Ce este sindromul Asperger, o tulburare a dezvoltării? - Doza de Sănătate
 

Ce este sindromul Asperger, o tulburare a dezvoltării?

Persoanele cu sindromul Asperger prezintă probleme în înțelegerea emoțiilor, însă această boală are și aspecte pozitive, precum acordarea interesului maxim lucrurilor preferate.
Ce este sindromul Asperger, o tulburare a dezvoltării?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toate că acum câțiva ani era puțin cunoscut, în prezent, sindromul Aperger a ajuns să fie în prim-plan. Acest lucru se datorează în mare parte televiziunii, cu personaje precum Sheldon Cooper (din serialul „Teoria Big Bang”), cinematografiei, cu filmul biografic al lui Alan Turin sau domeniului tehnologiei, de exemplu, cu Mark Zuckerberg. Aflați mai multe despre ce este sindromul Asperger în articolul de față.

Sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre această afecțiune. Diferitele opere fictive și zvonurile despre celebrități au generat un amestec de informații care ne pot deruta. Descoperă în rândurile de mai jos ce este sindromul Asperger și care sunt principalele manifestări!

Nu se cunosc cauzele sindromului Asperger

În primul rând, s-a constatat că apariția sindromului Asperger nu este legată de lipsa de afecțiune. Pentru mult timp, cei care au efectuat cercetări pentru a afla ce este sindromul Asperger credeau că modul în care se comportă aceste persoane era dovada lipsei de afecțiune. În prezent, avem informații mai detaliate despre boală datorită imagisticii medicale.

Persoanele cu sindromul Asperger prezintă diferențe structurale și funcționale din punct de vedere neurobiologic. În ciuda acestui fapt, încă nu se cunoaște motivul producerii acestor schimbări.

În ceea ce privește funcționarea, aceste persoane sunt diferite în ceea ce privește anumite aspecte, cum ar fi interacțiunea socială și controlul emoțiilor.

Ce este sindromul Asperger și care sunt simptomele sale?

Cu toate că sindromul aparține tulburărilor din spectrul autist, simptomele variază de la un caz la altul. Totuși, se cunoaște o serie de simptome care apar cu o frecvență mai mare decât altele.

Cel afectat prezintă un comportament diferit în interacțiunea socială

Ce este sindromul Asperger care se manifestă prin timiditate

Multe familii își dau seama de comportamentul diferit al copilului atunci când îl văd în curtea școlii. În timp ce toți copiii se joacă împreună, el preferă să stea singur. Nu vorbește cu colegii săi de clasă. Poate să-și petreacă pauza plimbându-se sau observând ceva care îi captează interesul. Acest lucru este pus pe seama faptului că cel mic are dificultăți în dezvoltarea relațiilor cu colegii. De fapt, el preferă compania adulților, cu toate că în primii ani de viață întâmpină probleme și în această privință.

De asemenea, copilul începe să vorbească târziu. Dezvoltarea târzie a limbajului este relaționată cu problema interacțiunii sociale. De aceea, mulți părinți apelează simultan la psihologi și logopezi.

Prezintă un mod neobișnuit de a gândi

Copilul înțelege cu greu sensurile duble, glumele sau ironiile. Având în vedere că majoritatea jocurilor pentru copii se bazează pe imaginație, este posibil ca acest element să fie explicația faptului că cel mic preferă compania adulților.

Apariția jocurilor video s-a dovedit a fi un mare ajutor în integrarea socială a copiilor cu sindromul Asperger. Bazându-se din ce în ce mai mult pe gândirea logică, aceste jocuri oferă un prilej ideal pentru dezvoltarea copiilor. În plus, cei mici devin subiecții unor norme care îi îndrumă spre situații dorite, care implică relații de cauză-efect.

Însă uneori simptomul anterior și acest mod de a înțelege lumea pot cauza probleme. Multe persoane îi consideră pe acești copii ca fiind needucați și antipatici.

Au dificultăți în înțelegerea emoțiilor

Ce este sindromul Asperger la copii

Este normal să menționăm lucruri precum „pari să fii trist azi” sau „de ce ai față de bosumflat?”.

Cu toate acestea, sindromul Asperger reprezintă un obstacol în interpretarea expresiilor faciale. De aceea, tindem să credem că bolnavii sunt persoane insensibile, însă nu este așa. Această idee este întărită de faptul că uitându-ne pe fețele lor, nici ei nu-și arată sentimentele.

Dacă totuși se întâmplă acest lucru, bolnavii se exprimă cu ajutorul ticurilor sau al mișcărilor stereotipe, cum ar fi scrâșnitul din dinți, mișcări ale mâinii sau ale altor părți ale corpului. Acest lucru demonstrează că atunci când nu-i mai vedem ca „insensibili”, nici noi nu le putem înțelege limbajul trupului.

Dacă ne gândim bine, uneori ne întrebăm, oare nu suntem și noi limitați în același fel?

Adoră rutina

Așa cum am menționat, modul lor neobișnuit de a gândi îi determină pe bolnavi să caute ordinea mai presus de orice. Au nevoie să știe ce fac în prezent, de ce o fac și ce urmează după aceea ca să se simtă în siguranță.

În caz contrar, lipsa acestor obiceiuri îi derutează. Pentru ei, improvizația reprezintă un salt în gol și dobândesc cu aceasta și o senzație de amețeală.

Urmăresc frecvent propriile interese

 

Ce este sindromul Asperger care se manifestă prin preferințe

Aceasta nu se referă la faptul că au o lipsă de imaginație. În mod contrar, atunci când găsesc un subiect de interes, bolnavii vor să cunoască totul despre el. După aceea, mulți dintre ei vor să creeze ceva în acel domeniu.

Alan Turing sau Temple Gradin au demonstrat că atunci când se confruntă cu o dilemă, vor face tot ce le stă în putință pentru a o soluționa, indiferent de consecințe. Așadar, sindromul Asperger este o versiune a ceea ce înseamnă a fi diferit, cel puțin din punct de vedere statistic.

De asemenea, a afla ce este sindromul Asperger reprezintă și o oportunitate pentru a ne da seama de prejudecățile noastre și de limitările pe care acestea ni le impun, asemănătoare cu zidurile pe care le ridică persoanele cu acest sindrom.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.