Învățăturile budiste despre iubire
Conceptul de iubire în învățăturile budiste este foarte diferit de imaginea clasică pe care o avem cu privire la iubirea romantică. Literatura și cinematografia au creat o serie de concepții greșite care, dacă le acceptăm, ne pot aduce chiar suferință.
Indiferent dacă ești o persoană spirituală, religioasă sau agnostică, nu strică să descoperi noi modalități de a aborda realitatea. Abordările inedite îți pot îmbogăți viața.
Iubirea este o chestiune complexă și interesantă. În fiecare zi învățăm câte ceva nou despre aceasta și este bine să luăm în considerare moduri inedite de a gândi. Numai așa vom putea să avansăm în viață și să cultivăm relații mai sănătoase și mai fericite.
Budismul ne oferă o cale de a aprofunda iubirea. Din acest motiv, în articolul de azi te invităm să descoperi cele mai importante aspecte promovate de budism în ceea ce privește acest sentiment primordial.
Iubirea în filozofia budistă
În textele budiste și în cadrul diferitelor manifestări ale acestei religii străvechi, iubirea este în primul rând o componentă a ființei interioare. Acest lucru se aplică atât celui care iubește, cât și ființei iubite.
Pentru Buddha, iubirea reprezintă o minunată și subtilă combinație de bucurie și compasiune. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că budismul ne învață să nu preamărim pe nimeni și să evităm atașamentele obsesive—fie că e vorba de atașamentele față de oameni sau de obiecte.
Te-ar putea interesa și:
Detașarea promovată de budism este necesară pentru ca sufletul uman să poată să fie liber și să avanseze de-a lungul roții și a ciclurilor vieții. Cu toate acestea, detașarea nu înseamnă să evităm sau să înlăturăm persoanele dragi.
Budismul ne învață să acceptăm că ființa iubită face parte din noi. Trebuie să aducem bucurie acestei persoane și să o tratăm cu respect, oferindu-i simultan spațiu pentru a putea crește pe cont propriu.
În cele ce urmează îți propunem să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
1. Bunătatea necondiționată
Învățăturile budiste susțin că unul dintre pilonii de bază din viața noastră trebuie să fie bunătatea.
- A avea un suflet și o minte nobilă presupune să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a ne fi bine, fără însă a-i neglija pe cei din jurul nostru.
- Iubirea ne ajută în acest scop deoarece bunătatea necondiționată este o componentă indispensabilă într-o relație de cuplu.
- Respectul reciproc, dorința de a vă face bine unul celuilalt și stabilirea unui echilibru necesită acțiuni și cuvinte nobile.
2. Importanța de a aduce bucurie și fericire ființei iubite
Când iubirea este adevărată, matură și înțeleaptă, nu vei fi niciodată trist. Cel sau cea care într-adevăr vrea să fii fericit nu te va face niciodată să plângi.
Te-ar putea interesa și:
- Învățăturile budiste ne amintesc că, pentru a iubi pe cineva, trebuie să studiem persoana respectivă și să descoperim ce îi aduce fericire.
- Această înțelegere ne permite să stabilim o legătură mai strânsă cu ființa iubită. Pentru a o putea obține, trebuie să ne bucurăm de timpul nostru împreună, să discutăm și să studiem ființa iubită în tăcere, pentru a putea descoperi secretele sufletului său.
- Fericirea este exprimată și observată, iar iubirea este oferită cu bucurie—nu din cauza lacrimilor sau a șantajului emoțional.
Budismul ne mai amintește că, înainte de a putea avea o relație fericită, trebuie să învățăm să fim fericiți pe cont propriu. Doar un suflet calm și fericit se poate dărui cu totul.
3. Compasiunea în învățăturile budiste
Compasiunea este o dorință nobilă și sinceră de a ameliora suferința unei alte persoane, în special a ființelor pe care le iubim.
- Budismul susține că, pentru a descoperi sursa suferinței ființei dragi, cuvintele nu sunt suficiente. De fapt, cuvintele nu sunt mereu sincere sau pline de curaj.
- Trebuie să învățăm să observăm, să ne dezvoltăm empatiapentru a putea „citi” sufletul ființei iubite. După cum probabil bănuiești deja, această abordare spirituală ne invită la meditație.
Numai după ce vei reuși să stabilești un echilibru interior vei putea să creezi legături cu lumea emoțională a celorlalți.
4. Dreptatea și libertatea în relația de cuplu
Acest aspect complex este foarte important. Dacă iubești pe cineva, cum poți să ajuți la libertatea sa? Cum poți să creezi un spațiu unde puteți fi atât împreună, cât și liberi să vă dezvoltați?
- Trebuie să adopți un punct de vedere relativ. În primul rând, iubirea adevărată ar trebui oferită cu libertate totală.
„Te iubesc pentru că mă iubesc și pe mine însumi. Mă simt liber să te iubesc și să te ajut să crești ca persoană alături de mine”.
Libertatea personală în învățăturile budiste este, așa cum am menționat mai sus, o valoare excepțională. Deși nu este mereu ușor să o punem în aplicare, această valoare ne ajută să avem relații mai mature.
Este esențial să creăm un spațiu comun în cadrul relației, dar trebuie și să acceptăm că ființa iubită are nevoie de spațiu personal pentru a se dezvolta ca persoană. Sunteți împreună pentru că urmați un drum comun, dar în același timp sunteți liberi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
- Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
- Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
- Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.