Logo image
Logo image

Lasă în urmă suferința pentru a o lua de la capăt

4 minute
Dacă te lași doborât de gânduri triste și negative, nu vei reuși să îți îndeplinești obiectivele și îți vei pune în pericol sănătatea. Încearcă să îți depășești suferința cu o atitudine pozitivă. 
Lasă în urmă suferința pentru a o lua de la capăt
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Viața este o tolbă plină de emoții, printre care, din păcate, se află și suferința. Sunt momente în care durerea te copleșește și te paralizează, dar știi ce trebuie să faci? Lasă în urmă suferința, căci numai așa vei putea cu adevărat să o iei de la capăt.

Emoțiile asociate durerii sufletești sunt frica și tristețea. Emoția este o reacție psihofiziologică la un eveniment pe care îl trăim. Oamenii sunt ființe emoționale care resimt în fiecare zi o gamă largă de trăiri și sentimente.

Suferința provoacă schimbări fiziologice, cognitive și comportamentale care pot genera stări de anxietate și depresie. Dacă durerea te acaparează total, dispoziția ta se schimbă. Dacă ai o stare depresivă, totul în jurul tău devine o sursă de tristețe, nostalgie și depresie.

Există diverse situații dificile, cum ar fi pierderea unui membru al familiei, boli, crize financiare sau alte evenimente neplăcute care provocă suferință. Desigur, este indicat să simți durerea și tristețea, însă neputința de a depăși suferința poate cauza instabilitate emoțională și depresie. 

Depășirea suferinței

Avem anumite instrumente la dispoziție pentru a depăși durerea sufletească, precum inteligența emoțională. Aceasta constă într-un set de abilități emoționale care reglează funcțiile fiziologice elementare, cum ar fi percepția și atenția la stările fiziologice și expresive.

Printre aceste abilități emoționale sunt incluse:

  • Perceperea, evaluarea și exprimarea corectă a emoțiilor.
  • Generarea sentimentelor care facilitează gândirea.
  • Înțelegerea emoțiilor și autocunoașterea în plan emoțional.
  • Echilibrarea emoțiilor în vederea dezvoltării psihologice și intelectuale.

Dacă deții controlul asupra propriilor emoții, poți merge mai departe și te poți elibera de tot ce te apasă.

Dacă ești într-o situație dificilă, lasă în urmă suferința și ia-o de la capăt. Iată cum să procedezi!

Te-ar putea interesa și: 

Cum să îți găsești echilibrul emoțional în 5 pași

Analizează-ți cu atenție emoțiile și îngăduie-ți să le simți

Some figure

O situație dificilă poate genera diverse reacții, iar emoțiile resimțite determină modul în care vei acționa. Dacă te doare, trebuie să identifici ce anume te afectează și să accepți emoția trăită.

Probabil că uneori îți ții emoțiile în tine și refuzi să plângi, să țipi sau să îți exprimi sentimentele de frică. Însă reprimarea emoțiilor este dăunătoare și poate duce la instalarea depresiei.

Simte emoțiile! Nu le ține în tine!

Nu te învinovăți sau judeca singur pentru ceea ce simți. Trebuie să înțelegi că este o situație temporară care face parte din viața ta. Nu poți controla evenimentele externe și nu poți evita suferința pe care acestea ți-o provoacă. Nimeni nu este perfect. Însă trebuie să îți amintești că suferința nu va dura o viață.

Lasă în urmă suferința și bazează-te pe sprijinul celor dragi

Nu te victimiza. Dacă vrei cu adevărat să o iei de la capăt, trebuie să lași suferința în urmă, după ce ai trecut prin ea. 

Toți suntem vulnerabil și ne confruntăm cu situații care ne pun la încercare și ne aduc în pragul disperării. Nu ești singurul cu sufletul plin de tristețe și teamă. Prin urmare, trebuie să îți înfrunți emoțiile și să ai voința de a trece peste suferință.

Poate că durerea te însingurează și simți că toată lumea ți-a întors spatele, dar nu este așa. Nu ești singur. Bazează-te pe sprijinul familiei, al prietenilor sau al partenerului de viață pentru a depăși suferința. Oamenii dragi vor fi alături de tine. În plus, conversațiile pe care le porți cu ei îți vor distrage atenția de la probleme.

Găsește-ți consolarea în cercul tău social. Bucură-te de fiecare moment pe care îl petreci în compania celor dragi. Spune tot ce ai pe suflet, dar încearcă să nu îi împovărezi și pe ceilalți cu problemele tale. Nu ai de unde să știi prin ce trece persoana care te ascultă.

Îți recomandăm să citești și:

Cum să ai o atitudine pozitivă când treci prin greutăți

Limpezește-ți mintea cu activități recreative

Some figure

Plimbările, sportul, călătoriile sau orice activitate care îți face plăcere te ajută să uiți de suferință. A-ți ține mintea ocupată este cea mai bună soluție pentru a depăși tristețea.

Află ce îți place cu adevărat și fă-o! Nu lăsa frica să te paralizeze. Bunăstarea ta depinde de tine, așa că lasă în urmă suferința și bucură-te de momentele frumoase pe care ți le oferă viața. 

Ia-o de la capăt cu plan nou

A lăsa în urmă durerea și tristețea este o decizie personală. De tine depinde să depășești situația și să o înfrunți cu mult curaj. În acest fel, vei reuși să îți regândești obiectivele și să acționezi pentru a le îndeplini. Nu lăsa durerea să te doboare sau să fie o piedică în calea visurilor tale. 

La început, este greu să te pui pe picioare și să îți faci ordine în minte și în inimă. Dar viața merge mai departe și la fel trebuie să faci și tu. Când cazi, ridică-te și mergi înainte. 

O stare de suferință constantă generează depresie și îți pune în pericol sănătatea fizică și psihică. Depresia și anxietatea pot duce la dezvoltarea unor boli psihice. Totodată, emoțiile negative pot provoca afecțiuni fizice. Prin urmare, durerea sufletească îți poate îmbolnăvi mintea, dar și corpul.

Lasă în urmă suferința. Trăiește-ți viața și fii fericit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goleman, D. (1996). Inteligencia Emocional. Kairós. https://doi.org/10.1590/S0034-75901996000400008

  • Puerta, E. (2009). Psicopedagogía de las emociones. Revista de La Asociación de Inspectores de Educación de España PSICOPEDAGOGÍA. https://doi.org/10.1177/205684601261

  • Sánchez-López, D., León-Hernández, S. R., & Barragán-Velásquez, C. (2015). Correlación de inteligencia emocional con bienestar psicológico y rendimiento académico en alumnos de licenciatura. Investigación En Educación Médica. https://doi.org/10.1016/j.riem.2015.04.002


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.