Inimile artificiale vor salva vieți - Doza de Sănătate
 

Inimile artificiale vor salva vieți

Un grup de oameni de știință de la OHSU a reușit să dezvolte o nouă inimă artificială care ar putea fi utilizată în transplanturile de inimă în viitorul apropiat.
Inimile artificiale vor salva vieți

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2020

Un grup multidisciplinar de cercetători dezvoltă inimile artificiale care ar putea fi o alternativă la transplanturile clasice. Din ce sunt făcute acestea? Cum funcționează? În acest articol, vom încerca să răspundem la cele mai importante întrebări despre inimile artificiale.

Transplanturile de inimă

Transplanturile de inimă sunt operații chirurgicale în care o inimă slabă, care nu mai funcționează corect, este înlocuită cu una sănătoasă recoltată de la un donator. Acestea sunt operațiuni complexe care prezintă anumite riscuri. Aceste riscuri, combinate cu lipsa de donatori, fac din transplanturile de inimă o intervenție care este utilizată doar ca ultimă soluție.

Astfel, transplanturile de inimă sunt destinate numai persoanelor cu afecțiuni cardiace grave, care nu au avut succes cu niciun alt tip de tratament, cum ar fi administrarea anumitor medicamente sau alte intervenții chirurgicale mai puțin drastice.

Bărbat care are probleme cu inima

Bolile de inimă sunt foarte răspândite la om și reprezintă principala cauză de deces în multe țări. Există multe afecțiuni care pot duce la necesitatea unui transplant de inimă. Printre acestea, întâlnim:

  • Bolile coronariene
  • Aritmia ventriculară
  • Defectele cardiace congenitale
  • Bolile valvei cardiace
  • Slăbirea mușchilor inimii

Toate aceste suferințe ajung să slăbească inima, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă. Inima continuă să pompeze sânge, dar o face cu greutate și nu este capabilă să pompeze suficient sânge în tot corpul.

Factori de reținut pentru transplanturile de inimă

Din cauza lipsei de organe pentru transplant, experții vor selecta cu atenție candidatul perfect. Există anumiți factori pe care medicii îi iau în considerare atunci când selectează candidatul ideal.

Aspecte precum bătrânețea, prezența altor boli precum alcoolismul și dependența de tutun pot împiedica persoana afectată să primească un transplant de inimă. În multe dintre aceste cazuri, pacientul rămâne fără opțiuni de tratament.

Valvele cardiace artificiale

Pentru acele persoane care nu pot primi un transplant de inimă, dezvoltarea de dispozitive de asistare ventriculară este o opțiune fantastică.

Dispozitivele de asistare ventriculară (VAD) sunt pompe mecanice care se implantează în piept, conectate la inimă. Acestea transmit impulsuri electrice care ajută inima să pompeze sângele corect și cu mai multă putere.

Din păcate, acest tip de tratament este în mod normal doar o opțiune temporară, în timp ce pacientul așteaptă un transplant de inimă.

Inimile artificiale salvează vieți

Inimile artificiale

Pentru toate cazurile menționate anterior, în care transplantul de inimă de la un donator nu este o opțiune, ideea că inimile artificiale ar putea înlocui inima deteriorată este o sursă imensă de speranță.

În acest context, cercetările realizate la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon (OHSU) ne arată un viitor luminos. Cu ceva timp în urmă, OHSU a fost prima entitate care a dezvoltat o valvă cardiacă artificială. Acum, experții cercetează domeniul transplanturilor de inimă, construind o echipă de oameni de știință din diverse domenii.

Echipa multidisciplinară, formată din ingineri, medici și cercetători, a reușit să dezvolte o inimă protetică, complet artificială, cu care se pare că a obținut rezultate promițătoare.

Inimile artificiale: Din ce sunt făcute?

Proteza are două ventricule artificiale din titan. Aceste ventricule au un mecanism care lasă sângele să curgă, împingându-l în corp. „Inima” are un controler și o baterie. Pacientul poartă controlerul în buzunar, dar, în viitor, ar putea exista o versiune pe care medicii o vor pune sub piele.

Designul simplu al protezei este cel mai mare avantaj al său. Datorită numărului mic de piese și absenței supapelor, există mai puține piese care s-ar putea rupe sau defecta.

În prezent, specialiștii au două prototipuri. Primul este pentru transplanturile de inimă la animale mari, precum bovinele. Celălalt este conceput pentru transplanturi de inimă mai mici, cum ar fi la ovine. Această a doua opțiune are dimensiunea potrivită pentru transplantul la om.

De fapt, cercetătorii au făcut diferite studii clinice pe animale, care au răspuns bine la transplanturi. Desigur, aceste rezultate promițătoare au stimulat cercetarea și, se pare că, în scurt timp, vom vedea inimile artificiale oameni.

Actualizare: Programul de transplant de inimă de la OHSU funcționa de 30 de ani când a fost suspendat. Și, conform informațiilor din Registrul științific al transplantului, specialiștii au reușit să facă 30 de transplanturi de inimă între 2015 și 2016. În vara anului 2019, echipa a anunțat posibilitatea reactivării programului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.