Logo image
Logo image

8 întrebări cu privire la fabricarea săpunurilor cu glicerină acasă

4 minute
Săpunurile cu glicerină sunt o opțiune naturală și sănătoasă pentru a avea grijă de piele. Este important să luați în calcul anumite considerații pentru fabricarea corectă a acestora.
8 întrebări cu privire la fabricarea săpunurilor cu glicerină acasă
Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Fabricarea săpunurilor cu glicerină acasă este o activitate care a devenit din ce în ce mai comună. Nu se folosesc componente de tip industrial, ci mai degrabă de origine naturală.

Cu toate acestea, există unele îndoieli. Procedurile folosite sunt naturale? Săpunurile sunt potrivite pentru toate tipurile de piele? Pot fi aplicate pe față și păr? Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, am pregătit o listă cu informații importante despre fabricarea săpunurilor cu glicerină acasă.

8 întrebări cu privire la fabricarea săpunurilor cu glicerină acasă

Totul începe cu o bază solidă transparentă care se topește la bain-marie, se colorează, se parfumează cu uleiuri esențiale și se pune în formele alese. Deși este un proces simplu, există o serie de considerații de care trebuie să ținem cont.

1. Ce culoare are cea mai bună bază pentru a face săpunuri cu glicerină?

Baza transparentă și solidă este cea mai bună. Cel mult, puteți alege o bază cu o nuanță de chihlimbar.

Culorile puternice au adaos de coloranți. Încercați să vă educați cu privire la componentele de bază pentru a vă asigura că achiziționați un produs de încredere.

Citiți și: Utilizările săpunului neutru

Some figure
Versiunile comerciale ale săpunurilor cu glicerină nu respectă întotdeauna rețeta naturală.

2. Pot fi adăugate parfumuri?

Da, dar numai cele care sunt potrivite pentru piele. Sunt mai scumpe. Cu toate acestea, nu vă vor face rău. Parfumurile care au alte scopuri nu sunt potrivite pentru contactul cu pielea.

Uleiurile esențiale pure nu trebuie aplicate direct pe piele deoarece o pot irita. Pentru a le folosi, trebuie să le dizolvați în ulei de porumb sau de migdale: 1 centimetru cub (cc) ulei esențial în 100 cc ulei de bază.

3. Se poate folosi cuptorul cu microunde pentru a topi baza?

Da, dar numai câteva secunde pentru a nu se supraîncălzi. Se recomandă nu mai mult de 15 secunde.

Temperatura de topire trebuie să fie între 55 °C și 58 °C. Dacă săpunul se supraîncălzește, se arde și își pierde transparența caracteristică. Acestea fiind spuse, sugestia noastră este să-l topești la bain-marie.

4. Săpunurile cu glicerină pot fi folosite ca șampon?

Da, este ca și cum ați folosi un șampon solid sau uscat. Primele spălări vor decontamina părul de toate substanțele chimice pe care le conțin șampoanele convenționale, precum sulfații și parabenii. Veți începe să observați diferența.

5. Pot fi folosite ca produse de curățare a feței?

Da, atât timp cât folosiți o bază de bună calitate. Poate ați observat că atunci când vă spălați fața cu săpunuri din comerț, pielea este uscată și strânsă, deoarece conțin grăsimi grele, cerneală și parfumuri sintetice.

În teorie, folosind uleiuri esențiale, cerneală naturală și o bază bună, puteți folosi acest săpun pe față fără nicio problemă. Faceți mai întâi un test pe o mică parte a pielii.

6. Săpunurile făcute manual conțin sodă caustică?

Toate au, într-o măsură mai mare sau mai mică, un procent de sodă caustică. Este necesară pentru fabricarea săpunului.

Când uleiurile sunt amestecate cu acest element, are loc saponificarea. Acizii grași trebuie să se amestece cu soda caustică pentru a deveni săpun. Cu toate acestea, dacă bază este bine făcută, nu ar trebui să existe nicio urmă de sodă caustică în produsul final.

7. Cât de mult afectează umezeala săpunul?

Este important să controlați nivelul de umiditate dacă vă faceți propriul săpun. De exemplu, înfășurați restul batonului de bază nefolosit în plastic, astfel încât să nu se deshidrateze.

De asemenea, este o idee bună să acoperiți recipientul care conține săpunul în timp ce îl topiți. Înfășurați produsul finit cu folie.

Amintiți-vă că glicerina atrage umezeala și, dacă săpunul este lăsat descoperit, se pot forma picături de apă care nu vor da produsului finit un aspect plăcut.

8. Ce alte tipuri de săpunuri handmade există?

Pe lângă săpunurile pe bază de glicerină, pe piață există și alte tipuri de săpunuri care au dat rezultate foarte bune. Printre acestea putem aminti săpunurile cu fulgii de ovăz și aloe vera, ale cărei proprietăți infinite vor lăsa pielea într-o stare excelentă.

Recomandăm: Cum să faci săpun natural cu aloe vera și miere

Some figure

O alternativă sănătoasă: fabricarea săpunurilor cu glicerină

Sperăm că am abordat orice nelămurire cu privire la producerea și utilizarea săpunurilor cu glicerină acasă. Credem că este o idee bună să le faceți acasă, folosind materiale de bună calitate și ingrediente naturale. Este o modalitate de a avea pielea sănătoasă, fără a folosi substanțe chimice dăunătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Flores Vilca, J. L. (2014). Producción de jabones en frío para uso industrial a partir de residuos orgánicos.
  • Klimaty, G. P. O. Copos de Soda Causitc un 99% de la fábrica con una alta calidad.
  • Kuntom, A., Kifli, H., & Flingoh, O. (1998). Jabón de glicerina a base de palma. Revista Palmas19(2), 71-73.
  • Vasquez Saavedra, O. (1949). Proyecto planta de glicerina: Ampliación de una planta de jabón.
  • Abud, L. (2004). El libro de jabones. Editorial Albatros.
  • Cedillo Diaz, A. G. (1978). Proceso de recuperación de glicerina a partir de sublejias de jabón(Bachelor’s thesis, San Pedro Garza García: UDEM).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.