Tratamentul tenosinovitei: ce opțiuni există? - Doza de Sănătate
 

Tratamentul tenosinovitei: ce opțiuni există?

Tenosinovita este dureroasă și poate duce la îngreunarea mișcării. Află tot ce trebuie să știi despre tratamentul tenosinovitei în acest articol!
Tratamentul tenosinovitei: ce opțiuni există?

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Tratamentul tenosinovitei este una dintre cele mai frecvente sarcini în traumatologie. Alături de tendinită, aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tendoanelor.

Tendoanele sunt un tip de țesut fibros care leagă mușchii și oasele corpului. Sunt esențiale pentru a controla mișcarea diferitelor părți ale corpului.

Această patologie are o prevalență ridicată, nu numai în cazul sportivilor, ci și al populației generale. Tratamentul precoce al tenosinovitei este esențial pentru a împiedica tendonul afectat să-și piardă funcția.

Ce este tenosinovita?

Tenosinovita constă în inflamația învelișului sinovial, o zonă care acoperă și protejează tendoanele. În condiții normale, această structură produce lichid sinovial care menține tendonul lubrifiat.

Atunci când apare o leziune, aceasta poate modifica producția de lichid. De asemenea, și teaca în sine se inflamează. Ambele evenimente, care determină apariția tenosinovitei, fac ca tendonul să nu funcționeze așa cum ar trebui, pierzându-și utilitatea mecanică.

Deteriorarea oricărui tendon se poate traduce printr-o lipsă de mobilitate. De exemplu, dacă un tendon care face parte din articulația umărului este lezat, este puțin probabil ca brațul să poată fi mișcat. În plus, individul afectat poate experimenta dureri intense în timpul mișcării.

Sportiv care are o durere de gleznă
Sportivii sunt cei mai predispuși să sufere de tenosinovită.

Cauzele tenosinovitei

Adevărul este că această patologie are numeroase etiologii sau agenți cauzali. În general, medicii fac distincția între tenosinovita acută și cea cronică, în funcție de durata acesteia. Tenosinovita provoacă durere la palpare, precum și limitarea mișcării.

Este important să subliniem faptul că, așa cum am menționat la început, boala nu afectează doar sportivii. De fapt, oricine poate suferi de această patologie. Cu toate acestea, o mare parte din cazuri apar într-adevăr la indivizi care efectuează în mod constant mișcări repetitive.

La fel se întâmplă și atunci când vine vorba de posturi prelungite, cum ar fi să stai mult timp pe scaun la birou. În unele cazuri, tenosinovita poate fi cauzată de depozite de calciu, gută sau chiar cantități mari de colesterol.

Tenosinovita Quervain este unul dintre cele mai cunoscute tipuri. Aceasta afectează tendoanele articulației mâinii implicate în mișcarea degetului mare. La unii oameni, această afecțiune poate fi rezultatul unei infecții.

Tratamentul tenosinovitei: ce opțiuni există?

Tratamentul tenosinovitei variază, în principal, în funcție de cauza din spatele acesteia. Scopul este de a reduce durerea și inflamația. Prin urmare, prima măsură pe care ar trebui să o ia pacienții este să se odihnească.

Cel mai bine este să eviți deplasarea zonei afectate cât mai mult posibil. În unele cazuri, medicii imobilizează zona cu atele sau bandaje. De asemenea, tratamentul medical implică adesea utilizarea de antiinflamatoare.

De exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, sunt o formă obișnuită de tratament. Dacă durerea nu dispare, medicii pot recurge chiar la o infiltrație cu corticosteroizi. Aplicarea de comprese reci ajută la ameliorarea inflamației. Atunci când cauza bolii este o infecție, tratamentul tenosinovitei va include și antibiotice specifice.

Un articol publicat de Universitatea Manuela Bertrán explică faptul că stimularea nervului electric transcutanat este o opțiune în cazurile de tenosinovită Quervain. Este o tehnică care se concentrează pe ameliorarea durerii.

Un alt studiu efectuat de Universitatea Frontera afirmă faptul că utilizarea undelor de șoc extracorporale ameliorează inflamația care apare în acest proces. Ambele sunt tehnici noi care reprezintă un pas important în tratamentul tenosinovitei.

Alte recomandări pentru tratamentul tenosinovitei

Tratamentul de bază al tenosinovitei poate îmbunătăți situația, dar recuperarea poate să nu fie completă. În multe cazuri, recuperarea și kinetoterapia sunt necesare pentru întărirea zonei. Punctele slabe sunt dăunătoare, mai ales la sportivii care trebuie să revină la antrenament și activitatea obișnuită.

De fapt, recuperarea și kinetoterapia ajută, de asemenea, la prevenirea viitoarelor leziuni. În unele cazuri, patologia poate deveni recurentă și singura alternativă ajunge să fie operația. Abordările chirurgicale variază și ține de chirurgul ortoped să aleagă metoda care se potrivește cel mai bine fiecărui caz. În general, există o tendință către artroscopii bazate pe incizii mici, care lasă o cicatrice minimă și au un impact foarte scăzut asupra țesuturilor.

Benzi elastice utile în tratamentul tenosivitei
Imobilizarea reduce presiunea asupra țesuturilor moi ale articulațiilor pentru a favoriza vindecarea.

Prevenirea tenosinovitei

Deși cauzele variază, există măsuri generale pentru prevenirea tenosinovitei. Important este să evităm mișcările repetitive în viața de zi cu zi. De asemenea, este important să ne întărim mușchii pentru a îmbunătăți stabilitatea articulațiilor.

Încălzirea înainte de activitatea sportivă și adaptarea antrenamentului în funcție de capacitățile individuale sunt esențiale pentru reducerea șanselor de accidentare. Suprasolicitarea corpului este un factor ascuns în spatele multor traume care duc la consecințe dureroase.

Pentru a preveni afectarea tendoanelor din cauza unei infecții, este esențial să ținem seama de igienă și de vindecarea corectă a rănilor. Dacă există semne de colonizare microbiană, trebuie să consultăm imediat un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • HOSPITAL PRÍNCIPE DE ASTURIAS. ALCALÁ DE HENARES. MADRID. (n.d.). Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Retrieved August 30, 2020, from https://d-nb.info/1180450094/34
    Tenosinovitis. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=121150
  • Bielefeldt Astudillo, D., & Bascour-Sandoval, C. (2019). Application of extracorporeal shock waves in stenosing tenosynovitis: Case report. Fisioterapia, 41(5), 299–302. https://doi.org/10.1016/j.ft.2019.07.001
  • MANEJO FISIOTERAPEUTICO DEL DOLOR POR MEDIO DE MODALIDADES TERAPEUTICAS EN TENOSINOVITIS DE QUERVAIN. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/304/30415059006.pdf
  • Pérez Apaico, Greith Leisdy. “Tenosinovitis de estiloides radial (de quervain): enfoque en terapia física.” (2018).
  • Martín, Dr Fernando Romero, CA Móstoles ASEPEYO, and Av de Portugal. “Determinación de la Contingencia en la Tenosinovitis de Quervain.” (2009).
  • Oñate, A. Castel. “Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano.” Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 38.02 (2010): 185-189.
  • Botero, Lucas Giraldo, and Laura Vásquez Salinas. “Aproximación artroscópica de tenosinovitis traumática de la vaina sinovial tarsiana: reporte de caso.” Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia 5.1 (2010): 77-84.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.