Lionel Messi, de la bolile copilăriei la recorduri în Qatar 2022
 

Lionel Messi, de la bolile copilăriei la recorduri în Qatar 2022

Messi este omul record în fotbal. Cu toate acestea, mulți nu știu că în copilărie s-a confruntat cu boli care i-ar fi putut limita cariera.
Lionel Messi, de la bolile copilăriei la recorduri în Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2022

Istoria bolilor lui Lionel Messi este cunoscută și necunoscută în același timp. Mulți au aflat despre tratamentul pe care FC Barcelona l-a plătit pentru ca jucătorul să primească hormoni de creștere. Cu toate acestea, printre bolile lui Lionel Messi se numără și sindromul Asperger, un fapt mai puțin cunoscut.

În calitate de căpitan al echipei sale, Messi vrea să câștige Cupa Mondială Qatar 2022. Poate fi ultima sa apariție în acest tip de dispută.

Messi a părăsit Argentina foarte tânăr. A ajuns în Spania pentru a se antrena printre juniorii Barcelonei și a trebuit să se ocupe de tratamentul bolilor sale. Astăzi el este cel mai bun jucător din fotbal, setând noi recorduri în fiecare săptămână.

Lionel Messi, de la bolile copilăriei la recorduri în Qatar 2022

Deficit de hormon de creștere

Una dintre bolile lui Lionel Messi a fost deficitul de hormon de creștere. Din acest motiv, nu a crescut în ritmul așteptat pentru vârsta lui. În urma mai multor analize, s-a stabilit că are nevoie de injecții cu acest hormon. O dată pe zi, timp de câțiva ani, vedeta argentiniană a fost nevoită să se trateze.

Odată pe zi făceam injecții cu hormon de creștere. Îmi schimbam picioarele. Mai întâi unul, apoi altul. Nu m-a impresionat. La început mi le făcea mama, apoi tata. În fiecare seară, până am învățat să le fac singur.

~ Lionel Messi, la emisiunea TV „La cornisa” ~

Pentru ca un medic să prescrie hormoni de creștere, copilul trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

  • Înălțimea sa trebuie să fie mai mică decât cea înregistrată la 95% dintre copiii de aceeași vârstă și de același sex.
  • Înălțimea preconizată pentru vârsta adultă, conform calculelor specifice în funcție de curba de creștere, trebuie să fie sub înălțimea genetică. Pe baza înălțimii părinților, se stabilește cât ar trebui să măsoare un copil.
  • Viteza de creștere, lună de lună, trebuie să fie lentă.
  • Gradul de maturizare osoasă trebuie să prezinte o întârziere. Sunt efectuate studii imagistice complementare pentru a măsura densitatea oaselor și conformația lor internă.
Radiografie a mâinilor
Radiografiile mâinilor sunt esențiale în estimarea maturizării osoase la copii.

De ce deficitul trebuie tratat?

Problema nu era înălțimea lui Lionel Messi, ci posibilele consecințe ale deficitului hormonal. Pe de o parte, există posibilitatea ca pubertatea să fie întârziată. Acest lucru afectează dezvoltarea osoasă și îi face pe pacienți mai predispuși la fracturi și răni.

Pe de altă parte, lipsa cantităților adecvate de hormon de creștere este asociată cu reducerea nivelurilor altor hormoni, cum ar fi cortizolul și hormonii tiroidieni. Astfel, riscul de a suferi dezechilibre hidroelectrolitice sau de a dezvolta hipotiroidism este crescut.

Cu injecții, copiii câștigă până la 10 centimetri în primul an. Apoi, pe parcursul celui de-al doilea an, pot câștiga încă 7 centimetri.

O altă boală a lui Lionel Messi? Sindromul Asperger

Povestea presupusului diagnostic al lui Messi este controversată. Anumiți jurnalişti care au investigat biografia jucătorului afirmă că lipsa lui de atenţie a fost documentată la şcoala din Rosario.

Au circulat zvonuri despre un fel de bilețel, întocmit de medicii care l-au tratat în copilărie, unde sugerau un grad ușor de autism. Zvonurile au fost alimentate de Romario, un fost jucător din Brazilia:

Știați că Messi are sindromul Asperger? Este o formă ușoară de autism, care oferă darul concentrării dincolo de orice obstacol.

~ Romario în 2013 ~

Deși povestea unui băiat cu autism care devine cel mai bun jucător din lume este tentantă pentru presă, multe detalii lipsesc. Diagnosticul nu a fost niciodată confirmat public. De fapt, tatăl lui Messi l-a amenințat pe Romario că îl va da în judecată pentru calomnie.

Copil la terapie
Sindromul Asperger este o formă ușoară de autism.

Ce este sindromul Asperger?

Deși nu putem spune cu exactitate că una dintre bolile lui Lionel Messi este sindromul Asperger, merită clarificat faptul că pacienții cu această tulburare pot avea succes în viața profesională. Sfera socială este cea compromisă, dar asta nu împiedică succesul în alte domenii.

Obsesia pentru ceva anume este caracteristică sindromului. Pacienții se concentrează asupra anumitor probleme, ceea ce le captează toată atenția.

Bolile lui Lionel Messi nu l-au oprit

Aceasta este a cincea Cupă Mondială la care Messi participă. Este singurul jucător sud-american cu acest record. În plus, când se va încheia Qatar 2022, îl va depăși pe Lothar Matthaus și va deveni jucătorul cu cele mai multe apariții la o Cupă Mondială.

Dacă Argentina va fi campioană în Qatar 2022, va atinge și recordul lui Klose și va obține 17 victorii în această competiție. Bolile lui Messi au fost deja depășite și recordurile sale o dovedesc!

Imaginea principală este oferită de Reuters.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chinoy, A., and P. G. Murray. “Diagnosis of growth hormone deficiency in the paediatric and transitional age.” Best practice & research Clinical endocrinology & metabolism 30.6 (2016): 737-747.
  • Murray, P. G., M. T. Dattani, and P. E. Clayton. “Controversies in the diagnosis and management of growth hormone deficiency in childhood and adolescence.” Archives of disease in childhood 101.1 (2016): 96-100.
  • Woodbury-Smith, Marc. “Asperger syndrome.” Encyclopedia of Autism Spectrum Disorders (2021): 322-328.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.