Logo image
Logo image

Irigarea prin capilaritate: ce este și care sunt avantajele acesteia

3 minute
Care sunt avantajele irigării prin capilaritate a plantelor în comparație cu alte metode? Eficacitatea acestui sistem înseamnă mai puțină muncă, investiție redusă și rezultate excelente.
Irigarea prin capilaritate: ce este și care sunt avantajele acesteia
Ultima actualizare: 13 decembrie, 2022

Dacă sunteți pasionați de grădinărit sau horticultură, vă veți bucura să descoperiți irigarea prin capilaritate. Este o tehnică de hidratare benefică pentru plante și pentru cei care le îngrijesc.

În anotimpurile secetoase, irigarea prin capilaritate este o metodă eficientă. Nu necesită o investiție mare și nici supraveghere constantă. În plus, instalația adecvată reduce semnificativ riscul de deteriorare a solului și a culturii.

Ce este irigarea prin capilaritate?

Capilaritatea este folosită pentru a oferi plantelor apa de care au nevoie la un moment dat. Rădăcinile acționează ca vase conductoare și absorbante, așa cum ne explică un articol publicat de Water Foundation.

Substanțele din sol ajung în frunze. Pentru aceasta, este nevoie de asamblarea unui sistem care economisește resursele, garantează alimentarea exactă și elimină probabilitățile de scurgere și stagnare.

Procesul constă în circulația apei printr-un tub de picurare îngropat. Prin această metodă, lichidul elimină aerul rămas în terenul agricol.

Recomandăm: 10 flori de grădină care înfloresc toamna

Avantajele irigării prin capilaritate

Asamblarea ușoară a sistemului este un avantaj al irigării prin capilaritate. Simplitatea acestui mecanism nu afectează hidratarea plantelor. Când plecați în vacanță, nu va trebui să lăsați pe cineva să se ocupe de această activitate.

Economisirea apei

Some figure
Irigarea prin capilaritate economisește apă în comparație cu irigarea tradițională.

Aplicând principiul capilarității, veți consuma mai puțini litri de apă comparativ cu irigarea tradițională. Plantele vor avea întotdeauna cantitatea potrivită de apă. Acest avantaj se reflectă în aspectul plantelor, în factura pentru apă și în conservarea resurselor naturale.

Evaporare minimă

Deoarece apa nu ajunge la suprafață, aproape că nu există evaporare. După cum arată un articol al Universității din Murcia, în climatele uscate, apa care ajunge la plante prin capilaritate se evaporă într-un procent scăzut.

Controlul irigării

Plantele absorb cantitatea de apă de care au nevoie pentru a fi sănătoase. Universitatea Cotopaxi menționează într-o investigație faptul că apa absorbită de rădăcini o înlocuiește pe cea pierdută prin vaporizare.

Economie

Timpul investit în proiectarea și asamblarea sistemului este mai mic. Tuburile din PVC nu sunt costisitoare și nici montarea nu este dificilă. Dacă aveți o parcelă prea mare, este posibil să aveți nevoie de ajutor.

Timp de udare redus

Procesul decurge de la sine atât timp cât rezervorul are lichidul necesar. În livezi sau grădini foarte mari, acest sistem este de mare ajutor pentru irigarea plantației, fără a necesita prezență fizică.

Instalarea unui sistem de irigare capilară

Some figure
Irigarea prin capilaritate poate fi o opțiune bună pentru suprafețele mari.

Nu este necesar să aveți cunoștințe avansate pentru a instala un sistem de irigare prin capilaritate. Cu toate acestea, documentarea previne defecțiunile și performanța scăzută. Acordați atenție următorilor pași:

  1. Alegeți zona: zona pe care o alegeți pentru asamblarea sistemului necesită săparea unui șanț cu o adâncime minimă de 50 cm și o lățime variabilă.
  2. Nivelați terenul: asigurați-vă că nivelați terenul pentru a nu împiedica răspândirea uniformă a apei. Scoateți din perimetrul subteran toate elementele care interferează cu circulația lichidului. De asemenea, udați bine baza pentru o compactare mai bună.
  3. Atenție la materialele impermeabile: acestea sunt ideale pentru a preveni absorbția apei în adâncime și în lateral; asigurați-vă că materialul acoperă pereții șanțului.
  4. Folosiți tuburi de picurare: cele din PVC sunt perfecte. Mini-găurile vor fi orientate către rădăcini.
  5. Oferiți protecție contra buruienilor: montați o plasă anti-buruieni, concepută pentru permeabilitate. Aceasta împiedică trecerea luminii.

Recomandăm: 7 cei mai buni copaci pentru o grădină mică

Irigarea prin capilaritate funcționează pentru toate culturile?

Tehnica este eficientă în cazul multor plante, inclusiv copaci mari. Este important să țineți cont de cerințele culturii, deoarece apa poate curge prea mult și poate afecta plantele sensibile.

Grădinile și parcelele horticole sunt potrivite pentru acest irigare, mai ales dacă este nevoie de umiditate persistentă. Avocado, roșiile, spanacul și ardeii sunt câteva plantații care necesită multă apă.

Această metodă de irigare are și dezavantaje?

Eroarea umană în timpul instalării sistemului poate afecta dezvoltarea culturii. Dacă mecanismul de irigare nu este montat corect, apa nu circulă și plantele se ofilesc. Cunoscând nevoile de hidratare ale fiecărei plante, va fi mai ușor să controlați funcționarea sistemului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alcaraz Ariza F. Salinidad y Vegetación. Geobotánica Tema 18. Universidad de Murcia. España; 2012. https://www.um.es/docencia/geobotanica/ficheros/tema18.pdf
  • Cunuhay López G, Villagómez León J. Implementación de un prototipo de cosecha de agua para la producción sostenible en un ecosistema árido en la parroquia Cangahua, Cantón Cayambe, Provincia de Pichincha. Universidad Técnica de Cotopaxi. Facultad de Ciencias Agropecuarias y de Recursos Naturales. Ecuador; 2017. http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/5547/6/PC-000258.pdf
  • Experimento de las plantas que cambian de color. Fundación del Agua. España. https://www.fundacionaquae.org/experimento-cientifico-la-capilaridad-de-las-plantas/#:~:text=Las%20plantas%20absorben%20agua%20y,finos%20hasta%20una%20cierta%20altura.
  • La capilaridad del agua y cómo funciona. Fundación del Agua. España. https://www.fundacionaquae.org/aquae-tv-la-capilaridad-del-agua/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.