Legătura dintre psoriazis și bolile coronariene - Doza de Sănătate
 

Legătura dintre psoriazis și bolile coronariene

Relația dintre psoriazis și bolile coronariene a fost descoperită relativ recent. Unele studii științifice au sugerat că există o legătură, care a fost ulterior confirmată. Află mai multe în acest articol!
Legătura dintre psoriazis și bolile coronariene

Ultima actualizare: 29 iunie, 2021

Există o legătură între psoriazis și bolile coronariene. Deși mulți oameni nu suspectează această asociere, știm acum că persoanele cu psoriazis sunt mai susceptibile la probleme cardiace decât restul populației.

Explicația este inflamația din organism. Deși este o boală care atacă în primul rând pielea, psoriazisul însuși un proces inflamator. În plus, această inflamație cronică este mediată de sistemul imunitar.

Având o inflamație cronică, corpul trăiește într-o stare de stres. Celulele stresate își dezvoltă metabolismul într-un mediu care nu este complet sănătos, ceea ce duce la consecințe negative pe termen lung. Știm că stările prelungite de inflamație sunt dăunătoare, chiar și atunci când nu generează simptome evidente.

Acesta este motivul pentru care persoanele cu psoriazis dezvoltă accidente vasculare cerebrale la o vârstă mai fragedă decât alte persoane. În mod similar, au un risc cardiovascular crescut cu mult înainte de vârsta de 50 de ani, vârsta la care crește probabilitatea apariției bolilor coronariene. Să aflăm mai multe despre această problemă de sănătate!

Ce este psoriazisul?

În primul rând, trebuie să aruncăm o privire asupra psoriazisului pentru a înțelege cum este legat de boala coronariană. Psoriazisul este o problemă inflamatorie cronică care se manifestă în principal pe piele. De asemenea, poate provoca simptome articulare și probleme în anumite organe interne, dar într-o măsură mai mică.

Inflamația pielii provoacă acumularea de celule în epidermă. Aceste celule se adună pentru a forma plăci care devin roșii și uscate. Plăcile generează mâncărime intensă.

Simptomele clasice ale psoriazisului sunt următoarele:

  • Plăci roșii solzoase pe piele
  • Piele uscată
  • Mâncărime generalizată, dar cu accent mai mare pe plăcile roșii
  • Tulburări ale unghiilor
  • Artralgii – dureri articulare

Deși specialiștii nu cunosc cu exactitate cauza psoriazisului, ei știu că este o boală autoimună. Celulele de apărare ale corpului uman nu recunosc celulele pielii și le atacă. Acest atac implică celulele albe din sânge și substanțe ale sistemului imunitar, cum ar fi anticorpii.

Asocierea dintre psoriazis și bolile coronariene nu face parte din simptomele problemei de sănătate. Aceasta înseamnă că nu toți pacienții cu psoriazis sunt predispuși la atac de cord. Cu toate acestea, există un număr mai mare de probleme cardiace la pacienții psoriazici.

Fată afectată de psoriazis și bolile coronariene
Nu toți pacienții cu psoriazis suferă un atac de cord. Cu toate acestea, a fost stabilit un risc crescut de evenimente cardiace la acest grup de persoane.

Date disponibile despre legătura dintre psoriazis și bolile coronariene

Mai multe studii din întreaga lume au reușit să demonstreze, cu date specifice, că există o legătură între psoriazis și bolile coronariene. La început, cercetătorii au găsit legături sugestive, dar, în timp, tot mai multe dovezi au confirmat acest fapt.

În cazurile de psoriazis sever, cu simptome foarte pronunțate, mortalitatea cardiovasculară este cu până la 50% mai mare. Aceasta înseamnă că pacienții psoriazici sunt mai predispuși să moară din cauza problemelor cardiace în comparație cu persoanele fără psoriazis.

Alte studii au evaluat persoanele care suferă de probleme de sănătate timp de 10 ani. La sfârșitul acestei perioade, cei cu psoriazis au avut cu 28% mai multe boli coronariene decât populația generală.

Orice proces care cauzează inflamație cronică în organism ajunge să afecteze mai multe organe și țesuturi. În plus față de psoriazis, în acest grup de probleme de sănătate putem include artrita reumatoidă și lupusul eritematos, care sunt asociate cu creșterea morții cardiovasculare.

Nu putem trece cu vederea faptul că statisticile arată că pacienții cu psoriazis suferă mai des de stres și hipertensiune arterială în comparație cu restul populației. Ambii sunt factori de risc cardiovascular.

Psoriazis pe mâini
Studiile științifice au stabilit o legătură între psoriazis și riscul crescut de boli coronariene. În cazurile severe, acest risc crește cu până la 50%.

Asocierea dintre psoriazis și boala coronariană

În cazul psoriazisului, există un risc crescut de boli coronariene, deoarece acești pacienți au mai multe plăci în artere. Aceste plăci nu sunt calcificate și nici nu sunt legate de nivelurile de colesterol ale individului. Plăcile apar mai devreme, când pacientul cu psoriazis este încă tânăr.

Ateroscleroza la pacienții psoriazici crește semnificativ riscul cardiac. Plăcile din artere reduc fluxul de sânge către țesuturi, inclusiv către mușchiul inimii și prezintă riscul de rupere. Ruptura plăcilor este etiologia infarctului miocardic acut.

Dacă adăugăm plăcilor procesul inflamator cronic, atunci riscul de rupere este iminent. Substanțele inflamatorii pot stimula formarea plăcii și pot provoca ruperea lor.

Concluzie

Dacă suferi de psoriazis, este un motiv de îngrijorare, dar nu de disperare. Trebuie să-ți controlezi simptomele mergând des la controale medicale. Studiile recente au arătat că, odată ce inflamația este stabilizată, posibilitatea apariției bolilor coronariene scade.

Consultă un profesionist dacă ai îndoieli și respectă terapia indicată. Progresele științifice și descoperirile despre modalitățile de control al psoriazisului au avansat, iar calitatea vieții s-a îmbunătățit dramatic. Așadar, nu-ți face griji. Mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ramos, Evelissa, et al. “Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con psoriasis.” Dermatología venezolana 46.2 (2008).
  • Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas Dermo-Sifiliográficas 98.6 (2007): 396-402.
  • González-Gay, M. A., C. González-Vela, and C. González-Juanatey. “Psoriasis: una enfermedad cutánea relacionada con riesgo cardiovascular elevado.” Actas Dermo-Sifiliográficas 103.7 (2012): 595-598.
  • Welsh P, Grassia G, Botha S, Sattar N, Maffia P. Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk: a realistic clinical prospect?. Br J Pharmacol. 2017;174(22):3898–3913. doi:10.1111/bph.13818
  • Jindal S, Jindal N. Psoriasis and Cardiovascular Diseases: A Literature Review to Determine the Causal Relationship. Cureus. 2018;10(2):e2195. Published 2018 Feb 15. doi:10.7759/cureus.2195

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.