Lacrimile artificiale pentru ochii uscați: cum se folosesc?
 

Lacrimile artificiale pentru ochii uscați: cum se folosesc?

Lacrimile artificiale sunt picături care sunt folosite pentru a lubrifia și hidrata ochii, mai ales atunci când sunt uscați. Cum se folosesc?
Lacrimile artificiale pentru ochii uscați: cum se folosesc?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 17 octombrie, 2022

Lacrimile artificiale sunt similare cu lacrimile naturale și sunt folosite pentru ochii uscați. Ele mențin hidratarea adecvată a ochilor. Aplicarea lor scade inflamația sau iritația generată de lipsa lubrifierii. În plus, acest produs protejează împotriva altor complicații asociate. Cum se folosesc corect lacrimile artificiale?

Ochii uscați și posibilele lor cauze

Ochii uscați sunt o problemă comună care generează simptome enervante, precum mâncărimea sau arsurile. Uneori, este vorba de o afecțiune temporară: de exemplu, atunci când stăm mult timp în fața computerului sau într-o cameră cu aer condiționat.

Există situații în care acest simptom devine cronic:

  • Îmbătrânire
  • Boală autoimună
  • Modificări hormonale
  • Boli alergice ale ochilor
  • Inflamația glandelor sebacee ale pleoapei

Ochii uscați provoacă diverse neplăceri și determină chiar și vederea încețoșată sau oboseala oculară. Cea mai practică soluție pentru această afecțiune sunt lacrimile artificiale.

Bărbat care folosește lacrimile artificiale pentru ochii uscați
Lacrimile artificiale sunt soluția cea mai folosită pentru lubrifierea ochilor atunci există uscăciune.

Ce sunt lacrimile artificiale pentru ochii uscați?

Lacrimile artificiale sunt picături care lubrifiază ochii uscați și ajută la menținerea umidității pe suprafața exterioară a acestor organe. Sunt folosite pentru combaterea uscăciunii și reprezintă tratamentul de bază pentru cei care suferă de sindromul de ochi uscat.

Funcția lor este de a imita acțiunea lacrimilor reale. Compoziția poate varia în funcție de marcă. Mai exact, lacrimile artificiale conțin unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

  • Lubrifianți pentru ochi. Toate mărcile conțin acești compuși. Funcția lor este de a vindeca suprafața ochiului atunci când există leziuni.
  • Gumă de guar. Este inclusă în picăturile uleioase și este utilă pentru cei care au probleme severe.
  • Conservanți. Împiedică dezvoltarea bacteriilor în interiorul lichidului.

Lacrimile artificiale pot fi obținute fără prescripție medicală. Pacienții trebuie să încerce mai multe mărci înainte de a o găsi pe cea mai potrivită pentru ei. În cazuri grave, se pot folosi unguentele sau gelurile.

Cum se aleg lacrimile artificiale pentru ochii uscați?

După cum am indicat deja, acest produs este prima opțiune de tratament în caz de uscăciune. Este nevoie de un tratament personalizat, mai ales dacă problema este cronică sau foarte pronunțată.

Alegeți produse fără fosfați și fără conservanți, cu o concentrație scăzută de substanțe dizolvate. Acest lucru compensează excesul de săruri – sau hiperosmolaritatea – care este prezent în cazul ochilor uscați.

Trebuie remarcat faptul că lacrimile artificiale au grade diferite de vâscozitate. Cele fluide au un efect de scurtă durată. Cele mai dense au un efect de lungă durată, dar sunt mai incomode, deoarece provoacă vedere încețoșată. Prin urmare, se folosesc doar noaptea, înainte de culcare.

Sunt sigure?

În general, lacrimile artificiale sunt sigure. Aveți grijă doar la picăturile care conțin conservanți. Acestea vin adesea în flacoane cu mai multe doze. Conservanții împiedică înmulțirea bacteriilor în medicament, dar irită uneori ochii.

Lacrimile artificiale fără conservanți vin în ambalaje monodozate, adică se folosesc și se aruncă. Sunt mai scumpe, dar sunt și mai sigure pentru cei care trebuie să le folosească de mai mult de patru ori pe zi.

Desigur, ambele tipuri pot provoca vedere încețoșată sau pot genera o reacție alergică. Dacă simțiți disconfort după utilizarea picăturilor, cum ar fi arsurile mâncărimea sau inflamația, întrerupeți administrarea. Dacă există și amețeli, greață sau dificultăți de respirație, este necesar să solicitați ajutor medical.

Utilizarea lacrimilor artificiale pentru ochi uscați

Lacrimile artificiale cu conservanți nu trebuie aplicate de mai mult de patru ori pe zi. Dacă nu au conservanți, puteți să le folosiți de până la opt ori. În orice caz, cel mai bine este să consultați medicul și să urmați instrucțiunile acestuia.

Înainte de a aplica picăturile, este necesar să vă spălați mâinile. Apoi, scoateți lentilele de contact – dacă aveți – și agitați sticla. Mai departe, respectați următorii pași:

  • Înclinați ușor capul spre spate, privind în sus.
  • Țineți sticla cu picături cu degetul mare, arătător și mijlociu, fără a atinge vârful sticlei sau marginea ambalajului.
  • Închideți ochii.
  • Puneți o picătură în colțul ochiului, lângă nas, fără a atinge pleoapa.
  • Deschideți ochii și clipiți de mai multe ori până când picătura se mișcă în ochi.
  • Aplicați procedura și la celălalt ochi.
  • Închideți bine produsul, puneți-l deoparte și spălați-vă din nou pe mâini.
Lacrimi artificiale aplicate în ochi
Lacrimile artificiale sunt folosite de patru până la opt ori pe zi, în funcție de ingrediente.

Recomandări finale: lacrimile artificiale pentru ochii uscați

Lentilele de contact provoacă uscarea ochilor. În acest caz, cel mai bine este ca medicul să vă recomande lacrimile artificiale cele mai potrivite. Cele cu acid hialuronic 0,15% și fără conservanți sunt aproape întotdeauna recomandate.

Picăturile pentru ameliorarea ochilor roșii sau decongestionantele agravează adesea simptomele ochiului uscat. Prin urmare, nu sunt recomandate. Dacă utilizarea lacrimilor artificiale nu este eficientă, este important să discutați acest lucru cu medicul oftalmolog pentru a găsi alte opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Feb 23;2(2):CD009729. doi: 10.1002/14651858.CD009729.pub2. PMID: 26905373; PMCID: PMC5045033.
  • Kathuria A, Shamloo K, Jhanji V, Sharma A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J Clin Med. 2021 Mar 21;10(6):1289. doi: 10.3390/jcm10061289. PMID: 33800965; PMCID: PMC8003881.
  • Colomer, M. E. B., Pérez, M. A., & Chamón, H. R. A. (2011). El síndrome del ojo seco: el uso de lágrimas artificiales. Butlletí d’Informació Terapéutica, 22, 3.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.