Legarea trompelor uterine: caracteristici și procedură
Legarea trompelor uterine este o procedură chirurgicală care împiedică tranzitul prin trompa uterină, astfel încât femeia să nu mai fie fertilă. Este o metodă contraceptivă eficientă, deoarece blochează tranzitul spermei prin trompele uterine, astfel încât aceasta să nu poată fertiliza ovulul. Nu afectează în niciun fel ciclurile menstruale, ci doar ține sperma în afara zonei ovariene.
Spre deosebire de alte metode, ligatura tubară este o soluție permanentă. Cu toate acestea, unele metode o pot inversa. Însă acestea sunt mai puțin frecvente și implică o nouă procedură chirurgicală. Astfel, putem spune că această intervenție chirurgicală este o metodă contraceptivă permanentă.
Eficacitatea ligaturii tubare este destul de mare. În general, estimările indică faptul că una din 100 de femei poate rămâne însărcinată după primul an după această operație. Rata apariției unei sarcini este de 1,8%, o valoare foarte scăzută până în al zecelea an.
Legarea trompelor uterine: procedura
Medicii trebuie să efectueze teste pre-chirurgicale înainte de a recomanda această procedură. Aceștia ar trebui să evalueze starea sângelui și sănătatea cardiacă a pacientei pentru a afla dacă aceasta poate tolera o anestezie.
Medicul specialist folosește anestezia, care poate fi locală sau generală. Chirurgul va începe procedura imediat ce zona este suficient de amorțită. În prezent, laparoscopia video este cea mai utilizată tehnică chirurgicală.
În acest moment, chirurgul va face mici incizii în abdomen și va insera instrumentele chirurgicale care îi vor ghida mișcările. De asemenea, acesta va folosi niște gaze pentru a depărta organele și va lega trompele uterine cu ajutorul unor foarfece și cleme mici. Acesta poate arde sau cauteriza trompele uterine pentru a le închide. De asemenea, trompele pot fi sigilate cu un cârlig sau strânse cu un inel special conceput în acest scop.
Recuperarea după procedură este destul de rapidă. De obicei, femeia poate pleca acasă după intervenție. Nu este nevoie să petreacă noaptea în spital sau clinică.
Citește mai mult:
Când să recurgi la ligatură tubară
O intervenție chirurgicală de ligatură tubară poate fi efectuată aproape în orice moment, atât timp cât nu există alte probleme de sănătate, mai ales dacă femeia nu este însărcinată. Astfel, totul depinde de decizia femeii care urmează să fie supusă procedurii.
Din perspectiva specialiștilor din domeniul medical, cele mai bune trei momente pentru a face acest lucru sunt:
1. Intervalul dintre nașteri
Această perioadă include orice moment în care o femeie nu este însărcinată sau după naștere. De fapt, poate fi o pacientă cu copii sau fără copii.
Medicul va programa operația pentru primele zile ale ciclului menstrual. Acesta o planifică astfel deoarece există mai puțin flux de sânge în țesuturi în prima săptămână de după menstruație. Astfel, este mai confortabil pentru chirurg să facă operația în acel moment.
2. În timpul unei intervenții de cezariană
O femeie însărcinată care optează pentru o ligatură tubară după naștere poate programa o cezariană care va include și această procedură. Profitând de utilizarea sălii de operație și a anesteziei, medicul poate petrece timp suplimentar pentru a bloca trompele uterine.
3. Postpartum
Atunci când o femeie însărcinată decide să aibă o ligatură tubară mai târziu, astfel încât să nască natural, ea poate programa intervenția pentru primele patruzeci și opt de ore după nașterea copilului. Principalul avantaj este faptul că femeia se află deja în clinică sau spital.
Citește și:
Legarea trompelor uterine: îngrijire postoperatorie
Femeia are nevoie de odihnă imediat după ligatură tubară. Nu ar trebui să facă efort sau mișcări bruște.
La întoarcerea acasă, femeia trebuie să-și amintească indicațiile medicului cu privire la semnele sau simptomele pe care trebuie să le urmărească. De exemplu, ar trebui să consulte imediat un medic dacă are febră sau constipație sau o durere foarte puternică în abdomen. De asemenea, ar trebui să-și contacteze medicul dacă există o secreție vaginală urâtă sau dacă există puroi în rana chirurgicală.
Femeia ar trebui să se abțină de la actul sexual în prima săptămână după legarea trompelor uterine. Indiferent de situație, aceasta trebuie să țină cont de faptul că acest tip de metodă contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Această procedură nu duce la schimbări dramatice pe termen lung. Miturile femeilor care câștigă în greutate sau simt mai puțină plăcere în timpul sexului după această procedură sunt minciuni. Nu există studii științifice care să susțină cu tărie astfel de afirmații.
Așadar, consultă un medic specialist dacă iei în considerare legarea trompelor uterine și crezi că este metoda contraceptivă potrivită pentru tine. Ginecologul îți poate spune mai multe despre aceasta și îți poate răspunde la orice întrebări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pecheny, Mario, et al. “Ligadura y vasectomía: obstáculos para su accesibilidad.” AL Kornblit, AC Camarotti y G. Wald (comp.), Salud, Sociedad y Derechos (2012): 315-338.
- del Río Fortuna, Cynthia. “Elecciones en anticoncepción quirúrgica: una mirada sobre la relación entre la técnica y la persona.” Runa 30.1 (2009): 79-95.
- Gervaise, A., and H. Fernandez. “Técnicas de esterilización femenina.” EMC-Cirugía General 11.1 (2011): 1-10.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.