Logo image
Logo image

9 alimente care fortifică sistemul imunitar

4 minute
O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru a fortifica sistemul imunitar și a preveni declanșarea mai multor boli care pot fi provocate de slăbirea acestuia.
9 alimente care fortifică sistemul imunitar
Mario Benedetti Arzuza

Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dacă te simți slăbit, obosit și contractezi infecții cu ușurință, a venit momentul să consumi mai multe alimente care fortifică sistemul imunitar. Rolul acestui sistem este să protejeze organismul împotriva bacteriilor, ciupercilor și altor boli infecțioase.

Pentru a-ți fortifica sistemul imunitar, trebuie să ții cont de anumiți factori, printre care să trăiești o viață sănătoasă, fără prea mult stres. Totodată, este important să ai obiceiuri de somn benefice și să urmezi o dietă echilibrată.

În articolul de azi îți propunem 9 alimente care fortifică sistemul imunitar, ce îți pot îmbunătăți semnificativ mijloacele naturale de apărare.

1. Apa

Some figure

Organismul uman trebuie să se mențină hidratat pentru a putea elimina toxinele și celelalte deșeuri. De asemenea, o hidratare adecvată tratează infecțiile, curățând și protejând căile respiratorii.

  • Bea 10-12 căni de apă în fiecare zi. Acest obicei te va menține bine hidratat.

2. Usturoiul

În afară de a oferi o aromă gustoasă preparatelor, usturoiul are proprietăți antibacteriene și antivirale. Datorită acestor beneficii, el poate fortifica mijloacele naturale de apărare.

  • Usturoiul aprovizionează organismul și cu enzime, antioxidanți, potasiu, fosfor, zinc și calciu.
  • Acesta fortifică sistemul respirator și crește numărul globulelor albe din sânge.

3. Fructele citrice

Some figure

Lămâile, mandarinele, grepfruturile, portocalele și celelalte fructe citrice se numără printre cele mai recomandate alimente care fortifică sistemul imunitar.

Citricele au un conținut semnificativ de vitamina C, o substanță cu acțiune antioxidantă. Astfel, citricele previn bolile respiratorii și accelerează vindecarea.

Dar fructele citrice nu oferă doar vitamina C. Acestea sunt bogate în fibre, potasiu, magneziu și calciu, nutrienți importanți care întăresc oasele, musculatura și sistemul nervos.

4. Mierea

Mierea este, în general, folosită pentru a îndulci preparatele și băuturile, dar beneficiile ei nu se limitează doar la gust. Acest aliment prezintă o gamă largă de antioxidanți, compuși care ameliorează tusea, îngrijesc plămânii și previn uscarea gâtului. În plus, mierea poate elimina flegma.

Mierea are un efect sedativ asupra sistemului nervos. Ea poate reduce nivelul colesterolului, facilitează digestia și, nu în ultimul rând, fortifică sistemul imunitar.

5. Ceapa

Some figure

Ceapa este unul dintre cele mai populare remedii naturiste pentru infecțiile respiratorii și fortificarea sistemului imunitar. Acest fapt se datorează proprietăților sale purificatoare și dezinfectante.

  • Ceapa conține vitamine, săruri minerale, sulf, magneziu, fier și sodiu.
  • O poți folosi pentru a combate diabetul, celiachia, bolile infecțioase și problemele digestive.

6. Fructele și legumele roșii, pe lista de alimente care fortifică sistemul imunitar

Culoarea fructelor și a legumelor oferă indicii cu privire la nutrienții și beneficiile pe care acestea le oferă.

  • Alimentele roșii tind să fie bogate în proteine și vitamina A, care sunt ideale pentru a fortifica mijloacele de apărare ale organismului.
  • Acestea conțin și antioxidanți care stimulează circulația sanguină și acționează asemenea unor agenți de curățare, eliminând substanțele toxice din corp.

Fructele și legumele roșii îți pot îmbunătăți dispoziția, protejează pielea împotriva soarelui și susțin regenerarea celulară.

Din acest grup de alimente fac parte:

  • Roșiile
  • Ardeii roșii
  • Căpșunile
  • Cireșele
  • Pepenele verde
  • Merele roșii
  • Zmeura
  • Sfecla

7. Ciupercile

Some figure

Ciupercile sunt ideale pentru a fortifica sistemul imunitar. În plus, ele aprovizionează organismul cu energia de care acesta are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile zilnice.

O altă calitate interesantă a ciupercilor este reprezentată de proprietățile lor antimicrobiene și antivirale. Acestea conțin și potasiu, drept pentru care pot echilibra nivelul fluidelor din corp și tensiunea arterială, accelerând metabolismul.

8. Alimentele bogate în vitamina E

Dacă vrei să-ți fortifici sistemul imunitar, următoarele alimente bogate în vitamina E îți vor fi de mare ajutor:

  • Migdalele
  • Mangoldul, spanacul și broccoli
  • Pătrunjelul
  • Avocado
  • Boabele de soia
  • Semințele de floarea soarelui
  • Papaya
  • Măslinele
  • Germenii de grâu

Vitamina E iese în evidență datorită efectului său antioxidant puternic și a faptului că poate stimula sistemul imunitar. Consumul zilnic de surse de vitamina E te ajută să eviți bolile cardiace, să-ți protejezi vederea și să-ți fortifici părul.

  • Vitamina E este importantă în ceea ce privește îngrijirea pielii, ajutând la vindecarea țesuturilor lezate.
  • Datorită tuturor acestor beneficii, te sfătuim să consumi surse de vitamina E pentru a preveni petele, ridurile și acneea.

9. Alimentele bogate în fier

Some figure

Acest mineral este indispensabil dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic. Fierul te ajută să previi și să tratezi anemia și îți reduce riscul de a experimenta oboseală sau slăbiciune.

Este indicat să consumi surse de fier pentru a-ți îngriji pielea. Acesta combate radicalii liberi și crește nivelul de energie al organismului.

Principalele surse de fier sunt:

  • Carnea roșie
  • Fructele deshidratate
  • Legumele cu frunze verzi
  • Fructele de mare
  • Produsele alimentare integrale
  • Legumele
  • Peștele
  • Carnea de pui
  • Stafidele

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García A. Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos Universidad de Granada. El ajo: un aliado de nuestra salud.

http://www.pulevasalud.com/ps/revista/2010/02/alimentosaz.pdf

  • Ulloa A., Mondragón J., Pedro M., Rodríguez R., Vázquez R., Alberto J., Ulloa R. La miel de abeja y su importancia. (2010). Ed Revista Fuente.

http://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/437

  • Vázquez A. UNED, Madrid. La miel, alimento de eternidad.

https://info.uned.es/geo-1-historia-antigua-universal/PDF/Miel%2060-70.pdf

  • Binding, G. J. El champiñón : el alimento natural con más alto contenido proteínico. Universidad Autónoma Chapingo, México. Biblioteca Central.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.