Dieta fotbaliștilor la Cupa Mondială Qatar 2022
Dieta fotbaliștilor la Cupa Mondială Qatar 2022 este strictă. Nutriționiștii, antrenorii și chiar directorii tehnici caută să optimizeze performanța prin dieta potrivită fiecărui jucător.
Dincolo de planurile obișnuite de alimentație pe care fiecare vedetă le are la clubul său, unde joacă o mare parte a anului, la Cupa Mondială lucrurile se complică. De aceea, vom trece în revistă cele mai importante aspecte legate de alimentația fotbaliștilor celebri.
Dieta fotbaliștilor la Cupa Mondială Qatar 2022
1. Dieta lui Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo a fost o parte decisivă a triumfului Portugaliei împotriva Ghanei. Pe lângă antrenamentul pe care sportivul îl practică zilnic pentru a se menține în formă cu puține accidentări, dieta sa este concepută de un bucătar personal. Potrivit declarațiilor bucătarului, principalele surse de proteine sunt peștele și puiul.
Există o tendință spre dieta mediteraneană. Uleiurile vegetale, semințele și crustaceele nu lipsesc. Vedeta portugheză mănâncă de șase ori pe zi porții mici (cât un prânz obișnuit).
Această distribuție a meselor este o strategie pe care o folosesc și alți sportivi. Principiile sale se bazează pe cronobiologie și este un model alimentar folosit des de persoanele care frecventează sălile de sport.
2. Mai puțină carne pentru Messi
Alimentația fotbalistului trebuie adaptată la obiceiurile sale culturale. Argentinienii sunt foarte pasionați de carne. Consumul pe cap de locuitor al acestui aliment este foarte mare în America de Sud.
Lionel Messi se află sub supravegherea nutriționistului Giuliano Poser din 2014. Acesta a fost nevoit să reducă drastic consumul de carne al starului argentinian. În plus, mărturisește că a trebuit să-l convingă să reducă consumul de băuturi carbogazoase și pizza.
Schimbarea s-a concentrat pe consumul de:
- Apă
- Fructe
- Legume
- Ulei de măsline
- Cereale integrale
Starul consumă cereale cu fructe și legume la micul dejun. La cină, consumă orez și ton. Primul ingredient îi oferă carbohidrați complecși, iar al doilea proteine.
3. Multe calorii pentru Neymar
Starul brazilian apare la știri din cauza accidentării din primul meci de la Cupa Mondială, jucat împotriva Serbiei. Dieta pe care o urmează se bazează pe o cantitate mare de calorii.
Necesarul caloric la un fotbalist de elită este ridicat. Antrenamentele și meciurile necesită multă energie. Dacă adăugăm căldura din Qatar, necesarul energetic crește rapid.
Pentru a consuma caloriile necesare, Neymar primește mulți carbohidrați. Apoi, 30% înseamnă proteine, iar 10% grăsimi.
Mic dejunul lui Neymar este surprinzător și nu este potrivit pentru toată lumea: 3 ouă, spanac și carne de curcan. Apoi, urmează un shake de proteine cu semințe. Este perfect pentru antrenamentele solicitante.
Carnea de curcan este foarte apreciată de brazilian. Câteva dintre prânzurile sale conțin acest ingredient, pe care îl consumă chiar și la cină. Uneori, îl înlocuiește cu pește.
Citește mai mult: Rutina și dieta lui Mbappé, marea vedetă a fotbalului
Nu există o dietă unică pentru toți fotbaliștii din Qatar
Nu există un model alimentar care să poată fi replicat pentru toți jucătorii din Qatar. Nutriționiștii știu că cerințele sunt diferite în funcție de vârstă, de poziția pe care o ocupă pe teren și de condițiile particulare ale fiecărui sportiv.
Creșterea aportului de carbohidrați complecși înainte de meciuri este o strategie populară. Acest lucru poate asigura rezerva de combustibil pentru a alerga 90 de minute în fiecare meci.
După meciuri, se pune accentul pe proteine. Ideea este de a oferi organismului materia primă pentru a repara mușchii lezați. Mușchii se vindecă și fibrilele sunt recompuse, fiind pregătite pentru meciurile următoare.
Nutriția poate reprezenta până la 10% din performanța sportivă în fotbal.
Toate echipele au nutriționiști. În plus, fiecare jucător angajează proprii specialiști și bucătari. Acest ultim punct este foarte relevant. Preparatele, deși au o densitate nutrițională mare, nu trebuie să ducă la tulburări gastrointestinale, gaze sau balonare abdominală. Acest lucru ar putea însemna o scădere a capacității sportivului de a juca.
Produsele din vestiare au fost și ele schimbate. Nutriționiști aleg fructele, cerealele și băuturile izotonice. Fiecare mic detaliu face diferența. Lăsând ceva la voia întâmplării, cum ar fi dieta fotbaliștilor, ar putea semna sfârșitul participării la Cupa Mondială Qatar 2022.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Caruana Bonnici, D., et al. “Nutrition in soccer: a brief review of the issues and solutions.” Journal of Science in Sport and Exercise 1.1 (2019): 3-12.
- Fernandes, Haniel Soares. “Carbohydrate consumption and periodization strategies applied to elite soccer players.” Current nutrition reports 9.4 (2020): 414-419.
- Keen, Rikki. “Nutrition-Related Considerations in Soccer: A Review.” American journal of orthopedics (Belle Mead, NJ) 47.12 (2018).
- Oliveira, César Chaves, et al. “Nutrition and supplementation in soccer.” Sports 5.2 (2017): 28.