. Este folosit pentru a dizolva vopsele, hidrocarburi, săruri și produse naturale. La sfârșitul anilor 1960 – detaliază sursa citată – oamenii de știință au observat că pot folosi această substanță chimică pentru a trece molecule mici prin piele.
De atunci, substanța este folosită la fabricarea de medicamente alternative la formulările orale și injectabile. De exemplu, este folosită în medicamentele transdermice (plasturi). De fapt, a fost aprobată de Food and Drug Administration (FDA) pentru a trata cistita interstițială.
Deși nu este un tratament împotriva infecției vezicii urinare, aplicarea sub formă de gel sau soluție este asociată cu o ameliorare a simptomelor. Asociația pentru cistita interstițială menționează următoarele beneficii:
- Scăderea iritației și a durerii de vezică urinară (acționează ca un antiinflamator)
- Relaxarea mușchilor pelvieni (are efecte antispastice)
- Creșterea capacității vezicii urinare, deoarece descompune țesutul cicatricial prin prevenirea formării colagenului
- Scăderea nivelului de substanță P în nervii vezicii urinare, ceea ce ameliorează durerea și hiperactivitatea organului
Alte utilizări posibile
DMSO are și alte aplicații neaprobate încă. Corporația americană WebMD susține faptul că există puține dovezi care să susțină eficacitatea substanței împotriva următoarelor probleme:
- Cicatrici
- Durere generalizată
- Durere de cap
- Artrită reumatoidă
- Boli oculare
Cercetările din jurnalul Plos One sugerează că DMSO poate ajuta la reducerea inflamației și durerii. Deoarece este ușor absorbit prin piele, pare promițător ca un posibil calmant al durerii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
Unii cercetători susțin că are potențial antitumoral. Un studiu din Journal of Medical Discovery a raportat câteva dovezi ale acestui beneficiu. În ciuda acestui fapt, Societatea Americană de Cancer dezaprobă utilizarea sa împotriva bolii și susține că nu există suficiente dovezi.
Riscuri și efecte secundare ale DMSO
Ca și alte tratamente și medicamente complementare, DMSO trebuie utilizat sub supraveghere medicală. Utilizarea greșită a acestuia poate duce la reacții nedorite.
În general, câteva reacții adverse raportate sunt următoarele:
- Diaree
- Piele aspră
- Durere de cap
- Gust neplăcut în gură
- Greață și vărsături
- Dureri de stomac
- Febră și frisoane
- Mâncărime și erupție cutanată
- Tulburări ale ritmului cardiac
Printre altele, nu trebuie ignorat faptul că există riscul de interacțiuni cu diferite medicamente. Potrivit unei investigații publicate în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, aplicarea sa simultană cu sedative, anticoagulante și steroizi trebuie evitată.
Alte contraindicații sunt următoarele:
- Diabet
- Sarcină și alăptare
- Tulburări de sânge
- Boli de rinichi
- Tulburări hepatice
Descoperiți: 8 cauze ale durerii vezicii urinare
Prezentări și doze
DMSO se administrează topic prin geluri sau soluții. De asemenea, este posibil ca acesta să fie aplicat printr-un cateter pentru spălarea vezicii urinare în caz de cistită interstițială. Doza trebuie determinată de medic.
În afecțiuni precum sindromul durerii regionale complexe, a fost utilizat un produs topic cu DMSO 50%. Se aplică de 5 ori pe zi timp de 2 până la 12 luni.
Ce să rețineți despre proprietățile compusului DMSO?
Dimetil sulfoxid (DMSO) este o substanță chimică utilizată în medicamente și suplimente pentru a calma durerea și inflamația. Utilizarea sa împotriva simptomelor cistitei interstițiale este aprobată de FDA. Deși este asociat și cu alte beneficii împotriva afecțiunilor inflamatorii și cancerului, sunt necesare mai multe dovezi în acest sens.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dimethyl sulfoxide. (September 20, 2021). American Chemical Society. Available in https://www.acs.org/content/acs/en/molecule-of-the-week/archive/d/dimethyl-sulfoxide.html?cid=home_motw
- DMSO. (n.d.). Interstitial Cystitis Association. Available in https://www.ichelp.org/diagnosis-treatment/treatments/bladder-instillations/dmso/
- Sant GR. Intravesical 50% dimethyl sulfoxide (Rimso-50) in treatment of interstitial cystitis. Urology. 1987 Apr;29(4 Suppl):17-21. PMID: 3551281.
-
Chien CT, Yu HJ, Lin TB, Lai MK, Hsu SM. Substance P via NK1 receptor facilitates hyperactive bladder afferent signaling via action of ROS. Am J Physiol Renal Physiol. 2003 Apr;284(4):F840-51. doi: 10.1152/ajprenal.00187.2002. PMID: 12620925.
- Saling, J. (May 22, 2021). DMSO. WebMD. Available in https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/dmso-uses-and-risks
- Tang H, et al. (2020). DMSO inhibits growth and induces apoptosis through extrinsic pathway in human cancer cells.
https://www.proquest.com/openview/06527232a660b6867effa2ff8f68deed/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2050635 - Kollerup Madsen B, Hilscher M, Zetner D, Rosenberg J. Adverse reactions of dimethyl sulfoxide in humans: a systematic review. F1000Res. 2018 Nov 5;7:1746. doi: 10.12688/f1000research.16642.2. PMID: 31489176; PMCID: PMC6707402.
-
Capriotti K, Capriotti JA. Dimethyl sulfoxide: history, chemistry, and clinical utility in dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Sep;5(9):24-6. PMID: 23050031; PMCID: PMC3460663.