Lionel Messi, Carl Sagan și alte 8 genii cu sindrom Asperger
 

Lionel Messi, Carl Sagan și alte 8 genii cu sindrom Asperger

Autism, geniu, inteligență... Ce personalități din istorie au schimbat lumea și au fost diagnosticate cu sindromul Asperger?
Lionel Messi, Carl Sagan și alte 8 genii cu sindrom Asperger
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 07 martie, 2023

Cinematografia și televiziunea au contribuit la imaginea socială a geniilor cu sindromul Asperger, precum Lionel Messi. Deși se pare că în viața reală există exemple care par a avea acest sindrom, majoritatea cazurilor nu sunt confirmate.

Geniul nu are o singură definiție. Este vorba despre capacitatea pe care o au unii oameni de a realiza lucruri fără precedent. Avem genii în sport, în știință, în arte și în multe alte domenii.

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare. Este inclus în tulburările din spectrul autismului și se caracterizează printr-o dificultate marcată în relațiile sociale, precum și prin repetarea tiparelor de tip obsesiv.

Există genii celebre cu sindromul Asperger? Da. Există însă și alte personalități care sunt suspectate, deși nu există nicio confirmare.

Genii cu sindrom Asperger confirmat

Diagnosticul de sindrom Asperger trebuie pus cu atenție după evaluarea unei echipe multidisciplinare care include un psihiatru, un logoped, un genetician, un terapeut ocupațional și un neurolog.

1.Carl Sagan

Celebrul om de știință (fotografia de copertă) care a adus cosmosul mai aproape de populația generală în timp ce colabora cu NASA pentru expediții a fost diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului. Pe măsură ce clasificarea s-a schimbat, diagnosticul s-a schimbat în sindrom Asperger.

Multe organizații aduc în discuție cazul lui Sagan. El este un exemplu clar că neurodiversitatea este necesară pentru progresul umanității.

2. Susan Boyle

Vocea lui Susan Boyle este recunoscută și admirată de mulți. Când a devenit faimoasă, cântăreața a trebuit să facă față atacurilor care se legau de presupusul ei nivel intelectual scăzut și de aspectul fizic.

În 2009, a cucerit juriul britanic. În 2013 a primit diagnosticul. Ea a crezut mereu că are o problemă neurologică din naștere, până când profesioniștii din domeniul sănătății mintale au ajutat-o să-și dea seama de dificultățile pe care le întâmpină în relațiile sociale.

Messi poate avea sindromul Asperger
Zona muzicală are propriile sale genii.

3. Dan Aykroyd

Ghostbusters l-a avut în distribuție pe acest actor, care era deja cunoscut pentru participarea sa la Saturday Night Live. Conform celor spuse de acesta, obsesia lui pentru fantome l-a ajutat să creeze personajul din film.

După analiza comportamentelor sale, un psihiatru l-a diagnosticat cu Asperger. Diversele ticuri pe care le are au jucat un rol fundamental în confirmarea bolii.

4. Anthony Hopkins

Actorul britanic a dezvăluit că a fost diagnosticat cu sindromul Asperger în 2017. Nu a fost o problemă în cariera sa. Hopkins a jucat roluri memorabile, cu o abilitate artistică remarcabilă. A câștigat numeroase premii pentru talentele sale.

5.Vernon Smith

Poate mai puțin cunoscut decât ceilalți, dar un geniu în domeniul său activitate. Smith este laureat al Premiului Nobel pentru ideile sale privind aplicarea ingineriei experimentale în economie.

În unele interviuri, a spus că tulburarea sa are de-a face cu felul în care vede lumea. De fapt, această viziune s-ar afla în spatele noii sale teorii de analiză a economiei.

Genii care ar putea avea sindromul Asperger, deși nu există nicio confirmare (precum Messi)

După cum spuneam la început, cultura populară tinde să atribuie anumite caracteristici geniilor. Din acest motiv, există vedete și personalități despre care se spune că ar avea o tulburare din spectrul autismului. Cu toate acestea, cazurile nu sunt confirmate.

6. Lionel Messi are sindromul Asperger?

Câteva publicații au îndrăznit să speculeze că Messi ar avea sindromul Asperger. Adevărul este că nu există elemente clare care să susțină diagnosticul.

Au circulat zvonuri despre un bilet care ar fi fost pregătit de medici în copilăria vedetei. Acest raport ar sugera un grad de autism. În orice caz, veridicitatea acestui document este pusă la îndoială.

7.Tim Burton

Lumile incredibile pe care regizorul este capabil să le creeze atestă geniul său. Cu ceva timp în urmă, fosta lui soție, Helena Bonham Carter, a spus că Burton ar putea avea sindromul Asperger. De fapt, a fost doar o apreciere a obsesiei lui pentru diverse proiecte.

8. Isaac Newton

Desigur, Newton nu a primit un diagnostic. Totuși, Fitzgerald, un psihiatru cu studii în autism și oarecum controversat, spune că fizicianul avea trăsături clare ale tulburării. Totuși, nu există nicio modalitate de a ajunge la o concluzie.

Fizicianul Isaac Newton
Sindromul Asperger al lui Newton este o presupunere și nimic mai mult, derivată din relatările despre viața sa.

9. Bill Gates

Omul de afaceri are o poreclă care poate părea ciudată: liderul Asperger. Se spune că succesul său în afaceri este generat de practicile sale de izolare și obsesie față de problemele pe care le abordează. Acest lucru i-ar permite să fie cu un pas înainte și să se concentrez pe obiective concrete.

În realitate, Gates nu este diagnosticat. A declarat de câteva ori că ar putea avea trăsături compatibile, dar nimic mai mult.

10. Andy Warhol

Lucrările repetitive și stilul artei sale i-au făcut pe mulți să presupună că în spatele creațiilor sale se află sindromul Asperger. Acest geniu a schimbat modul de conectare a creației populare cu lumea artistică.

Există cu adevărat persoane care sunt genii din cauza sindromului Asperger?

Nu este o regulă ca sindromul Asperger să fie un generator de genii. Potrivit studiilor, persoanele cu Asperger au rezultate mai bune la testele de inteligență în comparație cu restul pacienților cu TSA. În plus, în comparație cu populația generală, s-au obținut date care indică o inteligență fluidă sporită, mai ales când vine vorba de autism cu înaltă funcționare.

Inteligenta fluidă este modalitatea ingenioasă de adaptare la schimbări.

Inteligența verbală pare să fie mai mare la persoanele cu Asperger. În ciuda acestui fapt, această capacitate nu influențează relațiile sociale într-un mod pozitiv. De fapt, dificultățile sociale fac ca pacienții să fie victimele discriminării și stigmatizării.

O carte foarte interesantă în acest sens este A touch of genius: a hopeful guide to parenting a child with Asperger’s. Autorul este un tată care caută modalități de a-și ajuta fiul. Pe parcursul procesului, descoperă exact ce exprimă titlul operei sale: trebuie să caute acea notă de geniu care se află în micuțul său pentru a o spori.

Cultura audiovizuală va continua să folosească personaje care, într-o aparentă dificultate psihologică, exprimă geniul. Să ne amintim de Rain Man, The Accountant sau The Big Bang Theory. Totuși, nu putem pretinde că aceste povești fictive sunt realitate. În spatele sindromului Asperger nu există genii sau non-genii, ci oameni neurodiferiți pe care îi putem ajuta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chen, F., Planche, P., & Lemonnier, E. (2010). Superior nonverbal intelligence in children with high-functioning autism or Asperger’s syndrome. Research in Autism Spectrum Disorders4(3), 457-460.
  • Hayashi, M., Kato, M., Igarashi, K., & Kashima, H. (2008). Superior fluid intelligence in children with Asperger’s disorder. Brain and cognition66(3), 306-310.
  • Ignesius, N. C. (2022). The Genius Painter and Other Stories: A Children Picture Book About Stigma of Autistic Children. Kata Kita: Journal of Language, Literature, and Teaching10(3), 416-426.
  • Motlani, V., Motlani, G., & Thool, A. (2022). Asperger Syndrome (AS): A Review Article. Cureus14(11).
  • Nass, R., & Gutman, R. (1997). Boys with Asperger’s disorder, exceptional verbal intelligence, tics, and clumsiness. Developmental Medicine & Child Neurology39(10), 691-695.
  • Soulières, I., Dawson, M., Gernsbacher, M. A., & Mottron, L. (2011). The level and nature of autistic intelligence II: what about Asperger syndrome?. PloS one6(9), e25372.
  • Stamford, L. (2019). A Touch of Genius: A Hopeful Guide to Parenting a Child with Asperger’s. Archway Publishing.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.