Ruptura de coafă rotatorie: informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Ruptura de coafă rotatorie: informații esențiale

Ruptura de coafă rotatorie provoacă durere și limitează mișcările umărului afectat. În articolul de azi, îți prezentăm în detaliu acest tip de leziune.
Ruptura de coafă rotatorie: informații esențiale

Ultima actualizare: 11 august, 2020

Ruptura de coafă rotatorie constituie o leziune care afectează frecvent umerii persoanelor de vârstă mijlocie. Drept consecință, se numără printre principalele cauze ale durerii de umăr.

Coafa rotatorie reprezintă un grup de mușchi și tendoane care se învecinează cu oasele umerilor. Aceasta este responsabilă de menținerea stabilității articulare și executarea corectă a mișcărilor.

Din păcate, umerii sunt componente ale corpului uman care tind să se atrofieze ușor, ceea ce poate produce disconfort. De fapt, prezența unei leziuni în această regiune poate fi debilitantă și dureroasă. În cele ce urmează, îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre ruptura de coafă rotatorie.

Ce este ruptura de coafă rotatorie?

Acest tip de leziune afectează aproximativ 4 din 100000 de persoane în fiecare an.

Riscul de ruptură a coafei rotatorii crește odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea celor afectați au între 50 și 60 de ani. În general, vârsta înaintată a pacienților este consecința faptului că leziunile care pot surveni la nivelul acestei articulații sunt asociate trecerii timpului și deteriorării. Spre deosebire de alte probleme articulare, loviturile produc rareori rupturi de coafa rotatorilor.

Ruptura de coafă rotatorie tinde să survină la persoanele care execută în mod continuu anumite mișcări ale umerilor la serviciu sau în timpul liber. De pildă, sportivii, tâmplarii și zugravii sunt foarte vulnerabili.

Ce este coafa rotatorie?

Radiografie ilustrând rutpura de coafă rotatorilor

Așa cum am menționat anterior, coafa rotatorie constituie un set de mușchi și tendoane. Toate acestea înconjoară articulația și stabilizează humerusul (osul brațului). În plus, fac posibile diverse mișcări, cum ar fi rotirea sau ridicarea brațului. Mușchii care alcătuiesc coafa rotatorie sunt mici, dar produc mișcări precise și coordonate. Aceștia sunt:

  • Supraspinosul
  • Subscapularul
  • Infraspinosul
  • Rotundul mic

Dintre structurile coafei rotatorii, cel mai predispus leziunilor este tendonul mușchiului supraspinos. Acesta este responsabil de ridicarea laterală a brațului, mișcare ce devine dureroasă și dificilă dacă există o leziune.

Care sunt cauzele rupturii de coafă rotatorie?

În majoritatea cazurilor, ruptura coafei rotatorii este provocată de uzura tendoanelor în urma solicitării repetate (de pildă, atunci când ridicăm obiecte grele sau ținem un braț ridicat pentru mult timp).

Dar această problemă poate fi și consecința unei accidentări bruște. Mai rar, survine în urma unei căzături sau mișcări subite. Factorii de risc cei mai frecvent asociați rupturii de coafă rotatorie sunt:

  • Vârsta: Acest tip de leziune afectează, în principal, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.
  • Anumite activități profesionale: În această categorie intră tâmplăria și construcțiile. Problema cu aceste profesii este faptul că implică executarea constantă de mișcări repetitive.
  • Activități sportive ca tenisul și baschetul.
  • Istoricul familial

Simptomele rupturii de coafă rotatorie

Sportiv experimentând disconfort la nivelul umărului

Simptomele rupturii de coafă rotatorie depind de severitatea leziunii. Cel mai predominant simptom este reprezentat de durerile de umăr și. În plus, toate mișcările articulației afectate sunt limitate.

Unii pacienți experimentează probleme, mai ales la culcare. De fapt, le este aproape imposibil să doarmă pe partea lezată. Totodată, sarcini asociate îngrijirii personale, cum ar fi periajul dinților, îmbrăcatul sau spălatul corpului devin din ce în ce mai complicate.

Ruptura de coafă rotatorie poate avea complicații grave dacă nu este tratată la timp. Dacă membrul afectat nu este suficient de activ, acesta se va deteriora și mai mult. Acest lucru complică ușor tratamentul. Dacă articulația nu este suficient de mobilă, există riscul ca umărul să se deterioreze într-o manieră cronică.

Diagnosticare

Mai întâi, medicul va supune pacientul unui control fizic. În cadrul acestuia, se vor testa abilitatea pacientul de a se mișca și forța sa și se va verifica dacă există dureri articulare.

De asemenea, specialistul va apela la metode de ivestigație complementare, precum ecografiile și rezonanța magnetică nucleară. Ecografiile permit evaluarea tendoanelor și a mușchilor în timpul mișcării și sunt ieftine și non-invazive.

Concluzii

După cum poți vedea, ruptura de coafă rotatorie este o leziune frecventă în rândul pacienților de vârstă mijlocie. Reprezintă o problemă foarte debilitantă, drept pentru care te sfătuim să consulți un medic cât mai curând posibil dacă prezinți oricare dintre simptomele menționate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.