Alimente care tratează infecțiile urinare
 

Alimente care tratează infecțiile urinare

Infecția urinară necesită tratament indicat de medic. Dincolo de asta, există unele alimente cu proprietăți benefice pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor bolii.
Alimente care tratează infecțiile urinare
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Infecția urinară este o boală a sistemului urinar care afectează femeile într-o măsură mai mare. De obicei, este enervantă și dureroasă și, pe lângă iritabilitate, poate provoca insomnie și chiar nevoia de a limita unele dintre activitățile zilnice. Știați că există alimente care tratează infecțiile urinare?

Pentru tratamentul unor astfel de afecțiuni, nu trebuie să acționați niciodată fără prescripție medicală. Din acest motiv, la cea mai mică suspiciune de cistită, consultați medicul.

Experții în medicina naturistă susțin că includerea unor alimente în dietă ar putea fi benefică atât pentru prevenirea acestei boli, cât și pentru atenuarea simptomelor. Mai jos, vă vom spune totul despre aceste remedii naturale.

Care sunt cauzele infecției urinare?

Rinichii sunt responsabili de curățarea sângelui și duc toxinele în vezică pentru ca ulterior să fie expulzate prin urină. Cu toate acestea, uneori, factorii legați de vârstă, sarcina, menopauza, unele contraceptive, prostatita și patologii precum diabetul sau modificările fizice ale tractului urinar pot provoca apariția bacteriilor.

Atunci când bacteriile se instalează în tractul urinar, pot provoca o obstrucție care favorizează apariția celebrei și temutei cistite.

Simptomele cistitei

Conform datelor Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite ale Americii, semnele care ar putea indica existența unei infecții urinare sunt următoarele:

Alimente care tratează infecțiile urinare

Apă minerală plată

Cel mai bun mod de a trata cistita sau infecția urinară este începerea unui tratament cu antibiotice indicate de medic. Acestea sunt responsabile de combaterea bacteriilor și învingerea bolii. Ca o completare a tratamentului, puteți consulta medicul cu privire la posibilul beneficiu al includerii următoarelor alimente în dietă:

Merișoare

Este foarte recomandat să bem suc de merișoare pentru a preveni infecția tractului urinar. Există cercetări care sugerează că sucul de merișoare poate ajuta la prevenirea apariției bolii la femeile cu infecții recurente.

Se crede că acest lucru se datorează proprietăților sale antioxidante datorate prezenței antocianilor și carotenoidelor, inclusiv vitamina C. Amintiți-vă că antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, contribuind astfel la prevenirea bolilor. De asemenea, se crede că merișoarele au o funcție antiseptică și antimicrobiană.

Pătrunjel și usturoi

Diverse studii au atribuit proprietăți antimicrobiene ambelor alimente. Din acest motiv, se crede că ar putea fi benefic să le consumăm zilnic. Experții în medicina ayurvedică recomandă consumul de pătrunjel cu suc acid de fructe; în schimb, usturoiul poate fi macerat și mâncat cu puțin ulei de măsline.

Lactobacili

În ciuda rezultatelor controversate anterioare, un studiu din 2018 a descoperit că aportul de probiotice, în principal lactobacili, ajută la reducerea riscului de infecții ale tractului urinar, precum și la reglarea microbiotei urinare. Le putem găsi în supermarketuri în produse lactate fermentate, de exemplu.

Diuretice

Se crede că, datorită efectului lor, ajută la combaterea retenției de lichide și la eliminarea corpilor străini din tractul urinar. Din acest motiv, este indicat să includem în alimentație sparanghelul, castraveții, țelina, lucerna și ananasul.

Recomandări pentru evitarea infecțiilor

Portocala pe lista de alimente care tratează infecțiile urinare

Cu siguranță, printre recomandările pe care le veți primi de la medic pentru a preveni viitoare infecții ale tractului urinar veți găsi:

  • Creșterea aportului de lichide
  • Consumul de vitamina C din sucuri de portocale, lămâie, ananas sau merișoare
  • Igiena intimă corectă

Infecția urinară, o problemă foarte enervantă

Infecțiile recurente pot reduce calitatea vieții femeilor, deoarece generează un mare disconfort. În acest sens, prevenirea printr-o igienă adecvată este esențială. Dieta poate acționa și ca un factor de descurajare a bacteriilor.

Ca întotdeauna, vă reamintim că în prezența unei infecții este necesar să mergeți la medic pentru a obține un diagnostic corect și un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):738-45. doi: 10.1002/mnfr.200600275. PMID: 17492798.
  • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
  • Akgül T, Karakan T. The role of probiotics in women with recurrent urinary tract infections. Turk J Urol. 2018 Sep;44(5):377-383. doi: 10.5152/tud.2018.48742. Epub 2018 Sep 1. PMID: 30487041; PMCID: PMC6134985.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.