Instalarea mozaicului: sfaturi esențiale
 

Instalarea mozaicului: sfaturi esențiale

Instalarea mozaicului este o tehnică decorativă folosită de mii de ani. Este o formă de artă care reciclează diverse obiecte și materiale.
Instalarea mozaicului: sfaturi esențiale

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Pictarea unei imagini sau crearea unei grădini interioare nu sunt singurele modalități de a crea artă decorativă pentru locuință. Instalarea mozaicului este o practică străveche, simplă și accesibilă celor care doresc să renoveze sau să creeze noi obiecte. În oricare dintre aceste cazuri, oferă culoare și frumusețe.

Unul dintre avantajele mozaicului este versatilitatea pieselor utilizate. Întrucât este o combinație de piese eterogene, cu forme și dimensiuni diferite, putem folosi de la bucăți de ceramică, până la părțile strălucitoare ale unui CD. Este o formă de artă cu care s-au realizat lucrări grozave, dar și o tehnică pentru a îmbunătăți orice mediu cu propriile mâini.

În ce constă instalarea mozaicului?

Este o metodă decorativă bazată pe unirea pieselor cu diferite culori, texturi și forme. Aceste obiecte, deși sunt disponibile în magazine, pot fi realizate și din articole care urmează să fie aruncate sau reciclate. De exemplu, ceramică spartă, porțelan uzat, părți de gresie, sticlă sau orice material dezafectat.

Piesele vor fi unite folosind un anumit tip de adeziv, care poate fi clei alb obișnuit, ciment sau orice se potrivește pe suprafața pe care se lucrează. Amplasarea trebuie să fie cât mai precisă posibil. La final, după câteva ore de uscare, rezultă culori și texturi luminoase.

Mozaicul este una dintre cele mai vechi tehnici artistice ale omenirii. Au fost descoperite obiecte cu mozaic datând de mii de ani, construit din pietre de râu. Popularitatea mozaicului a crescut în timpul Greciei Antice și al Imperiului Roman. În tendința art deco de la începutul secolului al XX-lea, mozaicul a fost unul dintre elementele centrale.

Instalarea mozaicului pe podea

Cum se instalează mozaicul?

În timpul lucrărilor, se folosesc adezivi care sunt toxici dacă sunt ingerați, precum și piese care pot fi ascuțite. Așa că este indicat să aveți în apropiere un burete pentru a îndepărta resturile de adeziv și să aveți mare grijă când manipulați materialele.

Elementele care nu pot lipsi sunt piesele decorative de forma, dimensiunea, textura și culoarea dorite. În cazul achiziționării acestora, se pot selecta caracteristicile dorite. Urmează o bază de suport: carton, care este rezistent și ieftin, placi de plută, lemn sau gips-carton compact.

Este important să desenați conturul designului cu un creion. Adezivul, pasta de umplutură, lipiciul alb sau lipiciul ceramic trebuie întins cu precizie cu ajutorul unei spatule. Apoi, așezați piesele una câte una în locul desenat. În cele din urmă, materialul de etanșare trebuie plasat în goluri.

După aproximativ 10 minute, îndepărtați excesul de lipici cu un burete sau o cârpă. La final, se lasă să stea 24 sau 48 de ore.

Unde poate avea loc instalarea mozaicului? Idei și sugestii

Această tehnică simplă poate fi aplicată în multe zone ale locuinței, de la bucătărie până la baie.

Oglinzi

Armarea cadrului unei oglinzi de sticlă cu mozaic este o idee utilizată pe scară largă. Resturile de CD-uri sunt folosite des, deoarece au efect de oglindă. Contrastul cu sticla dă un aspect frumos obiectului.

Bucătărie

Bolurile sau suporturile pentru pahare pot include mozaic. În general, aceste elemente nu au detalii decorative, așa că realizarea unui mozaic este o opțiune bună pentru a adăuga luminozitate și culoare.

Capacele sticlelor

Reciclarea capacelor din plastic este promovată de ani de zile. Realizarea unui obiect decorativ este o idee estetică și prietenoasă cu mediul.

Bidoane de apă

Bănci pentru grădină

În exterior, mozaicul este mai frecvent decât pare. Vechile bănci și mese din ceramică folosesc această tehnică, în general cu resturi de porțelan.

Mozaic cu CD-uri

Tăierea cu grijă a CD-urilor poate fi o modalitate de a crea mozaic. Părțile metalice, datorită efectului de oglindă, sunt ideale pentru decorarea tablourilor sau recipientelor.

Picturi

Asamblarea unui tablou cu tehnica mozaicului este simplă. Bucățile de hârtie multicoloră sunt adesea folosite ca piese pentru mozaic. Amplasarea acestora poate varia și pot forma cuvinte, desene sau forme abstracte.

Sfaturi finale

Dacă doriți să păstrați o amintire, adăugarea de mozaic unui obiect este o modalitate de a-i reda strălucirea și splendoarea. În plus, este o tehnică ieftină ce încurajează activitățile creative. Puteți folosi lemn ca bază și crea desene deasupra, folosind diferite materiale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Blanco, José,  HISTORIA Y SIMBOLOGIA EN EL ARTE MUSIVO DE REVENNA. Pharos [Internet]. 2000;7(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20807103
  • Arce, Javier. “Los Mosaicos Como Documentos Para La Historia de La Hispania Tardia (Siglos IV-V).” Archivo Español de Arqueología 66.167–168 (2018): 265. Archivo Español de Arqueología. Web.
  • Cadena González, Innias Miguel, Vergel Ortega, Mawency, Delgado Rojas, Julio Alfredo,  Patrones en mosaicos Y Teselados desde Composiciones Geométricas. Revista Logos, Ciencia & Tecnología [Internet]. 2018;10(2):177-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517758004010
  • Úbeda Blanco, M., Lafuente Sánchez, V. A., López Bragado, D., & Del Río Muñoz, M. (2020). Tesela a tesela: un proyecto docente de representación arquitectónica en una escuela de ingeniería. EGA Revista de Expresión Gráfica Arquitectónica25(38), 194. https://doi.org/10.4995/ega.2020.10726

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.